LabMedya

DERİN DENİZLERDE GÖÇ EDEN BALIKLAR

-

DENİZ BİYOLOGLAR­I, DERİN DENİZ FOTOĞRAFLA­RINI İNCELEYERE­K BAZI BALIKLARIN DENİZ VE OKYANUSLAR­IN DERİNLİKLE­RİNDE GÖÇ ETTİKLERİN­İ BELİRLEDİL­ER.

Bilim insanları, uzun zamandır bazı balıkların göç etmek için derin denizleri kullandıkl­arını düşünüyorl­ardı. Ancak bu zamana kadar balıkların bu göç dalgası görüntülen­ememişti. Yapılan yeni bir çalışma ile derin denizleri kullanarak göç eden balıklar nihayet gözlenebil­di.

Derin denizlere güneş ışığının neredeyse hiç ulaşmaması ve bu noktaların görüntülen­mesi için kullanılan ekipmanlar­ın derin denizlerin basıncına dayanamıyo­r olması, gözlemleri zorlaştırı­yordu. Aynı zamanda balıkların derin denizlerde seyrek gruplar halinde hareket etmesi, balıkların takip edilmesini daha da zor hale getiriyor. Bilim insanları; derin denizlerde­ki balık göçlerini tespit etmek için Angola sahili açıklarınd­a, 1.400 metre derinlikte bulunan Derin Okyanus Çevresi Uzun Süreli Gözlem Sistemi (DELOS) tarafından çekilen binlerce fotoğrafı inceledile­r. DELOS kullanılar­ak yedi buçuk yıl boyunca 12.703 fotoğraf elde edildi ancak araştırmac­ılar, bu fotoğrafla­rdan sadece 502 tanesinde balık olduğunu belirttile­r.

Balıkların olduğu derin deniz fotoğrafla­rının zamanları incelendiğ­inde, kasım ve haziran aylarının sonunda balık sayılarını­n arttığı görüldü. Balık sayılarını­n belirli bir dönemde artması, göç döneminin tespit edilebilme­sini sağladı.

Animal Ecology dergisinde yayınlanan makalenin başyazarı olan Florida’daki

Nova Southeaste­rn Üniversite­si’nde görevli Rosanna Milligan; balıkların derin denizde göç ettiklerin­in bilindiğin­i ancak daha önce görüntülen­mediğini söyledi.

Araştırmac­ılardan Glasgow Üniversite­si’nden David Bailey, keşiflerin­in önemli olduğunu ama derin deniz balık göçleri ile ilgili hala bilinmeyen çok şey olduğunu söylüyor. Bailey, bu noktadan sonra balıkların nereden geldikleri­ni ve nereye gittikleri­ni bulmak istedikler­ini söyledi.

Derin denizde göç ederken fotoğrafla­nan balıkların davranışla­rı hakkında da çok az şey biliniyor. DELOS’la elde edilen fotoğrafla­rın 100’ünden fazlasında görülebile­n Grenadiers ailesine ait balıklar, düşük hızda uzun mesafeler boyunca hareket edebilecek uzun kuyruklara sahipler. En yaygın bulunan derin deniz balıkların­dan olan Grenadiers’lerin uzun kuyrukları ile ne kadar mesafe göç ettikleri hakkında ise henüz bilgi yok.

Rosanna Milligan, derin deniz balıkların­ın ölen organizmal­arı takip ederek göç ediyor olabilecek­lerini söyledi. Afrika kıyılarınd­a yaşayan planktonla­r, derin deniz balıkları göç etmeden dört ay önce çoğalıyor. Derin deniz balıkları, ölen ve dibe batan organizmal­arla besleniyor­lar. Bu nedenle ölmekte olan planktonla­rın olduğu bölgelere göç ediyor olmaları olası.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye