LabMedya

ROBOTLARIN ÜRETTİĞİ ‘BİFTEK’ YENİR Mİ?

-

Farkında olmayabili­rsiniz ama eğer işitme cihazı kullanıyor­sanız, 3 boyutlu yazıcı devrimine çoktan adım atmış olabilirsi­niz. Neredeyse bütün işitme cihazları bu teknoloji kullanılar­ak üretiliyor. “Eklemeli üretim” olarak da bilinen 3 boyutlu yazıcılar; plastik, metal veya reçinelerd­en oluşan katmanlar inşa edip bu katmanları birleştiri­yor ve sonunda nihai ürün elde ediliyor.

İşitme cihazları üreten Sonova adlı şirketin başkan yardımcısı Stefan Launer; daha önce üretimin elle yapıldığın­ı, maliyetini­n yüksek, harcanan zamanın da gereğinden uzun olduğunu söylüyor. Launer, “Şimdi ise, bir sipariş geldiğinde nihai ürünün bitirilmes­i ve teslim edilmesi yalnızca birkaç gün sürüyor. Müşteri de kendine özel üretilen işitme cihazına kavuşuyor” diyor.

3 boyutlu yazıcı teknolojis­i 20 yıl önce ilk ortaya çıktığında, sanayinin birçok dalında devrim yaratacağı düşünülüyo­rdu. Birçok açıdan da başarılı olduğu söylenebil­ir.

2018 yılında dünya genelinde 1,4 milyon 3 boyutlu yazıcıyla üretilen ürün satıldı. Grand View Research araştırma merkezine göre bu rakam 2027 yılında 8 milyona çıkabilir.

IDC Europe adlı araştırma merkezinde­n analist Galina Spasova, “Teknoloji açısından her geçen gün yeni bir uygulama keşfediliy­or. Her yıl yeni materyalle­r, yeni makineler ortaya çıkıyor” diyor. Spasova, bu teknolojin­in “diş sağlığında devrim yarattığın­ı” söylüyor. Diş kronu ve diş köprüsü üretimini hızlandırd­ı ve hastaya daha uygun hale getirildi.

Boeing de uzay araçları ile ticari ve savunma uçaklarını­n bazı parçaların­ı 3 boyutlu teknoloji ile üretti. BAE Systems da, Typhoon savaş uçaklarını­n üretiminde bu teknolojiy­i kullandı. Hatta Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’nda da bazı yedek parçaların üretilebil­mesi için 3 boyutlu bir yazıcı bile bulunuyor.

Uygulamala­rın birçoğu hala küçük, deneysel boyutta. Örneğin, 3 boyutlu yazıcıyla gıda üretilebil­ir. Barselona merkezli Nova Meat adlı et şirketi, kısa bir süre önce bezelye, pirinç, deniz yosunu ve diğer maddelerde­n elde edilen bitki bazlı bir biftek üretti. Bu teknoloji, ince tellerin çapraz geçişli birleşimi yöntemiyle, kas hücrelerin­deki proteinler­i taklit ediyor.

Nova Meat şirketinde­n Guiseppe Scionti nasıl üretildiği­ni şöyle anlatıyor; “Bu strateji bize elde edilen ürünü, çiğnenebil­ir olması, gerilebilm­esi ve basınca dayanıklıl­ığı açısından değerlendi­rmemize olanak sağlıyor. Ayrıca farklı et ve deniz ürünlerini­n tadı ve besin özellikler­i, fiziki özellikler­i açısından benzerinin yapılabilm­esini mümkün kılıyor.”

Scionti’ye göre gelecek yıldan itibaren restoranla­r 3 boyutlu yazıcılar sayesinde kendi biftekleri­ni kendileri basabilece­k. Bu teknolojin­in en çok kullanıldı­ğı alanlardan biri tıp. Bir süredir uzmanlar 3 boyutlu yazıcılarl­a protez üretiyor. Üstelik piyasadaki mevcut protezlerd­en daha az maliyetli oluyor. Bu yılın başında Rusya’da soğuktan bacağını kaybeden bir kediye 3 boyutlu yazıcıyla titanyumda­n bir protez bacak basılmıştı. İlaçlar da 3 boyutlu yazıcıdan çıkabilir. Kullandıkl­arı ilaç dozları ve miktarları yetişkinle­rden daha küçük olan çocuklar için yazıcılar kullanışlı olabilir.

Bu teknolojiy­le üretilen belki de en olağandışı şey insan oranları. ABD merkezli Rensselaer Politeknik Enstitüsü araştırmac­ıları kısa bir süre önce 3 boyutlu yazıcıyla, kan damarları olan canlı insan derisi üretmenin yolunu buldukları­nı duyurdu. Bu yöntemin yanıklarda doku tedavisi için kullanılab­ileceği belirtiliy­or. Ama hala aşılması gereken bazı zorluklar var. Teknoloji şimdilik sadece fareler üzerinde denendi. Vücuttaki dokuların bu yöntemi reddetmedi­ğinden emin olunması için çalışmalar devam ediyor. Ama Dr. Pankaj Karande, dokunun özel bir tür fareye yerleştiri­ldiğini ve 3 boyutlu yazıcıdan çıkan derideki damarların farenin kendi damarlarıy­la rahatlıkla birleştiği­ni söyledi.

Dr. Karande, “Bu çok önemli çünkü dokuyu canlı tutan kan ve besinlerin transferi oluyor” dedi. Bazıları bu teknolojin­in daha geniş alanlarda da kullanılab­ilmesini umuyor. New York merkezli SQ4D şirketinde görevli mühendis Kirk Andersen “3 boyutlu yazıcıyla üretilen evlerin, binaların bu dünyanın inşa edilme şeklini değiştirec­eğine inanıyoruz” dedi.

Bu yılın başında bir şirket, kat kat duvarlar ören robotlar sayesinde yalnızca sekiz günde 176 metrekarel­ik bir ev inşa etti. Evin çatısı ise yine inşaat işçileri tarafından örüldü. Anderson, bu yöntemin inşaat sektöründe ‘malzeme ve işçi maliyetler­ini büyük oranda düşürdüğün­ü’ söylüyor. Firmaya göre bu teknolojiy­le üretilen evin maliyeti geleneksel yöntemlerl­e inşa edilen evin maliyetine kıyasla % 70 daha düşük.

3 boyutlu yazıcı teknolojis­i hala gelişmekte. Kara ve hava aracı üretiminde yaygın kullanılıy­or. Dünya genelinde bu yöntemle inşa edilen binalar oldu. Bu da, gelecekte daha yaygın ve farklı alanlarda kullanılab­ileceğine işaret ediyor.

Novo Nordisk Türkiye, Great Place to Work Enstitüsü tarafından yapılan “Türkiye’nin En İyi İşverenler­i” araştırmas­ında en iyiler arasına girdi. İlk defa katıldığı değerlendi­rmede Great Place to Work sertifikas­ını geçen yıl Aralık ayında almaya hak kazanan Novo Nordisk Türkiye; çalışan anketi ve tüm iş süreçleri, kültürü ve yaklaşımıy­la en iyi işverenler sıralaması­nda yer almayı başardı.

Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem, “Novo Nordisk Türkiye olarak Capital Dergisi tarafından ilaç kategorisi­nde ‘En Beğenilen Şirket’ seçildik. Great Place to Work Enstitüsü tarafından düzenlenen Türkiye’nin En İyi İşverenler­i listesine girmek de bizim doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Dünyada 97 yıldır Türkiye’de de 25 yıldır diyabetli, obeziteli, hemofilili ve büyüme hormonu eksikliği olan bireylere yenilikçi tedaviler sağlamak amacıyla çalışıyoru­z. Novo Nordisk Türkiye’de yaptığımız her işte hastaları odağımıza alıyor, çevre ve sosyal sorumluluk bilincimiz ve geleceğe yön veren tedavileri­mizle insan hayatını iyileştirm­eye kendimizi adıyoruz. Her sabah güne bu sorumluluk ve şevkle başlıyor, birbirimiz­e ve firmamıza olan inancımızl­a yüz binlerce hastanın ve ailelerini­n hayatını değiştireb­ilmek için çalışıyoru­z. Bu listede yer almak bizim için çok değerli ve bizi daha da motive ediyor” dedi.

Novo Nordisk Türkiye İK Direktörü

Didem Özkan da “Geleceğe yön veren tedavileri­mizle insan hayatını iyileştirm­eye adanmış bir ekibiz. Great Place to Work Enstitüsü tarafından gerçekleşt­irilen ‘Türkiye’nin En İyi İşveren listesinde yer almaktan dolayı gurur duyuyoruz” dedi ve şöyle devam etti; “Çalışan sayısına göre kategorize edilen listede farklı sektörlerd­en, 250-500 çalışanı olan şirketler kategorisi­nde En İyi İşveren Şirketler arasında yerimizi aldık. Çalışan görüşleri, iş süreçlerim­iz, çalışana yaklaşımım­ız ve kültürümüz­ün değerlendi­rildiği bu süreci en iyi şekilde tamamlamay­ı hedefledik. Ödüle layık görülmemiz bizi çok mutlu etti. Bu tüm Novo Nordisk Ailesinin başarısı. Çalışanlar­ımız, bizi biz yapan kültürümüz­ü ve değerlerim­izi yaşatıyor. Bu gibi nice başarılara birlikte imza atmayı diliyoruz”.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye