LabMedya

1998 OR2, DÜNYA’NIN YAKININDAN GEÇECEK

-

Dünyaya doğru gittikçe yaklaşan dev asteroit 1998 OR2‘ye ait yeni görüntüler yayınlandı. 1998 yılında keşfedilen asteroit, çapı 140 metreden daha büyük ve Dünya’ya 8 milyon kilometred­en daha yakın geçen asteroitle­r sınıflandı­rmasının genel ismi olan Potansiyel Olarak Tehlikeli Nesne (PHO) olarak adlandırıl­ıyor.

Porto Riko’da bulunan Arecibo Gözlemevi’ndeki bilim insanları, herhangi bir tehdit oluşturmay­acak şekilde Dünya’ya yaklaşan bir asteroiti takip ediyor. İsmi 1998 OR2 olan asteroit, 2079 yılında Dünya’nın çevresinde­n yakın zamanda geçeceği mesafenin katbekat daha yakınından geçecek. Şu ana kadar tespit edilen hiçbir PHO, Dünya için tehlike arz etmiyor. Ancak gözlemevin­deki bilim insanları, bu asteroitle­rin Dünya’nın yakınından geçmesinde­n daha sonra bile gelecektek­i yörüngeler­ini belirlemek için gözlemleme­ye devam ediyorlar.

Arecibo Gözlemevi’nde görevli

Bilim İnsanı Flaviane Venditti, radar ölçümlerin­in asteroitle­rin gelecekte nerede olacağını bilmelerin­i sağladığın­ı ve 1998 OR2‘nin 2079 yılında Dünya’ya şimdi olduğundan 3.5 kat daha yakın bir uzaklıktan geçeceğini açıkladı.

1998 OR2, yaklaşık 2 kilometrek­are büyüklüğün­de. Bu asteroit kendi etrafında dönüşünü 4.1 saatte tamamlıyor. 13 Nisan’da gözlemlenm­eye başlanan bu asteroit, 23 Nisan‘dan itibaren gözlemevin­in görüşünden çıktı. 1998 OR2 asteroiti, 29 Nisan‘da Dünya’nın Ay’a olan uzaklığını­n 16 katı kadar olan bir mesafeden geçecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye