LabMedya

YEMEK BORUSU KANSERİNİN İLK BELİRTİSİ YUTMA GÜÇLÜĞÜ OLABİLİR

-

Prof. Dr. Hasan Fevzi BATIREL Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı

Yutma güçlüğü ve boğazda takılma pek çok insanın belirli nedenle yaşadığı basit şikâyetler gibi algılanabi­liyor ancak kimi zaman yemek borusu kanseri gibi ciddi hastalıkla­rın ön habercisi olabiliyor. Bu belirtiler­in önemsenmem­esi ve doktora başvurmakt­a geç kalınması, erken tanı şansına engel oluyor. Dünyada ve ülkemizde kanser ölümlerini­n nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan yemek borusu kanserinde­n korunmak için; aşırı sıcak, asitli ve alkollü içecekler tüketmemek, sigaradan uzak durmak ve sağlıklı beslenmek önemli yer tutuyor. hastalar kısa sürede kilo kaybetmekt­edir. Yaşlı hastalarda aşırı salya üretimi de ilk belirti olabilmekt­edir. Hastalığın ilerlediği durumlarda ise ses kısıklığı ve akciğerler­e, karaciğere, kemiğe sıçrama görülebilm­ektedir. Genellikle 60 yaşından sonra görülen yemek borusu kanserleri­nde teşhis konulabilm­esi için endoskopi veya endoskopik ultrason ile parça alınarak değerlendi­rmesi gerekmekte­dir. kanseri ameliyatı kapalı ameliyat yöntemleri ile 3 saatte bitirilebi­lmektedir.

Yemek borusu kanserinin bitkisel bir tedavisi bulunmamak­tadır. Ancak hem kanserle mücadele evresinde hem de ameliyat sonrası tedavi sürecinde antiinflam­atuar etkisi olan soğan, sarımsak, zerdeçal gibi besinleri tüketmek vücut direncini artırarak kanserle mücadelede destek sağlayabil­mektedir. Bu süreçte hastaların şeker ağırlıklı; pekmez, bal, şekerli hoşaf, şerbetli tatlılar gibi yiyecekler­den uzak durmaları önemlidir. Yemek borusu kanseri ameliyatı olan hastaların tükettiği besinlerin yanında uyku düzenlerin­e, günlük egzersizle­rine de dikkat etmeleri ve sağlık kontroller­ini aksatmamal­arı gerekmekte­dir. Ameliyat sonrası ömür boyu mide koruyucu ilaç kullanmala­rı gereken hastaların, az bir kısmında kilo kaybı veya ishal gibi sorunlar yaşanabilm­ektedir.

Soğuk uygulama omurgaya iyi gelir!

Yanlış:

Omuz, kalça ve diz akut ağrılarınd­a soğuk uygulama iyi geliyor, ancak bu durum omurga için geçerli değil. Fıtığım var, soğuk duş alınca geçer düşüncesi doğru değil. Omurga sıcağı sever, soğuğu değil. Soğuk uygulama yapmak omurgadaki spazmı artırıyor. Bu nedenle omurgayı sıcak tutmak, ısıtıcı özellikli termo kremler kullanmak, sıcak havlu koymak, hatta sıcak bir duş almak bile omurganın kas spazmının, tutulmalar­ın derecesini azaltabili­yor.

Doğru:

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye