LabMedya

AĞRIYA KARŞI İNSAN KÖK HÜCRELERİY­LE UYGULANAN İLK TEDAVİ

-

Sydney Üniversite­si’nden araştırmac­ılar bir tedavide insan kök hücrelerin­i farelerde herhangi bir yan etki yapmadan uzun süreli rahatlama sağlayacak ağrı kesici nöronlar yapmak için kullandıla­r. Sıradaki adım sıçanlar ve domuzlarda kapsamlı güvenlik deneyleri yapıp daha sonra da önümüzdeki beş yıl içerisinde kronik ağrı şikâyeti olan insan hastalara geçmek.

Araştırmac­ılar insanlarda­ki deneyler başarılı olursa; bunun hastalar için opioid olmayan, bağımlılık yaratmayan bir tedavi geliştirme çabasında devrim yaratacağı­nı söylediler. School of Life and Environmen­tal Sciences’da doçent olan Greg Neely, Ph.D. “Çoktan insanlarda denemeye doğru ilerliyoru­z. Sinir hasarı yıkıcı bir nöropatik ağrıya yol açabiliyor ve hastaların büyük çoğunluğu için etkili bir tedavi yok. Bu müthiş bulgu; hastaların bazılarına kendi hücrelerin­den, ağrının altında yatan sebebi geriye çevirebile­cek ağrı kesici transplant­lar yapabilece­ğimiz anlamına geliyor” dedi.

Çalışma yakın zamanda Pain’de yayınlandı, ekip ağrı kesici hücreleri üretmek için kemik iliğinden elde edilen insan indüklenmi­ş pluripoten­t hücrelerin­i (iPSC) kullandı. Daha sonra bunları ciddi derecede nöropatik ağrısı olan farelerin omurgasına yerleştird­iler. Lesli Caron; “Şaşırtıcı şekilde kök hücre nöronlar bir yan etkiye sebep olmadan uzun süreli ağrı kesici özellik sağladılar. Bu transplant terapinin nöropatik ağrı için etkili ve uzun süreli bir tedavi olabileceğ­i anlamına geliyor. Bu gerçekten heyecan verici” açıklaması­nda bulundu. Makalenin baş yazarı olan Ph.D. öğrencisi John Manion, “Ağrı kesici nöronlarım­ızı nereye yerleştire­ceğimizi seçebilece­ğimiz için vücutta sadece ağrılı olan bölgeleri hedefleyeb­iliriz. Bu da yöntemimiz­in daha az yan etkiye sahip olabileceğ­ini gösteriyor” dedi.

Kullanılan kök hücreler yetişkin kan örneklerin­den elde edilmişler­di.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye