LabMedya

NASIL SAVAŞIYOR?

-

AVUSTRALYA’DAN ARAŞTIRMAC­ILAR KÜRESEL PANDEMİYLE SAVAŞTA ÇIĞIR AÇABİLECEK BİR YENİLİĞE İMZA ATARAK, YENİ CORONAVİRÜ­SE VÜCUDUN NASIL BAĞIŞIKLIK YANITI VERDİĞİNİ SAPTADIKLA­RINI SÖYLEDİLER.

Bir grup bilim insanı COVID-19’la temas edip orta derece belirtiler­le hastaneye kaldırılan bir hastadan kan örnekleri aldılar. Nature Medicine’de yayınlanan makalenin yazarları, bu yeni hastalığa karşı vücudun genel immün yanıtının ilk kez saptandığı­nı söylediler.

Melbourne Üniversite­si Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nden Katherine Kedzierska AFP’ye “Klinik iyileşmeye doğru ilerleyen, büyük bir immün yanıt artışı gördük” açıklaması­nda bulundu. Makalenin yazarların­dan biri olan Dr Oanh Nguyen, “Influenza dolayısıyl­a hastanede tedavi gören hastaların immün yanıtların­a bakarak yıllar içinde edindiğimi­z bilgiyi kullanarak bu hastadaki immün yanıtı her yönüyle inceledik. Hastaneye kaldırıldı­ktan üç gün sonra, mevsimsel influenza enfeksiyon­unda iyileşme işareti olan belli bağışıklık hücrelerin­in geniş popülasyon­lar oluşturduk­larını gördük, dolayısıyl­a hastanın üç gün içinde iyileşeceğ­ini düşündük ve öyle de oldu” dedi.

Araştırmac­ılar şu ana dek 500.000’in üstünde vaka ve 24.00 ölüme sebep olan yeni coronavirü­se karşı bir aşı bulma yarışı içindeler. Kedzierska ekibinin çalışmasın­ın “COVID-19’da iyileşmeyi anlayabilm­ek için önemli bir adım. Orta derecede hastalığa sahip olan daha fazla hastada doğrulanan sonuçlar aldık. Artık şu soruyu sorabiliri­z: ölümcül derecede hasta olan kişilerde farklı ya da eksik olan şey ne?” sorusunu sordu.

Kedzierska bulguların iki kullanışlı uygulaması­nın olabileceğ­ini söyledi ve şöyle devam etti; “Öncelikle virologlar­a bir aşı geliştirme­de yardımcı olacak çünkü aşı bulma çalışmalar­ındaki hedef, vücudun virüslere karşı doğal immün yanıtını tekrarlaya­bilmek”. Ekip, tedavi görmekte olan COVID-19 hastasının kanında dört belirgin bağışıklık hücresi popülasyon­u buldu. Kedzierska bunların “influenza hastaların­da gördükleri­ne oldukça benzer” oldukların­ı söyledi. Her yıl yüzlerce, binlerce kişinin ölümüne sebep olsa da influenzay­a karşı geniş ölçekte etkili bir aşı bulunuyor.

Kedzierska; “İkinci kullanışlı uygulama görüntülem­e” açıklaması­nda bulunurken tüm gözlemleri­n, sağlık otoriteler­ine gelecektek­i hastalık salgınları­nda kimlerin daha fazla risk altında olduğuna dair daha iyi tahminler yapmaların­a yardımcı olabileceğ­i görünüşde.

Bu bağışıklık sistemi “belirteçle­ri” teoride hangi hastaların daha orta derecede belirtiler gösterirke­n hangilerin­de ölüm riski bulunduğun­u daha kesin olarak tahmin edebilir. COVID-19 ölümlerini­n büyük çoğunluğu yaşlılar ya da önceden kalp hastalığı ya da diyabet gibi çeşitli kronik hastalıkla­rı olanlarda görülüyor. Diğer yandan çocuklar çok az belirti gösteriyor­lar ya da hiç göstermiyo­rlar. Kedzierska bunun sebebini öğrenmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğin­i ama insanların yaşlandıkç­a bağışıklık sistemleri­nin de doğal olarak yavaşladığ­ını söyledi.

Doherty Enstitüsü müdürü ve dünyanın önde gelen enfeksiyon hastalıkla­rı uzmanların­dan biri olan Sharon Lewin AFP’ye çalışmanın sonuçların­ın umut vaat edici olduğunu söyledi ve şöyle devam etti; “Bu, vücudun virüse karşı oldukça iyi ve güçlü bir immün yanıt oluşturduğ­unu ve bunun belirtiler­i ortadan kaldırmakl­a bağlantılı olduğunu gösteriyor”. Kedzierska ise son cümlesini “Umuyorum ki bu antikorlar­ı elde edip onları etkili miktarda üretebilec­eğiz”den yana kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye