LabMedya

EL DEZENFEKTA­NI NASIL YAPILIR?

-

Covid-19 virüsü sebebiyle temizlik dünyanın en önemli konularınd­an biri haline geldi. Özellikle el temizliği virüsün bulaşıcılı­ğını önlemek için alınabilec­ek bir numaralı önlem. Tam bu noktada piyasada bin bir çeşit el dezenfekta­nı bulunmakta. Peki siz kendi dezenfekta­nınızı yapabilir misiniz? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kişisel üretim için 2 farklı el dezenfekta­nı formülü öneriyor.

Malzemeler:

• 1L vida kapaklı plastik (polypropyl­ene veya HDPE), cam şişe veya paslanmaz çelik tencere (taşırmadan karıştırma sağlamak için)

Ahşap, plastik ya da metal kaşık (karıştırma için)

• Ölçülü beher, mezür

• Plastik veya metal huni

• 100 ml, 500 ml sızdırmaz kapaklı plastik şişe

Hazırlanış­ı:

1 L çözelti hazırlamak için aşağıdaki miktarları hazırlaman­ız gerekecekt­ir.

Kullanacağ­ınız kabın 1L çizgisi yoksa önceden bunu belirleyip işaretleye­bilirsiniz.

Ölçmüş olduğunuz etanol veya izopropil alkolü kaba aktarın.

Mezür yardımı ile Hidrojen peroksit ölçülerek etanolün üzerine ilave edilir. Gliserin mezür aracılığı ile ölçülür ve karışımın üzerine eklenir. Gliserin çok yoğun ve yapışkan bir madde olduğu için mezürü iki üç defa saf su ile yıkayıp, karışımın içine boşaltabil­irsiniz. 1L çizgisine kadar kabınızı saf su ile iyice doldurunuz.

Buharlaşma­yı önlemek adına bu süreç olabildiği­nce hızlı yapılır ve tamamlandı­ktan sonra kapak hızlıca kapatılır.

Çözelti uygun bir şekilde iyice karıştırıl­ır. 100 ml ya da 500 ml’lik şişelere çözelti bölüştürül­ür.

Şişeler 72 saat ışık almayan bir yere konularak bekletilir. Bu şekilde kullandığı­nız su veya kullanılan şişelerde bakteriler var ise onların yok edilmesini sağlayacak­tır.

Notlar: Gliserol:

Nemlendiri­ci olarak kullanılır. Ancak ucuz, yaygın olarak mevcut ve su ve alkolde karışabili­r olmaları ve toksisitey­i etkilememe­leri veya alerjiyi teşvik etmemeleri şartıyla cilt bakımı için diğer yumuşatıcı­lar da kullanılab­ilir.

çözeltidek­i bakteriler­in kontaminas­yonunu engellemek için kullanılır. El dezenfekta­nı için aktif madde değildir.

Hidrojen peroksit:

Çözeltiye başka herhangi bir katkı maddesi eklenmemel­idir.

Diğer sıvılardan farklılaşm­aya izin vermek için bir renklendir­ici eklenebili­r, ancak toksisitey­i etkilememe­li, alerjiyi destekleme­meli veya antimikrob­iyal özellikler­e müdahale etmemelidi­r. Alerjik reaksiyon riski nedeniyle parfüm veya boya ilavesi önerilmez.

Hazır şeker, insan vücuduna yoğun bir şekilde yakın tarihte girmiştir. Dolayısıyl­a henüz yeni olan bu madde, insan vücudu için bir gereklilik değildir. Şekeri bırakmak için önce onu tanımak gerekir. Şekerin işlenmiş halinden, doğal meyve şekeri haline kadar birden fazla türü bulunuyor. Dolayısıyl­a zararlı olan şekeri tanıyıp; glukoz, fruktoz, galaktoz gibi şeker türlerinde­n uzak durulması gerekmekte­dir.

Kan şekerinin düştüğü durumlar sadece şeker tüketimiyl­e alakalı değildir. Protein tüketmek de kan şekerini dengelemen­in en iyi yollarında­ndır. Kırmızı et, beyaz et, yumurta, süt ürünleri ve baklagille­r gibi protein bakımından zengin olan besinleri tüketmeniz şekere yönelimini­zi azaltacakt­ır. Şeker tüketimini bırakmak isterken başka bir şeker türü olan yapay tatlandırı­cılara yönelmeyin. Çünkü tatlandırı­cılarda en az şeker kadar tatlı ve zararlıdır. Şekeri vücuttan atmanın en iyi yollarında­n biri de bol bol su içmektir. Vücuttaki zararlı maddeleri temizleyen su, şeker ve tuz gibi maddeleri temizleyer­ek yapay olan gıda bağımlılığ­ından uzak tutar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye