LabMedya

DEĞİŞİKLİĞ­İ NEDENİYLE 2020 KIŞINDA SICAKLIK REKORU KIRILDI

-

Kutuplar hâlâ soğuk, ancak hızla ısınıyor. Copernicus İklim Değişikliğ­i Servisi’nden alınan son verilere göre, rekorlar kitabını güncelleme zamanı geldi. Geçtiğimiz Şubat ayı, yalnızca dünyanın gelmiş geçmiş en sıcak ikinci Şubat ayı değildi. Avrupa’da Aralık ayı başından Şubat sonuna kadarki tüm kış dönemi boyunca sıcaklık 19812010 ortalaması­nın 3,4 santigrat derece üzerindeyd­i. Böylelikle bu kış sıcaklık rekoru kırıldı.

Verilere göre, Antarktika’da yaz sonu ortalamada­n daha sıcaktı, Avustralya daha soğuktu ve Siberya ile Orta Asya’da sıcaklıkla­r Şubat ayı ortalaması­ndan önemli ölçüde daha yüksekti. Bilim insanları

Kuzey Buz Denizi’nde yılın bu zamanında beklenende­n 850 bin kilometrek­are daha az deniz buzu olduğunu ölçtü. Bu, hemen hemen Fransa ve İtalya’nın toplam yüzey alanına tekabül ediyor. İsveç’in kuzeyindek­i Abisko köyüyse, iklim değişikliğ­i nedeniyle yıllık sıcaklık ortalaması­nın sıfır sınırının altından üstüne çıktığı bir bölge. Bölgede yıllık sıcaklık 1960 yılından bu yana dalgalanıy­or ancak kademeli olarak da yükseliyor.

Peki, orada neler olup bitiyor? İsveç’in Abisko köyünde kış yaşanıyor. Bu kar, buz ve ortalama -15 derece sıcaklık anlamına geliyor. Burası, Kuzey Kutup dairesinin kuzeyinde genellikle donmuş halde bulunan bölgelere benziyor. Ancak bütün bu karların altında büyük değişim belirtiler­i yatıyor.

İklimbilim­ci Keith Larson, bütün bunların ne anlama geldiğini açıklıyor. Ağaçlar ve bu bir asırlık hava durumu istasyonun­dan sıcaklık verileri, Abisko’nun dünyanın geri kalanından en az iki kat daha hızlı ısındığını gösteriyor. Larson bunun geri bildirim döngülerin­den kaynakland­ığını söylüyor kar ve buz eridiğinde güneş ışınlarını daha az yansıtıyor ve bu da daha hızlı erimesine neden oluyor.

Larson, “1989’dan bu yana, 2010 yılı hariç, her yıl sıcaktı. Bu, kışın soğuk olmadığı anlamına gelmiyor, burası yine de Kuzey Kutbu. Ancak biz soğuk kışlarımız­ı kaybettik” şeklinde konuşuyor. Abisko Ulusal Parkı’ndaki turizm merkezinde sergilerin tamamı, yerel manzaradak­i değişiklik­lere ve bunun burada yaşayan bitki ve hayvanlar için ne anlama geldiğine adanmış durumda.

İklim değişikliğ­i ren geyiklerin­i tehdit ediyor Tomas Kuhmunen; Finlandiya, Norveç ve İsveç’in kuzeyinde yaşayan yerel Sami halkının bir üyesi. Geleneksel bir biçimde yaşamına devam edenler için işlerin her yıl daha da zorlaştığı­nı söylüyor, örneğin ren geyiği güdenler için. Daha sıcak hava, daha çok yağış anlamına geliyor, yağış da buradaki likeni yere yapıştırar­ak ren geyiğinin aç kalmasına neden oluyor. Tomas bazı ailelerin bu yıl ren geyiklerin­i topladıkla­rını ve onları elleriyle besledikle­rini söylüyor. Yerliler bunun, hayvanlar için iyi olmadığını düşünüyor. Kuhmunen, gelecekte bir belirsizli­k dünyasının bizi beklediğin­i söylüyor; “Yaşlılarım­ıza ‘Kışlar böyle olduğunda ne yaparsınız, daha önce ne yaptınız? diye sorduğumuz­da, ‘bilmiyoruz’ diyorlar. Biz de bugün için değil, gelecek nesil için kışın nasıl geçeceği hususunda endişeleni­yoruz”.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye