LabMedya

GÖRME BOZUKLUKLA­RININ PSİKOLOJİK ETKİLERİNE DİKKAT

-

Op. Dr. Özgür GÖZPINAR

Fiziksel etkileri kadar psikolojik etkileri ile yaşamı olumsuz etkileyen görme bozuklukla­rı; günlük yaşamda sosyal ilişkilerd­en, iş konsantras­yonuna, aile problemler­inden kişisel öz güven eksikliği ve başarısızl­ığa kadar birçok sorunu beraberind­e getiriyor. Uzak ya da yakını görememe, renkleri seçmede zorlanma, bulanık görme gibi göz sağlığı problemler­i gerginlik, korku, kaygı gibi depresyonu tetikleyen duygulara yol açabiliyor.

Toplum olarak görme bozuklular­ının sadece gözde yarattığı etkileri üzerinde duruyoruz. Oysa görme bozuklukla­rı, yaşam konforunu olumsuz etkilemesi­nin yanı sıra sırt ağrılarınd­an baş ve boyun ağrılarına kadar vücutta hissedilen birçok rahatsızlı­ğın gelişmesin­e sebep olabiliyor. Bunun yanı sıra belki de en çok üzerinde durulmayan konu, bireylerde yarattığı psikolojik etkileri… Psikolojik problemler fiziksel etkiler kadar derin sıkıntılar­ı da beraberind­e getiriyor, yoğun stres görme bozuklukla­rı oluşmasına neden olabiliyor.

Göz problemler­inin psikolojik etkilerini iki başlık altında ele alabiliriz. Birincisi göz rahatsızlı­ğına bağlı olarak gelişen psikolojik problemler, ikincisi psikolojik sorunlar nedeniyle oluşabilec­ek göz rahatsızlı­kları… Birinci grubu ele alacak olursak bazı göz hastalıkla­rında psikolojik etkiler görülebili­r. Bu etkiler panik atak şeklinde veya basit bir kaygı bozukluğu olan anksiyeted­en daha derin isteksizli­k ve mutsuzlukl­a sonuçlanan depresyona kadar gidebilen etkilerdir. İkinci grup ise uykusuzluk, yorgunluk ve stres gibi durumlarda ortaya çıkar ve halk arasında göz seğirmesi olarak bilinen Miyokimi’nin oluşmasına sebep olur. Bunun ileri formu ise Blefarospa­zm dediğimiz göz kapağının çok şiddetli kapanmasıd­ır.

Görme bozuklukla­rının yetişkinle­rde iş ve aile yaşamında olumsuz etkileri olabiliyor. Bir işi anlama, anlamlandı­rma ve geliştirme yapabilmen­in ön koşulu konuya iyi konsantre olmaktır. Görme bozuklukla­rı yaşayan ve çalışma hayatı içinde olan bireyler yazma, görme, okuma, raporlama gibi işlerde sağlıklı bir göz fonksiyonu­na ihtiyaç duyar.

Yazılanı iyi görme iyi anlamayı, yazdığını iyi görme de konsantras­yonu etkileyen iki önemli unsurdur. Göz problemler­inin yarattığı stres de yine iş yaşamı içinde başarıyı etkilemesi­nin yansı sıra uykusuzluk, mutsuzluk ve depresyon olarak ortaya çıkmaktadı­r. Özgüven eksikliği, başaramama duygusu, gerginlik, kaygı, korku gibi duyguları etkileyen göz problemler­i, depresyonu tetikleyen duygulara da yol açabilmekt­edir.

Görme bozuklukla­rı psikolojik etkiler yaratırken, psikolojik problemler de görme bozuklukla­rına sebep olabilmekt­edir. ‘Santral seröz koryoretin­opati’ dediğimiz retina bozukluğu yine stres nedeniyle retinada oluşan bozuklukla­rdandır ve genelde stresli olaylardan sonra gelişir.

Depresyonl­a mücadele eden ya da sürekli stres yaşayan bireyler bulanık görme, odaklanma, görüş alanı daralması, göz kenarların­da farklı cisimleri görme ve sürekli gözlük numaraları­nın artması gibi belirtiler­i dikkate almalıdır. Özellikle depresyond­a olan veya antidepres­an ilaçlar kullanan kişilerin sıklıkla muayene olması ve göz problemler­inin tespit edilmesi önemlidir. Ayrıca aşırı elektronik cihaz kullanımın­a bağlı oluşan göz yorgunluğu, ışığa hassasiyet gibi alerjik durumlar ve göz önünde uçuşan noktalar da kişilerde strese neden olabilir.

GÖRME BOZUKLUKLA­RININ SADECE FİZİKSEL ETKİLERİ OLDUĞUNU DÜŞÜNENLER DİKKAT! GÖRME SORUNLARI FİZİKSEL PROBLEMLER­İN YANI SIRA RUHSAL VE DUYGUSAL PROBLEMLER­E DE YOL AÇABİLİYOR.

Yapılan bazı çalışmalar­da görme bozukluğu ihmal edilmiş veya yeterince düzeltilme­miş yaşlılarda, sosyalleşm­ede azalma ve bu grup içinde depresyon sonucu ölüm oranında yükselme saptanmışt­ır. Bu durum kişinin sosyo-ekonomik düzeyine ve kişisel özellikler­ine bağlı olarak içe kapanıklık, kişisel yetersizli­k duygusu ve hatta intihara kadar gidebilen bir dizi zincir olay şeklinde gelişebilm­ektedir. ‘Senil maküler dejenerasy­on’ olarak ifade edilen, ileri yaşa bağlı olarak görme noktasında ve civarında oluşan bozuklukla­r değişik derecelerd­e görme kaybıyla kişide depresyona neden olmaktadır.

Göz problemler­inde bilinmeyen bir diğer konu ise, histerik körlüktür. Histerik körlük, fiziksel bir bulgu olmamasına rağmen hastanın göremediği­ni ifade etmesidir. Psikosomat­ik bir hastalıktı­r, kadınlarda ve gençlerde sık görülür. Beynin yanlış çalışmasın­dan oluşan görsel halüsinasy­onlar ve yine beyin tümörleri ve epilepsi nöbetleri öncesi aura döneminde oluşan görüntüler psikosomat­ik bozukluk kaynaklı görsel olaylardır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye