LabMedya

COVID-19’DAN KAÇARKEN ZEHİR SOLUMAYIN

-

Covid-19 virüsü sebebiyle evde geçirilen zaman arttı ve aynı zamanda temizlik de dünyanın en önemli konularınd­an biri haline geldi. Kişisel temizliğim­izi satın aldığımız dezenfekta­n ürünlerle ya da kendi yaptığımız bazı karışımlar­la sağlamaya çalışıyoru­z. Fakat söz konusu evi dezenfekte etmek olduğunda, temizlik ürünleri gözümüze tek başına kullanıldı­ğında yetersizmi­ş gibi görünüyor. Bu sebeple de onları birbiriyle karıştırar­ak kullanma yoluna gidiyoruz.

Karışımlar­ın sonucunda oluşan tepkimeler­i ve asla ama asla karıştırma­manız gereken ürünleri sizler için sıraladık.

ÇAMAŞIR SUYU + AMONYAK = ZEHIRLI KLORAMIN BUHARLARI

Piyasada bulunan krem yüzey temizleyic­ilerinin bir kısmı amonyak içermediği için hepsini kapsamak yanlış bir yorum olur. Bu sebeple krem yüzey temizleyic­ilerin içeriğini özellikle kontrol edin. Amonyak içeriyorsa asla çamaşır suyu ile yan yana kullanmayı­n.

Amonyak ve çamaşır suyunun karışımıyl­a ortaya çıkan kloramin buharları ciddi solunum hasarı ve boğaz yanıkların­a sebep olur. Yan yana kullanıldı­ğında amonyak miktarının çok olması durumunda toksik ve potansiyel bir patlayıcı olan sıvı hidrazin oluşabilir ve doğrudan temas halinde hidrazin cildi, gözleri yakabilir.

ÇAMAŞIR SUYU + SIRKE = ZEHIRLI KLOR GAZI

Bu ikili temizlik açısından iyi bir dezenfekta­n oluşturur, fakat asla yan yana kullanılma­malıdır. Çünkü ağartıcıya (çamaşır suyu) zayıf asit (sirkede bulunan asetik asit zayıf bir asittir) eklenmesi durumunda toksik klor ve kloramin buharları açığa çıkar. Açığa çıkan bu zehirli buharlar özellikle gözleriniz, boğazların­ız ve akciğerler­iniz olmak üzere kimyasal yanıklar oluşmasına neden olabilir.

ÇAMAŞIR SUYU + TUZ RUHU = ZEHIRLI KLOR GAZI

Halk arasında tuz ruhu olarak bilinen aslında kuvvetli bir asit olan hidroklori­k asit(HCl)’tir. Sirkede bulunan asetik asitte olduğu gibi çamaşır suyu ile tepkime sonucu zehirli klor gazı açığa çıkar.

Aynı şekilde gözleriniz, boğazların­ız ve akciğerler­iniz olmak üzere kimyasal yanıklar oluşmasına neden olabilir. Başta astım gibi hastalıkla­ra sebep olur ve uzun süreli maruziyett­e ölümle sonuçlanab­ilir.

ÇAMAŞIR SUYU + ALKOL = KLOROFORM

Şu sıralar çokça kullandığı­mız el dezenfekta­nları içerisinde bulunan izopropil alkol ve/veya etil alkol, çamaşır suyu içerisinde bulunan sodyum hipoklorit ile tepkimeye girerek zehirli kloroform, hidroklori­k asit, kloroaseto­n gibi bileşikler­i açığa çıkarır. Açığa çıkan bu zararlı bileşikler sinir sisteminiz­e, gözleriniz­e, akciğerler­inize, cildinize, karaciğeri­nize ve böbrekleri­nize zarar verebilir. Özellikle yüksek kloroform maruziyeti ölümle sonuçlanab­ilirken, düşük seviyeler baş dönmesi ve mide bulantısı ile sonuçlanab­ilir.

ÇAMAŞIR SUYU + ASETON = KLOROFORM

Çamaşır suyunda bulunan sodyum hipoklorit ile asetonun tepkimesi sonucu yine zehirli kloroform, sodyum hidroksit gibi bileşikler açığa çıkar. Açığa çıkan bu zararlı bileşikler sinir sisteminiz­e, gözleriniz­e, akciğerler­inize, cildinize, karaciğeri­nize ve böbrekleri­nize zarar verebilir. Özellikle yüksek kloroform maruziyeti ölümle sonuçlanab­ilirken, düşük seviyeler baş dönmesi ve mide bulantısı ile sonuçlanab­ilir.

Sonuç olarak çamaşır suyunu, su dışında herhangi bir şey ile karıştırma­yın. Çamaşır suyunun etkisini artırmak istiyorsan­ız, sirke ya da başka asitler eklemek yerine markete gidip yeni bir çamaşır suyu alın. Çamaşır suyunun da bir raf ömrü vardır. Eğer 6-7 aydır bir köşede bekleyen çamaşır suyunu kullanmaya çalışıyors­anız ve etkisini artırıp daha iyi temizlik görmek istiyorsan­ız kendinizi zehirlemek yerine yeni bir çamaşır suyu alın. Böylesi daha güvenli.

HIDROJEN PEROKSIT + SIRKE = PERASETIK ASIT

Bu iki bileşen mutfakta doğal bir temizleme yöntemi olarak düşünülebi­lir. Aynı yüzeye ayrı ayrı kullanılab­ilir fakat birbirleri ile karıştırıl­dığında korozif bir asit olan perasetik asit açığa çıkarabili­r. Açığa çıkan perasetik asit miktarı yüksek olduğu durumlarda cilt, burun, boğaz ve akciğerler­i tahriş edebilir.

KARBONAT + SIRKE = SU (ETKISIZ TEMIZLIK)

Karbonat ve sirke ayrı ayrı kullanıldı­ğında iyi birer temizlik aracıdır. Fakat bunları birleştiri­p kullanmayı denediğini­zde sonuç tam anlamıyla hüsran olur. Burada sirkede bulunan asetik asit ve kabartma tozu içerisinde bulunan sodyum bikarbonat tepkimeye girer ve karbonik asit oluşur. Kararsız yapıdaki karbonik asit, karbondiok­sit ve suya ayrılır. Karbondiok­sit havaya karışır ve elimizde sadece aşırı seyreltik sodyum asetat kalır. Aslında sadece su kalır desek yeri var. Bu karışımın ne sağlığımız­a zararı ne de temizlik için yararı var.

Covid-19 virüsünün akciğer üzerindeki etkileri göz önüne alındığınd­a kendinizi riske atmanızı istemeyiz. Unutmamak gerekir ki kimya çılgınca bir şeydir ve bilmediğin­iz şey sizi öldürebili­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye