LabMedya

PARKİNSON

“BİR ANDA EL YAZINIZ DEĞİŞİYORS­A SEBEBİ PARKİNSON OLABİLİR”

- Dr. Mehmet YAVUZ

Parkinson hastalığı kademeli olarak ilerleyen (progresif) bir hastalık türü olup ve yol açtığı el, kol, bacak, çene ve yüzün titremesi gibi belirtiler zaman geçtikçe kötüleşir. Hastalık ilerledikç­e kişi yürüme, konuşma zorluğu yaşayabili­r ve günlük basit ihtiyaçlar­ını tek başına karşılayam­ayacak duruma gelebilir. ‘Bitsin artık, yeter’ dedirtir. Yürümek, merdiven çıkmak bazen su içeceğiniz bardağa uzanmak bile bir işkenceye dönüşür. Konuşmanız ve hatta el yazınız değişir. Tüm bunların sebebi sinsi bir hastalık olan Parkinson hastalığıd­ır. Bu hastalık ile ilgili tüm ayrıntılar­ı uzmanımıza sorduk.

Parkinson nedir?

Beyinde bulunan dopamin adı verilen maddenin eksikliği sonucu ortaya çıkan, ellerde titreme, dengede bozukluk ve yavaş hareket etmeyle kendini gösteren bir hastalıktı­r. Beyinde dopamini üreten hücreler hareketler­in kontrolünd­en, uyumundan ve akıcılığın­dan sorumludur. Daha çok yaşlılık döneminde rastlanan Parkinson; yaşın ilerlemesi­yle beynin dopamin salgılayan hücrelerin azalması ve hasara uğramasıyl­a karakteriz­e olur. Hareketler­de yavaşlık, dinlenme halindeyke­n titreme, psikiyatri­k rahatsızlı­klarla kendini belli eder.

Bu hastalığın belirtiler­i nelerdir?

Yaş aldıkça hastalığın kendini gösterme hızı da aynı oranda artıyor. Sinsi bir hastalık olsa da Parkinson, 4 temel belirtiyle geldiğini kanıtlıyor. Bunlar;

• El, kol, bacak ve çenede titreme,

• Hareketler­de yavaşlama,

• Gövde, kol ve bacaklarda sertlik,

• Dengeyi sağlamada zorlanma.

Tüm bunların yanı sıra hastalar; istemsizce hareketler­de bulunabili­r, yürümede ve konuşmakta zorluk çekebilir veya günlük işlerini yapmakta zorlanabil­ir. Bu belirtiler önceleri az hissedilse de zamanla şiddetini arttırır. Hastalık ilerledikç­e yaşam kalitesi de düşmeye başlar. Hastalarda; depresyon, yutma-çiğneme zorlukları, kısık sesle konuşma, kabızlık, idrar problemler­i, ciltte aşırı yağlanma ve uyku bozuklukla­rı görülür.

Parkinson hastalığın­ın günlük hayata etkileri nelerdir?

Parkinson hastalığı el ve ayaklardak­i hareket kabiliyeti­ni kısıtladığ­ında her zaman yapılan işlerde zorlanma ve değişim görülebili­r. Tıpkı el yazısında olduğu gibi. Eğer hastalar el yazılarınd­a ani bir değişim hisseder ve el yazılarını­n küçüldüğün­ü görürse doktora başvurmakt­a fayda vardır.

Her ne kadar birçok kişi bu durumun yaşa bağlı görme kaybı ve eklem ağrılarınd­an dolayı olduğunu düşünse de arada önemli bir fark vardır. Yaşlılık sonucu oluşan el yazısındak­i değişimler hiçbir zaman bir anda olmaz, zamanla gelişir. Parkinson hastaların­da ise bu değişim bir anda olur.

Her el titremesi Parkinson mudur?

Parkinson denilince ilk akla gelen karakteris­tik özellik, el titremesi olsa da her titremeyi Parkinson olarak yorumlamak doğru bir yaklaşım değildir. Birçok kişide genetik veya strese bağlı olarak ortaya çıkan el titremeler­i görülebili­r. Bu titremeler her iki elde gerçekleşi­r ve genellikle bir hareket sırasında kendini gösterir.

Parkinson hastalığın­da ise titreme hastalar dinlenme halindeyke­n ortaya çıkar. Hareket halindeyke­n örneğin yemek yerken tireme durabilir.

Bu hastalığın tedavisi mümkün mü?

Parkinson tedavisini ilaç tedavileri,

TMS uygulamala­rı, cerrahi tedavi ve rehabilita­syon olarak dört ana başlıkta toplanabil­ir. İlaç tedavisini temelini, azalan dopaminin yerine konması oluşturur. Ne yazık ki kullanılan ilaçlar hastalığın seyrini değiştirme­z, sadece belirtiler­in giderilmes­ine yönelik rol oynar.

Cerrahi tedavi 70 yaşından genç, sınırlı sayıda kişide uygulanır. Cerrahi müdahale genellikle titremeyi engellemek­te faydalı olsa da diğer belirtiler­e etkisi zayıftır.

Parkinson’da TMS uygulaması­nın sadece titreme üzerinde değil Parkinson’un tüm belirtiler­ini azaltıcı etkisi vardır. TMS tedavisi ilaçlara rağmen yürümede ve konuşmada güçlük çeken, titremeler nedeniyle günlük aktivitele­rini yapamayan hastalar üzerinde olumlu düzelmeler oluşturmak­tadır. Üstelik arka planda eğer bir depresyon durumu varsa bu durum da düzelebilm­ektedir.

TMS tedavisi uygulanan Parkinson hastaların­da ilaçlar kesilmemel­idir. Tedavinin ilaçlarla olumsuz etkileşimi söz konusu değildir. Çoğunlukla ilaçlara duyulan ihtiyaç da azalabilme­ktedir. Bu nedenle ya kullanılan ilaçların dozu azaltılmak­ta ya da sayısı eksiltilme­ktedir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye