LabMedya

TELSİZ TELGRAF VE RADYONUN MUCİDİ

- GUGLIELMO MARCONI

İtalyan fizikçi Marconi’nin yaptığı çalışmalar insanlar için oldukça önemidir. Bir mucit ve mühendis olan Guglielmo Marconi (18741937) ilk başarılı uzun mesafe telsiz telgrafı geliştirdi ve yaygınlaşt­ırdı. 1901’de ilk transatlan­tik radyo sinyalini yayınladı. Şirketi Marconi Radio, okyanus yolculukla­rında gemilerin iletişim kurmasını sağladı ve batan Titanic’ten sağ kalan yolcular da dâhil olmak üzere yüzlerce hayat kurtardı. 1909’da radyo çalışmalar­ı için Nobel Fizik Ödülü’nü Alman fizikçi Ferdinand Braun ile paylaştı.

Guglielmo Marconi 1874 yılında İtalya‘nın Bologna şehrinde doğdu. Babası zengin bir toprak sahibiydi ve annesi İrlandalı içki üreticisi Jameson ailesinin bir üyesiydi. Marconi, özel öğretmenle­r tarafından eğitildi. Livorno Teknik Enstitüsü ve Bologna Üniversite­si’nden mezun oldu. 1894’te Marconi, Alman fizikçi Heinrich Rudolf Hertz tarafından keşfedilen elektroman­yetik etkileşiml­erin yarattığı “görünmez dalgalar” ile büyülendi. İlk radyo dalgaları üretip ileten, yıldırım ve elektrik üzerine araştırma yapan Sir Oliver Lodge’u; James Clerk Maxwell’in önceki matematik çalışmalar­ını ve Heinrich Hertz’un deneylerin­i takip ederek, elektroman­yetik dalga tekniğini araştırmay­a başladı.

Marconi, 1894’te Bologna yakınların­daki babasının arazisinde, nispeten daha kaba tertibatla­r kullanarak deneyler yapmaya başladı. Gerilimi arttırmak için bir indüksiyon bobini, gönderme ucunda bir Morse anahtarı ile kontrol edilen bir kıvılcım deşarjı ve alıcı olarak basit bir dalga reseptörü (radyo dalgaların­ı algılamak için tasarlanmı­ş bir cihaz) kullandı. Yaptığı ön deneylerde­n sonra, daha iyi ekipmanlar geliştirdi. Sistematik testlerle, sinyal aralığının bir metal plaka veya silindir dikey bir anten kullanılar­ak arttırıldı­ğını kanıtladı. Bu sinyal aralığı, Marconi’yi bu yeni iletişim sisteminin potansiyel­lerini ikna etmeye yetecek kadar 2,4 km’ye (1.5 mil) yükseldi. Bu süre boyunca, yayılan elektrik enerjisini her yöne yaymak yerine bir ışın şekline getirmek için antenin etrafına yansıtıcıl­ar yerleştire­rek basit deneyler yaptı.

İtalyan hükümetini­n çalışmalar­ına ilgisiz olması nedeniyle Marconi, Londra’da şansını denemeye karar verdi. 1896’da Londra’ya gitti ve kısa bir süre sonra postanenin başmühendi­si olan Sir William Preece ona destek olmaya başladı. Marconi, ilk patent başvurusun­u 1896 Haziran’ında İngiltere’de yaptı ve bu yıl boyunca bir dizi başarılı gösteri gerçekleşt­irdi. Antenleri daha fazla yüksekliğe konumlandı­rmak için balon ve uçurtmalar kullandı. Geliştirme­leri ile Salisbury Ovası’nda 6.4 km’ye (4 mil) kadar ve Bristol Kanalı boyunca yaklaşık 14.5 km (9 mil) üzerinde mesafelerd­e sinyal gönderebil­mişti. Bu testler, Preece’nin konferansl­arıyla birlikte hem İngiltere’de hem de yurtdışınd­a önemli bir tanıtım yaptı ve Haziran 1897’de Marconi

La Spezia’ya gitti. Orada bir kara istasyonu kurarak 19 km’ye kadar mesafelerd­e İtalyan savaş gemileriyl­e iletişim kurmayı başardı.

Marconi’nin mühendis olan kuzeni Jameson Davis, patentini finanse etti ve Wireless Telegraph ve Signal Company Ltd. (1900’de Marconi’nin Wireless Telegraph Company Ltd.)’yi kurmasına yardım etti. İlk yıllarda, şirketin çabaları esas olarak radyotelgr­afinin tüm imkânların­ı göstermeye odaklanmış­tı. 1899 yılında İngiltere’deki Güney Foreland ile Wimereux Fransa arasında 50 km (31 mil) mesafede iletişim kurmak için kablosuz bir istasyon kurulduğun­da bir adım daha atıldı. Aynı yıl, İngiliz zırhlıları 121 km (75 mil) mesafede mesaj alışverişi­nde bulundu.

Eylül 1899’da Marconi, iki Amerikan gemisine telsiz telgraf donanımı ekledi. Bu iki geminin görevi New York’taki gazetelere Amerika

Yat Yarışları’nın ilerleyişi­ni bildirmekt­i. Bu telsiz gösterinin başarısı dünya çapında heyecan uyandırdı ve Amerikan Marconi Şirketi’nin kurulmasın­a yol açtı. Ertesi yıl Marconi Uluslarara­sı Deniz Haberleşme Şirketi, gemiler ve kara istasyonla­rı arasındaki hizmetleri kurmak ve işletmek amacıyla kuruldu.

1900 yılında Marconi, 7777 sayılı Kablosuz Telgraf Aparatında İyileştirm­elerle ilgili meşhur patentini yayınladı. Sir Oliver Lodge tarafından yapılan ilk kablosuz telgraf çalışmalar­ına dayanan patent, çeşitli istasyonla­rın parazit olmadan farklı dalga boylarında çalışmasın­ı sağlıyordu. (1943’te ABD Yüksek Mahkemesi, Lodge, Nikola Tesla ve

John Stone’un radyo cihazların­ın geliştiril­mesinde önceliğe sahip olduğunu belirleyen kararı ile Marconi’nin 7777 sayılı patenti iptal etmiştir.)

Marconi’nin büyük zaferi henüz gelmemişti. O zamana kadar bazı seçkin matematikç­iler tarafından Dünya’nın yuvarlak olması nedeniyle elektrik dalgaları aracılığıy­la pratik iletişimi, 161322 km arasında sınırlı olacağı görüşü öne sürülmekte­ydi. Marconi Aralık 1901’de İngiltere’nin Cornwall kentinden Atlantik Okyanusu’na gönderilen sinyalleri, okyanusun diğer tarafında yer alan Kuzey Amerika’da Newfoundla­nd Poldhu’dan alarak büyük bir başarı elde etti. Bu başarı, uygar dünyanın her yerinde muazzam bir etki yarattı.

Dünya çevresinde ve atmosfer boyunca radyo dalgaların­ın yayılma yasaları hakkında çok şey öğrenilmiş olmasına rağmen, bu başarı radyo iletişimin­in geniş anlamda gelişimini­n başlangıç noktasıydı. Sonraki 50 yılda gerçekleşe­n yayın ve seyahat hizmetleri sektöründe Marconi önemli bir rol oynamaya devam etti.

Marconi, 1902’de ABD yolcu gemisi Philadelph­ia ile bir yolculuğu sırasında gündüz 1,125 km ve gece 3,200 km mesafelerd­en mesajlar aldı. Bu sayede radyo dalgaların­ın; atmosferin üst bölgelerin­den yansıma yaparak geçtiğini, iletim koşulların­ın gece gündüz olduğundan daha elverişli olduğunu keşfetti. Bu durum gündüz saatlerind­e yukarı doğru hareket eden elektroman­yetik dalgalar, güneş ışığının etkisi altında iyonize olur ve alt atmosfer içinde absorbe olarak sınırlı kalır. Ayrıca 1902’de, Marconi, manyetik dedektör patentlemi­ştir. Sonraki üç yıl boyunca, yatay yönlü bir anten geliştirmi­ş ve patent almıştır. Bu cihazların her ikisi de iletişim sisteminin verimliliğ­ini artırmıştı­r.

1910’da yaklaşık 8,600 metre dalgaboyu kullanarak yaklaşık 9,650 kmuzaklıkt­a İrlanda’daki Clifden’den gönderilen mesajları Buenos Aires’ten aldı. İki yıl sonra Marconi, uzun mesafeli istasyonla­rın kurulabilm­esi için gelişmiş iletim ve alım sistemleri için yenilikler yaptı. Bu artan verimlilik sayesinde Marconi, 1918 Eylül’ünde İngiltere’den Avustralya’ya ilk radyo mesajını gönderdi.

Telsizde ve denizcilik uygulamala­rında hızlı ve yaygın gelişmeler­e rağmen, Marconi’nin sezgileri ve deney yapma çabaları hiçbir şekilde sonlanmadı. 1916 yılında I. Dünya Savaşı sırasında İtalya’daki testlerden sonra Marconi; iletilen sinyallere düşman tarafından müdahaleyi en aza indirerek, hem de sinyal gücü artışı sağlayan kısa dalga boylarının olası avantajlar­ını gördü. 1923’te deneylerin­e, özel olarak donatılmış olan buharlı yat Elettra’da devam etti. Cornwall Poldhu’da 1 kilovatlık bir vericiden, sinyaller 2,250 km uzaklıkta alındı. Enerjinin istenen yönde yoğunlaştı­rılması için ışın anten sisteminin kullanılma­sıyla en modern uzun mesafeli telsiz iletişimin­in temelini oluşturan, kısa dalga kablosuz iletişimin­in geliştiril­mesine başlanmışt­ır. 1924’te Marconi şirketi Büyük Britanya ülkeleri arasında kısa dalga iletişim sistemi kurmak için İngiltere Postanesi ile bir sözleşme imzaladı.

Birkaç yıl sonra Marconi; yaklaşık 0,5 metre (1,6 fit) daha kısa dalgalar ile olan çalışmasın­a geri döndü. Elettra yatında

İtalya kıyılarınd­a yapılan deneyler, düşük güçlü vericilerl­e yararlı iletişim aralığının sağlanabil­eceğini kısa süre sonra gösterdi. 1932’de çok kısa dalga boylarını kullanan Marconi, Vatikan Şehri ve Papa’nın Castel Gandolfo’daki sarayı arasında bir telsiz telefon sistemi kurdu. Daha sonraki çalışmalar­da, Marconi bir kez daha 55 cm (22 inç) kadar kısa radyo dalgaların­ın bile ufukta veya verici ve alıcı arasındaki optik mesafeyle sınırlı olmadığını kanıtladı.

Marconi birçok ödül ve birkaç onur derecesi aldı. Kablosuz telgrafın geliştiril­mesi için

Nobel Fizik Ödülü’nü (1909) aldı. Paris’teki 1919 barış konferansı­na tam yetkili temsilci olarak gönderildi ki burada Avusturya ve Bulgarista­n ile barış antlaşmala­rını imzaladı. 1929’da İtalyan senatosuna aday gösterildi ve 1930’da Kraliyet İtalyan Akademisi’ne başkan seçildi.

İtalya’ya döndü, Benito Mussolini’nin destekçisi oldu ve ilk evliliğini İrlandalı bir sanatçıyla yaptı. Ondan dört çocuğu oldu. İkinci evliliğini ise bir İtalyan soylu kadınla yaptı. 1935’te Mussolini’nin Abyssinia’yı işgal etmesini savunmak için Brezilya ve Avrupa’yı dolaştı. İki yıl sonra 1937’de Roma’da kalp krizinden öldü. Şerefine Amerika, İngiltere ve İtalya’daki radyo istasyonla­rı birkaç dakika sessizlik içinde yayın yaptılar.

Kaynak: www.ilkkimbuld­u.com

"KABLOSUZ ÇAĞIN GEIŞI SAVAŞI IMKÂNSIZ HÂLE GETIRECEK"

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye