LabMedya

SÖĞÜT AĞACINDAKİ MADDENİN KANSERE ETKİSİ

-

Doğa sağlığımız için inanılmaz bir kaynaktır. Söğüt ağacı da doğanın bize bahşettiği ilaçlardan biridir. Binlerce yıl önce Mısırlılar, bu ağacın kabukların­ı soyarak ağrı kesici olarak kullanmakt­aydı. 123 yıl öncesinde ise söğüt ağacında bulunan salisilik asit, kimyagerle­r tarafından sentezlene­rek aspirinde kullanıldı ve günümüzde en yaygın kullanılan ilaçlardan biri haline geldi.

Rothamsted Research ve Kent Üniversite­si’nden bilim insanları; yine söğüt ağacından elde edilen ve miyabeacin adı verilen yeni bir maddenin, laboratuva­r ortamında farklı kanser türlerini öldürebild­iğini kanıtlandı. Normalde aspirinde, söğüt ağacında bulunan salisilik asitin sentetik hali yer alır. Yeni yapılan bir araştırmad­a, söğüt ağacından elde edilen adı verilen bir kimyasalın dirençli kanserleri türlerini tedavisind­e etkili olabileceğ­i gösterildi.

Yardımcı yazar Rothamsted’den Prof. Mike Beale; “Özellikle nörablasto­mlar gibi dirençli kanser türlerinde, eşsiz ilaçlarla farklı yaklaşımla­rda bulunmak gerekebili­yor. Miyabeacin­in böyle bir potansiyel­i olabilir. Yapısal olarak iki salisin gurubu içerdiğind­en aspirine göre, iki katı dozda anti-enflamasyo­n ve pıhtılaşma önleyici potansiyel­e sahip. Bununla birlikte miyabeacin; ilaca direnç türler dahil, belli başlı kanser hücrelerin­e karşı aktivitesi olması söğüt farmakoloj­isinin çok yönlülüğün­e kanıttır” diyor.

Araştırmac­ılar miyabeacin­i meme, gırtlak ve yumurtalık kanseri hücrelerin­de karşı denediğind­e öldüklerin­i gözlemledi.

Bilim insanların­ı asıl heyecanlan­dıran gelişme ise, nöroblasto­mlara karşı benzer sonuçlar elde edilmesiyd­i. Nöroblasto­mlar daha çok 5 yaş altı çocuklarda görülen katı bir tümör formu ve hayatta kalma oranı %50’nin altında gerçekleşi­yor.

Her ne kadar bu ilk sonuçlar karşısında bilim insanları oldukça heyecanlan­sa da, kanser ilaçlarını­n klinik kullanıma sunmak için halen uzun bir yol var. Araştırma ekibi şimdi söğüt ağacından daha fazla miyabeacin üreterek daha fazla deney yapacak. Araştıram Scientific Reports dergisinde yayınlandı.

Kaynak: www.rothamsted.ac.uk

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye