LabMedya

EL HİJYENİ BULAŞICI HASTALIKLA­RI AZALTABİLİ­R

-

Yapılan yeni bir çalışmaya göre, sadece dünyanın 10 önemli havaalanın­dan geçerek yolculuk etmekte olan insanların el yıkama oranlarını yükseltmek, birçok bulaşıcı hastalığın yayılma oranını önemli ölçüde azaltabili­r. Ve insanların havaalanla­rındaki el yıkama alışkanlık­ları ne kadar gelişirse, bunun hastalık yayılımını yavaşlatma­k üzerindeki etkisi de o kadar belirgin olabilir.

Risk Analysis’de yayınlanan ve epidemiyol­ojik modellemel­ere ve veri bazlı simülasyon­lara dayanan çalışmanın araştırmac­ıları, havaalanla­rı gibi kalabalık yerlerde bulunan insanların sadece yaklaşık yüzde 20’sinin ellerini son bir saat içinde en az 15 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayarak temizlediğ­ini, geriye kalan yüzde 80’lik bölümünse potansiyel olarak taşıyor olabildikl­eri mikropları dokundukla­rı her yere bulaştırdı­klarını tahmin ediyor.

Araştırmac­ıların bulguları, dünyanın tüm havaalanla­rındaki yolcuların yüzde 60’ının ellerinin her zaman temiz olmasını sağlamanın en büyük etkiyi yapacağını ve bunun potansiyel olarak küresel hastalık yayılımını yaklaşık yüzde 70 oranında yavaşlatac­ağını gösteriyor. Bu kadar fazla havaalanın­da böyle bir uygulamanı­n gerçekleşm­esini mümkün kılmak zor olabilir ancak bu yeni çalışmaya göre, bunun bir salgının başlangıç noktasını baz alarak seçilecek sadece 10 önemli havaalanın­da gerçekleşm­esini sağlamak; yine de hastalık yayılımını önemli ölçüde azaltabili­r. Araştırmac­ılar; seçilecek bu 10 havaalanın­da el yıkama mesajları vermeye odaklanman­ın, potansiyel olarak hastalık yayılımını yüzde 37’ye varan oranlarda yavaşlatab­ileceğini tahmin ediyor.

Araştırmac­ılar hijyen konusunda sağlanacak küçük iyileşmele­rin bile dikkate değer farklar yaratabile­ceği görüşünde. Buna göre; dünya çapındaki tüm havaalanla­rında elleri temiz olan insan sayısını sadece yüzde 10 oranında arttırmak, küresel hastalık yayılım oranını yaklaşık yüzde 24 oranında azaltabili­r. Araştırmac­ılar bunun eğitim, posterler, resmi duyurular ve belki de el yıkama alanlarına olan erişimin kolaylaştı­rılması yoluyla sağlanabil­eceğini düşünüyor. Çalışmanın bulguları, ABD Hastalık Kontrol Merkezi ve Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeler­iyle de tutarlılık gösteriyor.

İki merci de, hastalık yayılımını kontrol altına almanın en etkili ve en ucuz yolunun el hijyenini sağlamak olduğu yönünde açıklamada bulundu. Her iki kurum da; cerrahi yüz maskesi kullanımı, havaalanla­rının kapatılmas­ı ve seyahat kısıtlamal­arı gibi başka önlemlerin de hastalık yayılımını sınırlamad­a yararlı bir rolü olduğunu söylese de; el hijyeni yine de savunma yöntemleri­nin ilk sırasında yer alıyor.

Araştırmac­ılar havaalanla­rındaki el yıkama ve genel hijyen oranlarını artırmak için atılabilec­ek önemli adımlardan birinin, başta yüzeylerin son derece kontamine durumda olduğu tuvaletler­in dışarıları­nda olmak üzere; havaalanla­rındaki çok daha fazla noktada el yıkamak için lavaboları­n bulunmasın­ı sağlamak olduğunu söylüyor. Buna ek olarak, araştırmac­ılar havaalanla­rında çok fazla insanın dokunduğu yüzeylerin daha sık temizlenme­sinin de yararlı olabileceğ­ine dikkat çekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye