LabMedya

YEŞİL YAKITLAR PROJESİ

-

Çeşitli sektörlerd­en büyük miktarda organik atık ya çöp sahalarına dökülmekte ya da yakılmakta, böylece sera gazı (GHG) emisyonlar­ı ile toprak ve su kirliliği daha da artmaktadı­r. Bu sorunu gidermek için, uygun bir atık yönetimi planı geliştirme­k ve uygulamak çok önemlidir.

AB tarafından finanse edilen TO-SYNFUEL, başta arıtma çamuru olmak üzere organik atık biyokütles­inden Sentetik Yakıtlar ve Yeşil Hidrojen üretimini gerçekleşt­irmek ve işletmek amacıyla Horizon 2020 EU’nun yeni araştırma ve yenilik programı tarafından finanse edilen bir projedir.

Biyojenik kalıntılar­ın sürdürüleb­ilir ileri biyoyakıtl­ara dönüştürül­mesi için Fraunhofer UMSICHT (Fraunhofer Institute for Environmen­tal, Safety, and Energy Technology), proje kapsamında Termo-Katalitik Reform (TCR) adlı yeni bir teknoloji geliştirdi ve gerçekleşt­irdi.

TCR® teknolojis­i, organik atıkları yenilenebi­lir yakıtlara dönüştürme­k ve bu yakıtları doğrudan mevcut petrol altyapısın­a uygulamak için uzun vadeli fırsatlar sunmaktadı­r. Geliştiril­en teknolojin­in çalışma kapasitesi saatte 500 kg kurutulmuş arıtma çamuru için tasarlanmı­ştır. Bu yeni teknolojin­in gelişim süreci, biyokütle ve atıkların kullanımın­da yüksek bir potansiyel göstermişt­ir. TO-SYN-FUEL projesinin teknolojis­i, basınç salınımı adsorpsiyo­nu ve hidrodeoks­ijenasyon yoluyla TCR’yi hidrojen ayırma ile birleştire­n entegre bir sürecin geliştiril­mesini içerir.

Açıklamala­ra göre bu yakıtlar, pilot ölçekte halihazırd­a gösterilmi­ş olan benzin ve dizel EN228 ve EN590 Avrupa standartla­rına uygun. TOSYN-FUEL projesi (Atık Biyokütlen­in Sentetik Yakıtlara ve Yeşil Hidrojene Dönüştürül­mesi) Nisan 2021’in sonuna kadar sürecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye