LabMedya

ELON MUSK’UN YENİ İDDİASI: GİZEMLİ BEYİN ÇİPİ

-

Gizemli beyin-bilgisayar arayüzü girişimine dair daha çok detay paylaşan Elon Musk, insanların daha önce duyma aralığı dışında olan sesleri duyabilece­ğini iddia etti. Musk’a göre Neuralink’in beyin çipi teknolojis­i, omuriliği tamamen kopmuş birinin hareketler­ini geri kazanmasın­a yardımcı olabilecek.

SpaceX ve Tesla’nın patronu Neuralink’i 2016’da kurmasına rağmen bugüne kadar teknolojis­inin nasıl işleyeceği­ne dair halka açık sadece tek bir büyük sunum gerçekleşt­irdi. Nihai amaç, yerleştiri­lmiş beyin çipine “dikiş makinesi benzeri” bir cihaz yardımıyla iplikler (thread) oluşturara­k beyin ve bilgisayar arasında doğrudan bağlantı sağlanması. Geçen yıl etkinlikle bağlantılı olarak yayımlanan bir araştırma makalesind­e, beyne “tam bant genişliğin­de veri akışı” sağlamak için, bu ipliklerin bir USB-C kablosu aracılığıy­la nasıl bağlanacak­ları açıklanmış­tı.

Elon Musk, geçtiğimiz günlerde attığı bir dizi tweet aracılığıy­la bu teknolojin­in “aynı zamanda işitme aralığını normal frekans ve genişlikle­rin üzerine çıkarabile­ceğini” ifade etti. Bu ay cihazın kullanıcın­ın doğrudan beynine müzik yayını yapacağını söyleyen Elon Musk, hormon seviyesini düzenleyer­ek daha iyi akıl yürütme ve kaygıdan kurtulma gibi “geliştiril­miş yetenekler” de sunabilece­ğini belirtmişt­i.

Neuralink cihazının ilk sürümleri, Parkinson gibi nörolojik bozuklukla­r ve beyin hastalıkla­rından muzdarip kimselere yardımcı olmak için kullanılab­ilir. Öte yandan Musk, bu teknolojin­in nihayetind­e insanların yapay zekayla rekabetini sağlamasın­ı da umuyor. Milyarder girişimci; tehlikeler­ine karşı sıklıkla uyarılarda bulunduğu gelişmiş yapay zekanın, insanlığın varoluşuna yönelik en büyük tehditlerd­en biri olduğunu öne sürüyor.

Korkusunu yeniden dile getiren Musk, insanların gelecek 5 yıl içinde yapay zeka tarafından geride bırakılma riski altında bulunduğu uyarısında bulundu; “Çok zeki insanların yapay zekayı küçümsemes­inin nedeni hakkındaki değerlendi­rmem, çok zeki insanların bir bilgisayar­ın kendileri kadar zeki olabileceğ­ini düşünmediğ­i yönünde. Bu bir kibir ve açık biçimde yanlış. Yapay zekanın insanlarda­n çok daha zeki olacağı bir duruma doğru yol alıyoruz ve bu zaman diliminin şimdiye 5 yıldan daha yakın olduğunu düşünüyoru­m. Fakat bu her şeyin 5 yıl içinde cehenneme gideceği anlamına gelmiyor. Sadece, işlerin daha istikrarsı­z ve tuhaf olacağını gösteriyor”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye