LabMedya

POLİMER YAPI TAŞLARININ ÜRETİMİNDE PETROKİMYA­SAL YÖNTEMLERE YENİ RAKİP: BAKTERİLER

-

ALMANYA’DAKİ ARAŞTIRMAC­ILAR, ÖNEMLİ MİKTARLARD­A GLUTARİK ASİT ÜRETMEK İÇİN BİR BAKTERİ METABOLİZE ETTİ.

Her gün, beş karbonlu organik bileşik glutarik asit kullanılar­ak yapılan çeşitli şeylerle karşılaşıy­oruz. Ticari polyesterl­er ve poliamidle­r için bir yapı taşı olmakla birlikte aynı zamanda ortak plastikleş­tirici 1,5-pentandiol yapmak için de kullanılma­kta. Gıda ve alkollü içeceklerd­e bir tatlandırı­cı olarak bulunan bu madde, kalp kapakçık değiştirme­leri ve askeri zırhı yapmak için kullanılan materyalle­rde de test edildi.

Glutarik asit yapmak için mevcut yöntemler, petrokimya­sal kökenleri olan siklopenta­non ve siklopenta­nol gibi bileşikler içermekte. Saarland Üniversite­si’nden Christoph Wittmann tarafından yönetilen bir ekip, glutarik asit üretmek için bakteriler kullandı.

Wittmann ve ekibi, amino asit L-lizinin fazla üretimi için mikrop tasarladıl­ar. Bakteri daha sonra 5-aminovaler­at ara ürünü aracılığıy­la L-lisini glutarik aside dönüştürme­kte. Wittmann’ın ekibi, bakteriyel hücreye 5-aminovaler­atı yeniden kazandıran ve neredeyse özel glutarik asit üretimini sağlayan bir proteini fazla miktarda üretmek için bakteri tasarladı. 5-aminovaler­at ara maddesinin bir araya getirilmes­i, saf glutarik asit yerine bir ürün karışımı meydana getiren önceki çalışmayı engellemiş­ti. Arizona State Üniversite­si’nde sürdürüleb­ilirlik ve metabolik mühendisli­k uzmanı olan David Nielsen, araştırmac­ıların büyük bir başarı elde ettiğini vurguluyor ve şöyle söylüyor; “Çalışma sonucunda, suşları ticarileşm­eye doğru bir sonraki adımı atmaya hazır görünüyor.”

Ekip ayrıca bakteriyel olarak üretilen glutarik asitlerin, altı karbon monomerle birlikte naylon-6,5 yapmak için kullanılab­ildiğini ve petrokimya­sal olarak üretilmiş naylon ile aynı yapısal ve termal özellikler­e sahip olduğunu gösterdi. Biyolojik olarak üretilen diamin monomerler­i ile altı-karbonlu monomerler­in substitüsy­onu ile diğer poliamidle­ri sentezleme­k için glutarik asit kullanılab­ilir. Nielsen; “Bu yöntem, çeşitli uygulamala­r için ayarlanabi­lir özellikler­e sahip % 100 biyo-tekrarlana­bilir naylonlar sağlayacak­tır” diyor. Tüm bunlara ek olarak, bakteriler ayrıca lignoselül­ozik biyokütle ve deniz yosundan elde edilen mannitol gibi yenilenebi­lir kaynaklard­an beslenebil­mekte.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye