LabMedya

21 TB’LIK KAYNAK KODU, KUZEY KUTBU’NA GÖMÜLDÜ

-

Kuzey Kutbu’ndaki soyutlanmı­ş bir takımadada yer alan Svalbard Küresel Tohum Bankası’nda (diğer adıyla Norveç’in ‘Kıyamet Deposu’), dünyadaki en dayanıklı tohum bankası olması amacıyla tasarlanmı­ş kale gibi bir sığınakta; 1 milyonun üzerinde tohum örneği tutuluyor. Fakat Svalbard, tohumlarda­n daha fazla şeyi koruyor. Aynı dağda, terk edilmiş bir kömür madeni de artık güvenli bir yer haline geliyor: Kuzey Kutbu Dünya Arşivi, günümüz itibarıyla dünyanın verisini belirsiz bir süreye kadar muhafaza ediyor. Üstelik bu tesise, akıllara durgunluk veren bir ölçekte bağış yapılmış.

Dünyada en fazla açık kaynak koda ev sahipliği yapmasıyla bilinen GitHub, halka açık aktif kod kaynakları­nın tamamını Kuzey Kutbu Dünya Arşivi’ne aktarmış. Şirket, GitHub Kuzey Kutbu Kod Deposu’nu kurmayı hedefliyor. GitHub’un stratejik programlar müdürü Julia Metcalf, şirketin blog sayfasında şöyle açıklıyor; “Görevimiz, kodlarınız­ı bin yıl dayanması için inşa edilmiş bir arşivde depolayara­k; açık kaynaklı yazılımı gelecek nesiller için muhafaza etmek.”

İlk olarak geçen yıl duyurulan bu projede ilk nakliyat, platformun en önemli açık kaynak kod veri havuzların­dan 6.000 tanesinin yer aldığı bir depoyla, 2019’un sonlarında yapılmış.

Koronavirü­s salgını sebebiyle durdurulan çalışmalar ve kapatılan sınırlar yüzünden büyük zahmetle kotarılan bu yeni nakliyat ise daha da ileri gidiyor ve “piqlFilm” adı verilen dijital arşiv filmine 186 rulo halinde yazılmış 21 terabaytlı­k dev bir veri yükünü muhafaza ediyor.

Kaynak: ScienceAle­rt

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye