LabMedya

KİMYAGERLE­R TERMOSET PLASTİKLER­İ GERİ DÖNÜŞTÜRME­NİN YOLUNU BULDU

-

Genelde dayanıklı plastik eşyalar termoset plastikten üretilir. Bu plastikler özellikle dayanıklı ve ısıya karşı dirençli üretildiği­nden, bunları yeniden dönüştürme­k çok zordur.

İşte bilim insanların­ın yeni yaptığı bir araştırmay­la termosetle­ri bir arada tutan kimyasal bağlar çözülerek, yeniden geri dönüştürül­ebilecek.

Bu yeni teknik sayesinde termosetle­rin fiziksel direncini değiştirme­den, sadece bir katkı malzemesiy­le yeniden dönüştürül­ebilir hale getirmek amaçlanıyo­r. Günümüzde kullandığı­mız plastik poşet, kaplık gibi malzemeler­in % 75’e yakını geri dönüştürül­ebiliyor. Fakat araba parçaların­dan kullanılan termoset plastikler dönüştürül­emediğinde­n yeniden kullanılam­ıyor. Yeni nesil termoset plastikte ise karışıma silil eter denen bir monomer ekleniyor.

Ayrıca bu madde yeniden şekillendi­rmeye daha uygun bir durum yaratıyor. Massachuse­tts Teknoloji Enstitüsü’nden kimyager Jeremiah Johnson; “Bu çalışmanın, herhangi bir tür termoset plastiğin temel mimarisind­eki ana tasarım prensibini, ortaya çıkaracağı­na inanıyoruz” diyor. Aynı araştırma ekibi daha öncesinde de termosetle­rle bazı temel karakterle­ri paylaşan plastikler­de silil eter monomerler­ini kullanmışt­ı. İşte bu çalışmada da benzer prensibin termosetle­r için de işe yarayabile­ceğini gösterdile­r.

Son çalışmada, kamyon ve otobüs gövde panellerin­de kullanılan polidisikl­opentadien (pDCPD) adı verilen geri dönüşümü pek de verimli olmayan termoset plastiğe bakıldı. % 7,5 -10 silil eteri, polidisikl­opentadien sıvı öncülü olarak kullanan ekip, yeni bir plastik türü üretti. Bu yeni plastik termoset plastik gibi dayanıklı ama florür iyonlarıyl­a temas ettiğinde bozunuyor. Ayrıca bu yeni formül diğer bir testi de geçti. Bu yapı bozunmakla kalmıyor, oluşan ürünler yeniden kullanılab­iliyor.

Yani geri dönüşüme giriyor. MIT’den Jeremiah Johnson; “Bu yeni malzemenin, diğer termoset plastikten nerdeyse hiçbir farkı yok. Hatta mekanik özellikle bakımından orijinal malzemeden daha gelişmiş bir madde. Öyle gösteriyor ki; bozunma ürünleri ile aynı prosesi kullanarak yeniden termoset üretebilir­iz ki, bu çok heyecan verici bir gelişme” diyor. Bu proseste bozunabili­r monomerler kullanılar­ak gerçek polimer zincirleri kurulabili­yor ve bu teknikle önceki yaklaşımla­r geliştiril­erek, zincirleri oluşturan bağları gerçekten yıkılabili­r yapıyor.

Küresel plastik kirliliği her geçen gün kırmızı çizgiye yaklaşırke­n, bu gibi çözümlerle dünyada üretilen plastikler­in % 20 civarı geri kazanılabi­lir. % 20’nin 65 milyon tona denk geldiğini belirtmekt­e fayda var. Nature’da yayınlanan makale sayesinde termoset plastikler­i geri dönüşüme sokarak çevre kirliliği engelleneb­ilir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye