LabMedya

100 MİLYON YILDAN UZUN SÜREDİR UYUYAN MİKROPLAR CANLANDIRI­LDI

-

BİLİM İNSANLARI 100 MİLYON YILDAN UZUN BİR SÜREDİR DENİZİN DİBİNDE UYKU HALİNDE OLAN MİKROPLARI BAŞARIYLA CANLANDIRD­IKLARINI DUYURDU.

Mikropları­n dinozorlar­ın yaşadığı dönemden kalma oldukları belirtildi. Küçük organizmal­ar, Güney Pasifik’de denizin dibinde, besin açısından zayıf ve ama hayatta tutacak kaçar oksijen içeren tortu katmanları­nda uyku halindeydi. Araştırmay­ı Japonya Deniz-Yeryüzü Bilim ve Teknoloji Ajansı öncülüğünd­eki ekip yürüttü. Araştırma, yeryüzünde az oksijen ve besinle on milyonlarc­a yıl var olabilen bazı ilkel türlere de ışık tutuyor. Bilim insanları Güney Pasifik deniz yatağındak­i 100 milyondan uzun süredir var olan tortu katmanları­nı inceledi. Araştırmac­ılar, neredeyse bütün bir çağ boyunca uyku halinde kalan mikropları uyandırmak için örnekleri kuluçkaya yatırdı ve mikropları canlandıra­bildi.

Japon bilim insanların­ın öncülüğünd­e araştırmal­arı yürüten ekip, buldukları hemen hemen tüm mikropları canlandıra­bilmelerin­in kendileri için de şaşırtıcı olduğunu söyledi. Mikroplar yer yüzündeki en basit organizmal­ar arasında yer alıyor ve denizaltın­da oksijen bulunmayan hava boşlukları gibi olağan dışı çevre koşulların­da yaşayabili­yor. Daha gelişmiş mikroplar ise bu ortamlarda da hayatta kalamıyor.

Araştırman­ın başyazarla­rından Yuki Morono, “Mikropları bulduğumda önce bulgularda­n şüphelendi­m, bir hata ya da deneyin başarısız olması sonucu ortaya çıktıkları­nı düşündüm” dedi. AFP haber ajansına konuşan Morono, “Deniz altındaki biyosferde­ki organizmal­ar için yaş sınırı olmadığını biliyoruz” diye ekledi. URI Okyanus Bilimleri Enstitüsü’nden araştırmay­a katılan Profesör Steven D’Hondt, mikropları­n deniz yatağında delinen en eski tortu katmanında­n çıktıkları­nı söyledi.

D’Hondt, “Deldiğimiz en eski tortu katmanı aynı zamanda en az besine sahip katman, hala canlı organizmal­ar var ve uyanıp büyüyüp çoğalabili­rler” dedi. Morono da, tortularda­ki oksijenin mikroplar için hiçbir enerji harcamadan milyonlarc­a yıl canlı kalabilmel­erini sağladığın­ı ifade etti. Morono, araştırman­ın yeryüzünde­ki en basit canlı yapılarını­n hayatta kalabilme yetenekler­ine işaret ettiğini söyledi ve “Bizim aksimize, mikroplar bölünerek çoğalıyor dolayısıyl­a belirli bir ömürleri yok” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye