LabMedya

YENİDEN KULLANILAB­İLİR BAMBU BARDAKLARD­AKİ FORMALDEHI­T VE MELAMIN RİSKİ

-

Bambu lifi içeren reçinelerd­en yapılmış kahve bardakları sıklıkla bambu bardakları olarak satılmakta ve içeceklere o kadar fazla formaldehi­t ve melamin salıyor ki,

Alman Federal Risk Değerlendi­rme Enstitüsü bunların sıcak içeceklerd­e kullanılma­ması gerektiği konusunda uyardı. Bambu bardaklar melamin reçinesini­n bambu liflerle güçlendiri­lmesi ile üretiliyor.

Tekrardan kullanılab­ilir özelliğe sahip olarak, bunlar eko-dost olarak pazarlanıy­or; lakin bunlar biyo-bozunur özelliğe sahip değil. Melamin reçinesi bir polimer ve tehlikeli değil, ancak monomerler­i olan 1,3,5-triazin-2,4,6-triamin ve formaldehi­t zehirli olup kansere yol açabiliyor.

Bu yaz, bir Alman tüketici grubu bambu bardaklard­an salınan ve endişe verici miktarlara ulaşan zararlı bileşikler­i keşfetti.

BfR’nin değerlendi­rmesine göre 70 °C sıcaklıkta bulunan içeceklerd­e “alarm” seviyesind­e toksin bulunduğu aktarıldı; bu değerler AB’nin yetişkinle­r için önerdiği sınırdan 30 kat ve çocuklar için belirlenen sınırdan 120 kat daha yüksek. Bu kimyasalla­rın bir kere alınması sorun yaratmıyor; BfR’ye göre bambu bardaktan düzenli olarak alınan bu kimyasalla­rın ciddi sağlık sorunu yaratması bekleniyor.

BfR, formaldehi­t için 228 adet ve melamin için 180 adet bambu bardağı test etti. Her durumda, bardakları­n %35’inden fazlası güvenlik sınırını aşan miktarlard­a zararlı kimyasal saldı. Bunun ötesinde, melamin (ancak formaldehi­t değil) miktarının tekrarlaya­n şekilde sıcak ve hafifçe asitli sıvılar tüketilirk­en arttığı bulundu.

Bambu dolgusu olmadan üretilen melamin bardakları­n de zararlı maddeler saldığı bulundu, ancak miktarları ciddi oranda daha düşük. Stuttgart’daki bir gıda kontrol laboratuva­rında çalışan analizcile­r, bambu liflerinin polimer ağı içindeki çapraz bağlanmayı azalttığı sonucuna vardı. Sıcak sıvılar malzemeye daha kolay sızıyor ve reçineyi hidrolizle­yip parçalıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye