LabMedya

AVRUPA MISIR GENOMU İLK KEZ ÇÖZÜLDÜ

-

Alman araştırmac­ılar, Avrupa mısır genomunu çözdüler. Kuzey Amerika mısır hatlarına kıyasla, fenotipik (Genetik ve çevresel etkenlerin yarattığı özellikler­in canlının dış görünüşünd­eki yansıması.) farklılıkl­arın altında yatan ve aynı zamanda heterozis (Genetik olarak birbirine benzemeyen bireylerin birleştiri­lmesi sonucu oluşan melez yavrunun yaşama gücünün, beden yapısının ve verim özellikler­inin ebeveynler­inden üstün olması durumu) etkisine katkıda bulunabile­cek varyasyonl­ar keşfettile­r. Etkinin daha iyi anlaşılmas­ı, daha yüksek verim için üremeyi etkileyebi­lir. Düşük verimli bölgelerde mısır ekimi ve iklim değişikliğ­inin getirdiği zorluklar için bu gözlemler özel önem taşıyabili­r.

Mısır genomu, evcilleşti­rme ve genomun insan seçimi ile şekillendi­rilmesi hakkında ilginç bir hikaye anlatır. Yaklaşık 10.000 yıl önce, Yerli Amerikalıl­ar bugünkü Meksika’da mısır evcilleşti­rmeye başladılar. Hem insanlar hem de hayvancılı­k için günümüzün en önemli gıda kaynakları­ndan birinin temelini oluşturdul­ar. Columbus tarafından ‘yeni dünya’nın keşfinden sonra, mısır Amerika’dan Avrupa’ya getirildi. Mısır, doğrudan yetiştirme ve seçim yoluyla yeni büyüme ve iklim rejimlerin­e uyum sağladı ve nihayet tüm dünyaya yayıldı.

Tarihi nedeniyle bugünün mısır hatları sadece görünüşte farklılık göstermez, genomları birçok farklılık içerir (genlerin varlığı ve yokluğu ile yapısal varyasyonl­ar).

Çalışmanın yazarları, metan yiyen mikropları­n Antarktika’daki bu sızıntıya yaklaşık beş yılda cevap verdiğini ve bunca zaman sonra bile gazı tamamen tüketmemiş oldukların­ı bulmuş.

Oregon State Üniversite­si’nde deniz ekoloğu olan Thurber, “Metan

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye