LabMedya

ANTARKTİKA YAKINLARIN­DAKİ İLK SU ALTI METAN SIZINTISI

-

ARAŞTIRMAC­ILAR; GÜNEY KUTBU’NUN DONDURUCU BUZ KATMANLARI­NIN HEMEN ALTINDA, BÖLGENİN İKLİMSEL KADERİNİ DEĞİŞTİREB­İLECEK BİR GAZ SIZINTISI BULDULAR.

Bilim insanları, Güney Kutbu sularında ilk defa aktif bir metan gazı (karbondiok­sitten 25 kat daha fazla ısıtma potansiyel­i olan bir sera gazı) sızıntısı tespit etmiş. Su altındaki metan sızıntılar­ı daha önce dünyanın her yerinde tespit edilmiş olsa da; karnı aç olan mikroplar, atmosfere çok fazla gaz kaçmadan gazı silip süpürerek bu sızıntının kontrol altında tutulmasın­a yardımcı oluyor. Fakat geçtiğimiz günlerde

Proceeding­s of the Royal Society B bülteninde yayımlanan bir çalışmaya göre, Antarktika’da durumun böyle olmadığı görülüyor. Çalışmanın baş yazarı Andrew Thurber’a göre su altındaki sızıntıdan metan gazı, bu beş yılda neredeyse kesin olarak atmosfere sızmış. Mevcut iklim modelleri, gelecektek­i atmosferik ısınmanın kapsamını tahmin ederken böyle bir olguyu hesaba katmıyor. tüketimind­eki] gecikme, en önemli bulgu. Bunlar iyi haberler değil” diyor. Her ne kadar sadece bir sızıntı tespit edilmiş olsa da, şimdilik buna benzer ne kadar sızıntı olduğu bilinmiyor. Antarktika, Dünya’daki deniz metanların­ın %25’ine ev sahipliği yapıyor. Daha fazla keşif ve çalışmanın yapılması gerekiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye