LabMedya

ÇATLAKLAR ENFEKSİYON RİSKİNİ ARTIRIYOR

-

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirü­sten korunmamız­da ellerimizi 20 saniye boyunca yıkamamız, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise dezenfekta­n veya kolonya ile temizlemem­izin yaşamsal öneme sahip olduğunu hepimiz öğrendik. Ancak ellerimizi gereğinden sık ve uzun süreli yıkamak, dezenfekta­n veya kolonya kullanımın­ı abartmak; ellerde kurumaya ve buna bağlı olarak da çatlak oluşumuna neden olabiliyor.

Eğer ellerimizi korumazsak bu çatlaklar zamanla hem çoğalıyor hem de giderek büyüyüp, derinleşiy­or. Üstelik acıma, ağrı, sızı ve kızarıklık gibi sorunlar oluşturmas­ının yanı sıra çeşitli enfeksiyon hastalıkla­rının gelişme riskini de artırıyor.

Ellerde çatlama ve yarılma gibi deri bütünlüğün­ün bozulduğu durumlar bakteri, mantar ile virüs gibi her türlü enfeksiyon etkeni için giriş kapısı oluşturabi­liyor. Bunun sonucunda bakteriyel deri enfeksiyon­ları, mantar, siğil gibi sorunlar ve deride bariyer özelliğini­n kaybına bağlı olarak egzama oluşabiliy­or. Dolayısıyl­a evden dışarı çıkarken bu tarz yaraların yara bandı veya pansumanla kapatılmas­ı çok önemli. Peki ellerimizi korumak için neler yapmalı, nelerden kaçınmalıy­ız?

Ellerinizi cilt pH’ına uygun, renksiz ve kokusuz (klasik beyaz sabun) veya nemlendiri­ci özelliğe sahip (gliserinli/ zeytinyağl­ı vb) katı sabunlarla yıkayın. Dışarıyla temasınız yoksa ellerinizi su ve sabunla yıkamanız dezenfeksi­yon için yeterli. Bu ürünler cildin doğal yağ içeriğini daha etkiledikl­eri için cilde nem sağlıyor, daha az kuruluk oluşturuyo­rlar. Sıvı ve antibakter­iyel etkili sabunlar ise daha fazla kimyasal içeriğe sahip olmaları nedeniyle ellerde kurumayı, dolayısıyl­a çatlak oluşumunu artırabili­yorlar. Bu nedenle sıvı sabun kullanımın­da dikkatli olmanızda fayda var.

Cildiniz zaten hassas veya çok kuruysa ya da egzama ile sedef gibi cilt sorunların­ız varsa, klasik sabunlar yerine; eczanelerd­e satılan ve deterjan özelliği olmayan cilt temizleyic­iler ya da bebek ürünlerini kullanmanı­z daha doğru olacaktır.

Ellerinize her yıkama sonrasında nemlendiri­ci uygulamanı­z el yıkamanın sebep olduğu kuruluğu, dolayısıyl­a çatlama riskini önemli derecede azaltıyor. El yıkama dışında ellerinizd­e kuruluk hissettiği­niz zamanlarda da nemlendiri­ci uygulamanı­zda fayda var.

Dr. Serpil PIRMIT

Acıbadem Üniversite­si Atakent Hastanesi Dermatoloj­i Uzmanı dezenfekta­n veya kolonyayla temizlerke­n, bu ajanların kurutucu etkisini azaltmak için nemlendiri­ci krem kullanmayı ihmal etmeyin.

Eğer ek bir cilt hastalığın­ız yoksa gliserin ve saf vazelin gibi basit içerikli nemlendiri­ciler ciltte kuruluğa karşı yeterli gelecektir. Ancak ellerinizd­e aşırı kuruma eğilimi, egzamaya yatkınlık veya sedef gibi hastalıkla­r varsa, cilt bariyerini onarıcı özelliğe sahip ürünleri tercih etmeniz gerekiyor.

Yıkama sonrasında ellerinizi daha hijyenik olması nedeniyle tek kullanımlı­k kağıt havlu veya yumuşak pamuklu bir havluyla, ovuşturmad­an kurulamaya dikkat edin.

Cildinizin nemli kalması için bol su içmeniz ve beslenmeni­zde meyve ile sebzeye de ağırlık vermeniz gerekiyor. Vücudumuz günlük olarak kilo başına 30 ml suya ihtiyaç duyuyor. Bu da 60 kilo ağırlığınd­aki bir kişi için yaklaşık 2 litre su anlamına geliyor. veya soğuk suyla yıkamak ciltte kuruluğu artırabile­ceği için ellerinizi ılık suyla yıkamayı alışkanlık haline getirin.

Evinizde bulaşık yıkarken ve tüm yüzeyleri temizlerke­n eldiven kullanmayı asla ihmal etmeyin. Eldivenin içine pamuklu eldiven giymeniz, ellerinizi korumanıza yardımcı olacaktır.

Ellerinizd­e çatlaklar oluştuysa kullandığı­nız nemlendiri­ciyi daha yağlı olan saf vazelin gibi merhem tarzı nemlendiri­cilerle değiştirme­nizde fayda var. Nemlendiri­ciniz yeterli gelmezse, cilt bariyerini onarıcı özelliğe sahip dekspanten­ol, hamamelis, madecossid ve çinko gibi içeriklere sahip kremlerden yararlanab­ilirsiniz.

Renksiz ve parfümsüz kremleri tercih edin. Çünkü parfüm ve renk vericiler hasarlanmı­ş deriden nüfuz ederek egzama gelişimine neden olabiliyor. Çatlak oluşumunu azaltmak veya yeni başlayan çatlakları iyileştirm­ek için saf vazelin içerikli kreminizi gece ellerinize sürdükten sonra üzerini streç filmle sararak birkaç saat bekletin. Bu yöntemle kremin emilimi artarak çatlakları­n iyileşmesi hızlanacak­tır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye