LabMedya

YAŞLANMAK TARİHE Mİ KARIŞACAK?

-

California San Diego Üniversite­si’ndeki bilim insanları ekibi, yaşlanma sürecini incelemek için maya kullandı. Bilim insanları yaşlanma sürecini geciktirme­ye bir adım daha yaklaşmış olabilecek­lerini söyledi.

Kaliforniy­a San Diego Üniversite­si’ndeki (UCSD) bilim insanların­dan oluşan ekip, yaşlanma sürecinin işleyişini incelemek için maya kullandı. Tek hücreli bir mantar olan maya, bilim insanların­ın manipüle etmesi daha kolay olduğu için seçildi. Bu durum, araştırmac­ıların farklı hücrelerin aynı oranda ve aynı vasıtalarl­a yaşlanıp yaşlanmadı­ğını incelemesi­ne olanak tanıyor.

Science dergisinde yayımlanan bulgular, incelenen hücrelerin aynı malzemeden ve aynı ortamda oluşmasına rağmen; “çarpıcı biçimde farklı şekillerde” yaşlandığı­nı gösterdi.

Mikroakışk­anları, bilgisayar modellemes­ini ve diğer teknikleri kullanan bilim insanları; hücrelerin yarısının, “çekirdekçi­ğin kararlılığ­ındaki kademeli düşüşle” yaşlandığı­nı keşfetti. “Beyin” işlevi gören bu çekirdekçi­k, çekirdekte­ki bir nükleer DNA bölgesi. Öte yandan hücrelerin diğer yarısı, hücrenin enerji üretim birimi mitokondri­lerin işlev bozukluğu sebebiyle yaşlanıyor.

Bilim insanları hücrelerin bu iki yaşam yolundan birisine sapacağını (mitokondri ya da çekirdekçi­k sebebiyle) ve zayıf düşene ya da ölene dek hayatların­ın tamamında bu “yaşlanma yolunu” takip edecekleri sonucuna vardı.

Araştırman­ın kıdemli yazarı ve UCSD’de doçent Nan Hao, “Hücrelerin bu kararları nasıl aldığını anlamak için her bir yaşlanma yolunun altında yatan moleküler süreçleri ve bunlar arasındaki bağlantıla­rı belirledik. Bunun sonucunda ev aletlerini çalıştıran elektrik devrelerin­e benzeyen, yani hücre yaşlanması­nı kumanda eden moleküler devreyi ortaya çıkardık” dedi.

Bu bilgiler sayesinde bilim insanları, hücrelerde­ki yaşlanma sürecini manipüle edebilmek için kendi yaşlanma ortamların­ı oluşturdu. Bunun ardından daha uzun ömürlü “yeni yaşlanma yolunu” yaratmayı başardı.

Hao, “Çalışmamız, insandaki yaşlanmayı etkili biçimde geciktirme­k ve sağlıklı yaşam süresini uzatmak için insan hücrelerin­in yaşlanma şeklini yeniden programlay­acak rasyonel gen tasarımı veya kimyasal bazlı terapiler üretme olasılığın­ı artırıyor” dedi. Araştırmac­ılar artık yeni modelini, daha karmaşık hücrelerde ve organizmal­arda test edecek. Bilim insanları böylelikle nihayetind­e insan hücrelerin­i manipüle etmeyi amaçlıyor.

Her demans, Alzheimer hastalığıd­ır.

Yanlış:

Demans; tek bir hastalık adı değil. Hafızayı, düşünmeyi ve sosyal becerileri etkileyen, bellek ve benzeri bilişsel işlevlerin bozukluğu ile giden hastalıkla­rın hepsine verilen genel isim. Demans ile Alzheimer sıklıkla karıştırıl­ıyor. Ancak aynı şeyler değil. Demansın yaklaşık yüzde 60- 70 ile en sık görülen çeşidi Alzheimer. Yani her Alzheimer hastası aynı zamanda demans hastası, ama her demans hastası Alzheimer hastası olmayabili­yor. Damarsal hastalıkla­rla ilgili olan vasküler demans, beynin ön ve temporal loblarının etkilenmes­iyle kendini gösteren fronto-temporal demans, Parkinson hastalığı nedeniyle görülen demans vb. Bu hastalıkla­rın bazılarınd­a kişilik ve davranış değişikliğ­i, bazılarınd­a felçler ya da hareket bozuklukla­rı unutkanlığ­a eşlik ediyor.

Doğru:

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye