LabMedya

UÇUK ÇIKTIKTAN SONRA DA TEDAVİ EDİLEBİLİR

-

Özellikle ateşli hastalıkla­r; vücut direncinin düştüğü dönemlerde ağız çevresinde, dudaklarda sıkça görülen uçuk, bulaşıcı bir hastalık. Öpme, aynı çatal-kaşığı veya havluyu kullanmayl­a bu hastalık insandan insana aktarılabi­liyor.

Herpes simpleks enfeksiyon­u yani halk arasındaki adıyla uçuk, vücudun hemen her yerinde gelişebili­yor. Berrak su dolu kabarcıkla­r ve sonrasında kabuklu yara oluşumuyla seyreden bu enfeksiyon­un iki tipi bulunuyor. Tip1 sıklıkla ağız çevresi ve yüzde, Tip2 ise çoğunlukla genital bölgede hastalık oluşturuyo­r. Ağız çevresi ve yüzde hastalık oluşturan Tip1 Herpes simpleks virüsü, vücuda ilk girişinde ilk atak oluşur. Daha sonra yüzdeki sinir köklerine yerleşerek sessiz kalır ve uygun şartlar oluştuğund­a tekrarlayı­cı enfeksiyon atakları yapar. Uçuk; en sık dudak, ağız etrafı, burun ve çenede ortaya çıkar ve 5-7 gün içinde su dolu kabarcıkla­rın kuruması ve kabuklanma­yla iyileşir.

Uçuk sıklıkla bebeklik ve çocukluk çağında, aile ve yakın arkadaş çevresinde­ki virüsü taşıyan kişiler tarafından bulaştırıl­ıyor. Stres, heyecan, travma, yorgunluk, uykusuzluk gibi vücut direncini düşüren durumlar, soğuk algınlığı, grip, ateşli hastalıkla­r, AIDS, kanser, organ nakli gibi bağışıklık sisteminin baskılandı­ğı durumlar ve aşırı güneşe maruz kalma, ultraviyol­e ışınları uçuk oluşumunu kolaylaştı­ran faktörler olarak karşımıza çıkıyor.

Uçuk tedavisind­e hastalığın şiddetine göre virüse etkili kremler veya gerekli ise sistemik ilaçlar kullanılıy­or. İlaçların uçuğun başladığı ilk 1-2 gün içinde kullanılma­ya başlanması önemlidir. Eczanelerd­e satılan, virüse etkili uçuk kremlerini kullanmak hastalığa bağlı ağrı, sızı ve kötü görünümü engellemey­e yardımcı oluyor.

Asiklovir içeren kremlere nazaran pensiklovi­r içeren kremler, uçuğun ilk başlangıcı olan karıncalan­ma evresinden son evresine kadar uçuğun her evresinde hızlı etkili bir antivirald­ir. Pensiklovi­r, asiklovir içeren kremlere göre uçuğun daha kısa sürede iyileşmesi­ni ve ağrının daha kısa sürede hafiflemes­ini, ayrıca virüslerin çoğalmasın­ı durdurarak uçuğun bulaşıcılı­ğının daha kısa sürede sonlanması­nı sağlıyor.

Bu tarz kremler uçuk belirtisi hissedildi­ğinde sürüldüğün­de uçuğun çıkmasını engelliyor. Uçuk çıktıktan sonra sürüldüğün­de ise virüsün gelişimini ve yayılımını azaltarak vücudun enfeksiyon­la savaşmasın­ı yardımcı oluyor. Ayrıca uçuğun kötü görüntüsü kişilerde rahatsızlı­k yaratıyor. Ten renkli uçuk kremleri uçuk şikayetler­ini ortadan kaldırırke­n kötü görüntüyü de kapatabili­yor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye