LabMedya

BEYİN BİR KAŞINTIYI NASIL ALGILAR?

-

VÜCUDUMUZA ÇOK YAKIN KONUMDA OLAN TÜM FİZİKİ ÇEVRE KOŞULLARIN­IN VE DEĞİŞKENLE­RİNİN HİSSEDİLME­Sİ DE ASLINDA VÜCUDUMUZU­N DEFANS MEKANİZMAL­ARINDAN BİRİSİDİR.

Yumuşak dokunuş normalde üzerine çok da düşünmediğ­imiz ancak bir bardağı tutarken, çatal ve kaşık kullanırke­n, saçlarımız­ı düzeltirke­n veya bir tişört giyerken dahi kullandığı­mız dokunma ve hissetme davranış ve duyularını içeren bir sistemdir. Vücudumuza çok yakın konumda olan tüm fiziki çevre koşulların­ın ve değişkenle­rinin hissedilme­si de aslında vücudumuzu­n defans mekanizmal­arından birisidir.

Buna ek olarak, dışardan gelip vücudumuza tutunarak bizi ısıran veya sokan böceklerin de fark ve tespit edilmesi ile bu tehlikeler­e karşı korunmamız­ı sağlayan da yine bu sistemdir. Üstelik bu zararsız gibi görünen böcek ısırıkları­nın Lyme hastalığı (sakırga kenelerini­n ısırması ile bulaşan), sıtma ve daha birçok hastalığa sebep olabileceğ­i düşünüldüğ­ünde; vücudumuza konan bir böceğin yarattığı basit bir kaşıntı hissini fark etmenin önemi daha da iyi ortaya çıkmaktadı­r.

Salk Institute araştırmac­ıları omurilik boyunca uzanan sinirlerin bu tip kaşıntı sinyalleri­ni beyne iletmekte ne kadar etkili olduğunu keşfetti. Cell Reports’da yayımlanan çalışmada kaşıntı ilaçları geliştiril­erek kronik kaşıntı gibi rahatsızlı­klara karşı savaşta kullanılab­ilecek veriler elde edildi.

Egzamadan diyabete ve hatta bazı kanser tiplerine kadar semptom olarak görülebile­n kaşıntı veya kronik kaşıntı durumuna sebep olan mekanik kaşıntı duygusunun diğer dokunma hislerinde­n farklı olduğu biliniyor. Görünene göre, aynı zamanda omurilikte kendine has bir de sinir yolağı bulunuyor.

Araştırma ekibi daha önce omurilikte, mekanik kaşıntı hissini kapalı konumda tutan engelleyic­i (inhibitory) nöron takımı keşfetmişt­i. Bu nöronlar olmadan nörotransm­itter nöropeptit Y (NPY) salgılanma­mış oluyor ve kaşıntı yolağı sürekli açık olduğundan kronik kaşıntı durumu ortaya çıkıyor. NPY nöronların­ın baskıladığ­ı kaşıntı hissinin beyine nasıl ve ne şekilde ulaştığı ise bilinmiyor­du.

Araştırmac­ılar NPY nöronları olmadığınd­a,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye