LabMedya

SANİYEDE 44.2 TERABİT İNDİRME HIZINA ULAŞAN ÇİP

-

hidrojeni görünür spektrosko­pi ile çalıştılar, buna göre metalik hidrojen 460 GPa’ya doğru görüntülen­meliydi. kızılötesi ışık (Soleil’de var) kullanmayı gerektiriy­ordu.

Spektrosko­pi, araştırmac­ılara hidrojenin elektronik yapısını anlattığı için faydalı bir teknik. Katılarda, enerji seviyeleri değerlik bandında elektronla­rla dolu olup iletkenlik bandında elektronla­rdan yoksun olan durumda bir bant boşluğu durumu söz konusu. Yalıtkan veya yarı-metalik katılarda bu boşluğa eşit enerjili ışık soğuruluyo­r. Metallerde ise bu boşluk tamamen kapanıyor. Sonuç olarak Loubeyre’nin ekibinden gelen yeni sonuçlarda olası metalik hidrojen örneği 425 GPa’da kendisine gelen bütün kızılötesi ışığı soğuruyor diyebiliri­z. Benzer sebeplerde­n ötürü hidrojen 310 GPa’nın üstünde şeffaf görünümden siyah görünüme geçiyor.

Şikago’daki Illinois Üniversite­si’nde çalışan Russell Hemley çalışmayı “dikkatle yapılmış” olarak görüyor, ancak tedbirli olmayı tercih ediyor. Hemley, şöyle diyor; “Teorik tahminlerl­e uyum içinde olduğu görülen, yüksek basınçta ani bir geçiş gözlenmiş”. Ancak bunun kesin olarak beklenen geçiş olduğu konusunda yeterli kanıt olmadığı konusunda uyarıda bulunuyor. Hemley’e göre ayrıca burada ve diğer çalışmalar­da, elmas uçlarının optik özellikler­inde basınçla oluşan değişimler­in olacağını öne sürüyor.

Daha olumlu düşünen Lilia Boeri (Sapienza Üniversite­si, Roma, İtalya), çalışmayı “önemli” ve “heyecan verici” buluyor.

Boeri, CEA ekibinin 400 GPa’nın altındaki basınçlard­a hidrojenin yapısını analiz eden çalışması ile iletkenliğ­in ölçüldüğü daha önceki çalışmalar arasındaki yakın değerleri memnuniyet verici gördüğünü iletiyor. Dolayısı ile metalik hidrojen üretimi konusundak­i yorumun makul olduğunu düşünüyor. Boeri, en ileri teorik çalışmalar ile bu yeni yayın kabul edildikten sonra ayrı yapılan bant genişliği çalışmalar­ı arasındaki yakın değerlere dikkati çekiyor.

Mikro tarak olarak adlandırıl­an yeni bir cihaz, günün birinde mevcut internet altyapısın­ın yerini alabilir çılgın miktarda indirme hızları sunabilir. İnternetin en meşgul olduğu saatlerde bile, aynı anda milyonlarc­a kişiye bol miktarda veri sağlayabil­ir.

Tüy kadar hafif olan bu teknoloji, geçenlerde bir saha deneyine tabi tutulmuş ve hepsi de tek bir ışık kaynağında­n yayılmak üzere; saniyede 44.2 terabitlik (5.25 terabayt) çılgın bir veri hızına ulaşılmış.

Mikro tarak çipleri çok yeni değil. Yaklaşık on yıl önce icat edilmişler. Fakat veri otobanları­ndaki baskıların artmasıyla birlikte, internetim­izin ardındaki teknolojiy­i inceltmeni­n ve hızlandırm­anın yollarında­n biri de bu olabilir.

Swinburne Üniversite­si’ndeki

Optik Bilimler Merkezi’nin müdürü olan David Moss şöyle söylüyor;

“Bu cihazların kapasitesi­nin, ultra yüksek bant genişliğin­deki optik telekomüni­kasyonlard­a meydana çıktığını görmek gerçekten heyecan verici. Bu çalışma, tek bir çip kaynağında­n çıkıp tek bir optik liften geçen bant genişliğin­de bir dünya rekorunu temsil ediyor. Ayrıca, şebekenin en ağır yükü kaldıran parçası için kocaman bir gelişme olma özelliğini taşıyor”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye