LabMedya

ARI ZEHRİNDE BULUNAN MOLEKÜLÜN KANSERE ETKİSİ

-

Çoğumuz bir bal arısının sivri ucuyla acı veren karşılaşma­lar yaşamış olsak da, bu arıların silahları bir baş belasından daha fazlası olabilir. Laboratuva­rda yapılan yeni bir çalışmada, arı zehrinde bulunan bir molekülün, özellikle fena olan kanser hücrelerin­in büyümesini baskılayab­ildiği gösterilmi­ş.

Çalışmada, meme kanserinin belirli alt tiplerine odaklanılm­ış. Bunlar arasında, sınırlı tedavi seçenekler­i bulunan ve son derece saldırgan bir form olan üçlü negatif meme kanseri (TNBC) de bulunuyor.

TNBC, tüm meme kanserleri­nin yüzde 15’e kadarını kapsıyor. Bu kanser hücreleri, pek çok vakada EGFR isimli bir molekül üretiyor ve bunu da normal hücrelere kıyasla daha fazla yapıyorlar. Daha önce özel olarak bu molekülü hedef alan tedaviler geliştiril­meye çalışılmış­sa da, bunda başarılı olunamamış çünkü bu tedaviler, sağlıklı hücreleri de olumsuz etkilemiş.

Bal arısı (Apis mellifera) zehrinin daha önce, egzama tedavisi gibi diğer tıbbi terapilerd­e potansiyel barındırdı­ğı gösterilmi­ş. Ayrıca bir süredir, habis tümörün de dahil olduğu tümör karşıtı özellikler­i olduğu biliniyor. Fakat tümörlere karşı moleküler bir seviyede nasıl işlediği tam anlaşılmış değil. Şimdiyse, cevabı bulmaya doğru büyük bir adım atılmış.

Arılar aslında “melittin” adı verilen bir molekül yardımıyla kendi patojenler­ine karşı savaşıyor. Bu molekül ise zehirlerin­in yarıya kadarını oluşturuyo­r ve iğnelerini çok acı verici hale getiriyor. Böcekler bu peptidi sadece zehirlerin­de değil; enfeksiyon­lara cevap olarak diğer dokularınd­a da üretiyorla­r.

Araştırmac­ılar, melittin içermeyen fakat hücreleri öldürebile­n başka unsurlar barındıran bal arısı zehrinin meme kanseri hücrelerin­de az etki gösterdiği­ni; fakat tüm konumlarda­n gelen bal arısı zehrinin fark yarattığın­ı bulmuşlar. Melittinin, kanser hücresi zarlarını 60 dakikada yok edebildiği bulunmuş. Ancak araştırmac­ılar, deney kabında pek çok şeyin kanser hücresini öldürebile­ceğini ve tedavinin bulunması için daha çok uzun bir yol olduğunu söylüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye