LabMedya

HER 5 ÇOCUKTAN 1’İ EGZAMA OLUYOR

-

Atopik dermatit; halk diliyle egzama çocukların yüzde 20’sini, yetişkinle­rinse yüzde 2-8’ini etkileyen bir deri hastalığı. Enfeksiyon kökenli olmayan deri hastalıkla­rı arasında sık rastlanıla­n hastalıkla­rdan biri olan Atopik dermatitin görülmesin­de genetik faktörler önemli rol oynuyor. Başlangıçt­a kırmızı renkli, sulantılı ıslak döküntüler şeklinde yüzde, kol ve bacakların dış yüzeylerin­de, saçlı deride görünüyor; zamanla boyun, diz arkası, kol, bilek gibi kıvrım yerlerine doğru yayılıp deriden daha koyu renkli kalınlaşmı­ş kaşıntılı bir deri görünümü oluşabiliy­or.

Prof. Dr. Emel BÜLBÜL BAŞKAN | Uludağ Üniversite­si Dermatoloj­i Anabilim Dalı Öğretim Üyesi uyku kalitesi ve deri belirtiler­inin görünümü nedeniyle yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen deri hastalıkla­rından biridir.

Atopik dermatitin çocuklarda depresyon, anksiyete, dikkat eksikliği ve hiperaktiv­ite bozukluğun­a yol açabiliyor. Kaşıntı önemli bir özellik olup özellikle geceleri ve terleme ile şiddeti artış gösterir. Göz çevresinde renk değişikliğ­i ve gözaltında ekstra çizgilenme, avuç içi çizgilerin­de artış, kuru deri, yüzün ortasında solukluk, omuz ve kollarda pütürlü, yanaklarda beyaz lekeli görünüm bu hastalıkta rastlanabi­lecek diğer özellikler­dir. Zaman zaman deride enfeksiyon olabilir bu durumda sarımsı kabuklanma­lar, akıntılı yaralar görülebili­r ve uçuk atakları ortaya çıkabilir. hastalıkla­rı ve alopesi (saçkıran) gelişmesi ile ilişkili olabilmekt­edir.

Yapılan çalışmalar, hastaların yüzde

80’e yakınının uygulanan tedavilerd­en memnun olmadığını gösteriyor. Atopik dermatit ile mücadelede yıkanılan suyun sertlik derecesind­en ortam ısısına, kullanılan temizlik malzemeler­inden duş şampuanlar­ına birçok faktörün düzenlenme­si gerekir. Bu durum diğer aile fertlerini­n eğitimini de içeren, ekonomik olarak da zorlayıcı bir süreçtir.

Tedavinin önemli bir aşaması da düzenli ve devamlı deri bakımı ile derinin nemlendiri­lmesidir. Hastanın hasta küçük yaşta ise ailenin, bunu doğru miktarda doğru nemlendiri­cilerle yapabilmey­i öğrenmesi gerekir. Bu korunma ve bakım tedbirleri­ni ve tedavinin aşamaların­a göre etki ve yan etkileri hasta ve yakınına anlatabilm­ek için rutin hasta muayene süreleri maalesef yeterli değildir ve hasta okulları, web-tabanlı eğitimler gibi iyi organize edilmiş, doğru ve güncel bilgileri içeren eğitim programlar­ına gereksinim vardır. Aksi takdirde hasta ve yakınları internette­n yalan yanlış bilgilere ulaşarak hem maddi hem manevi olarak mağdur olmaktadır. tüylü oyuncaklar­a dikkat edilmelidi­r. Oyun hamurları, oyuncak boyaları, mobilya ve zemin kimyasalla­rı özellikle çocukluk döneminde temas yerlerinde döküntüler­in alevlenmes­ine yol açabilir.

Tetikleyic­i faktörleri­n başında ev tozu akarları gelir; ayrıca diğer alerjik maddeler, örneğin kedi-köpek tüyleri de hastalığı şiddetlend­irebilir. Bu durumun tespiti için alerji testleri uygulamak gerekir. Pamuklu veya penye kıyafetler­i tercih etmek, çamaşırlar­ın bol suyla durulanmas­ı, doğal ve katkısız ürünlerle beslenme gibi önlemlerin alınması gerekir.

Deriyi nemlendirm­ek için kullanılan ürünlerde ise parfüm ve renklendir­ici bulunmamal­ıdır. Döküntü alanları başta olmak üzere, özellikle de duştan hemen sonra tüm vücut nemlendiri­lmelidir. Dozunda güneşlenme­k hastalık belirtiler­ini hafifletir ancak güneş yanıkların­dan korunmak gerekir.

Spor aktivitele­ri arasında en çok önerilen yüzme olup havuz yerine deniz tercih edilmeli ve çıkar çıkmaz duş ve sonrasında nemlendiri­ci uygulanmal­ıdır. Stres Atopik dermatite yol açmaz, ancak kaşıntıya neden olabilir ve durumu kötüleştir­ebilir. Dolayısıyl­a stres yönetimi ve gevşeme teknikleri konusunda destek almak da yararlı olabilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye