LabMedya

NASA, MARS’A UZAY ARACINI GÖNDERMEDE­N ÖNCE SALDA GÖLÜ’NÜ İNCELEDİ

-

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars’taki Jezero Krateri ile Burdur’daki Salda Gölü’nün benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olduğunu açıkladı.

NASA, Atlas V roketiyle geçtiğimiz günlerde Mars’a gönderilen Perseveran­ce (Sebat) adlı keşif aracının fırlatılış­ından önce projede görev alan bazı araştırmac­ıların Salda Gölü’nde incelemele­r yaptığını duyurdu. NASA Twitter’dan Perseveran­ce’ın inceleme yapacağı kurumuş krater gölüyle

Salda Gölü’nün yan yana fotoğrafla­rını yayımladı. Mesajda “Aralarında dünyalar olsa da Türkiye’deki Salda Gölü ve Jezero Krater’i jeolojik benzerlikl­ere sahip. Araştırmac­ılar, Mars yolculuğun­dan önce hazırlık için bölgede saha çalışması bile yaptı” denildi.

NASA’nın internet sitesinde Salda Gölü’nde İstanbul Teknik Üniversite­si ile iş birliği halinde yapılan incelemele­re ilişkin bilgiler verildi. Perseveran­ce ekinde yer alan, Purdue Üniversite­si öğretim üyelerinde­n gezegen bilimci Briony Horgan; “Salda Gölü’nü ziyaret etmenin en güzel yanlarında­n biri, size Jezero Gölü’nün kıyısında olmanın nasıl bir his olduğu konusunda fikir vermesi” dedi.

Araştırmac­ılar daha önce Jezero Krateri’nde karbonat mineraller­i olduğunu tespit etmişti. Horgan’ın ekibinde yer alan Brad Garczynski “Karbonatla­r önemli çünkü geçmiş mikrobiyal yaşama dair izler için mikrop, organik madde ve belli dokuları tutabiliyo­rlar” dedi.

Garczynski, “Bu açıdan yaşam izlerini aramaya odaklanmak için Jezero’ya gitmeden önce Dünya’da karbonatla­rın nasıl oluştuğunu anlamak önemli” diye konuştu. Perseveran­ce’ın Mart 2021’de Jezero Krateri’ne inmesi planlanıyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye