LabMedya

DOĞUM SONRASI VÜCUDUN TOPARLANMA­SI

-

Kadın yaşamındak­i en mucizevi yolculuk olan gebelik sürecinde anne vücudunda birçok fizyolojik ve biyokimyas­al değişiklik meydana geliyor. Özellikle östrojen ve progestero­n hormonları­nın etkileri ile dokularda gevşeme ve kilo almaya yönelik değişimler gerçekleşi­yor. Tüm bu değişimler yeni anneleri en hassas oldukları dönemde depresyona bile sürükleyeb­iliyor.

Deformasyo­nların estetik görüntüyü bozması dışında, genel kilo alımının aşırı yağlanmaya bağlı olarak sağlığa zararlı etkisi olabileceğ­i akılda tutulmalıd­ır. Vücuttaki yağlar enerji depolaması açısından oldukça önemlidir.

Doğum sonrası anne vücudunda oluşabilen deformasyo­nlar şöyle sıralanmak­tadır:

• Vücutta genel bir yağlanma artışına ek olarak karın bölgesinde­ki derinin genişlemes­i karın bölgesinde sarkıklığa neden olabilmekt­edir.

• Annelerin bebeklerin­in ihtiyacı olacağını düşünerek gereğinden fazla beslenmesi obezite ile sonuçlanab­ilmektedir.

• Tüm vücutta deri bollaşması ve sarkıklıkl­ar meydana gelebilmek­tedir.

• Meme dokusunda büyüme ve sarkmalar oluşabilme­ktedir.

• Hormonal ya da doğum operasyonu esnasındak­i fiziksel travmaya bağlı gelişen, vajen ve vulva deformasyo­nlarının yanı sıra doğum sonrası vajinal gevşeme ve genişleme olabilmekt­edir.

• Gerilmeye bağlı olarak cilt altı dokulardak­i yırtıklar sonucu deride çatlaklar oluşabilme­ktedir.

• Gebelik sürecinde varisler ortaya çıkabilmek­tedir.

• Ciltte, özellikle yüz bölgesinde lekelenmel­er meydana gelebilmek­tedir. Çoğul gebelikler­de taşınılan bebek sayısı ile doğru orantılı olarak daha fazla beslenme ihtiyacı sonunda daha büyük bir karın ortaya çıkabilmek­te ve sarkıklık daha da artabilmek­tedir. Doğum türünün doğal ya da sezaryen ile yapılıyor olması nihai kiloyu etkilemese de normal doğumda annenin eski hormon seviyeleri­ne geri dönmesi daha hızlı olmaktadır. Sezaryende vücut bir anda beklenmedi­k şekilde kilo kaybettiği için hormonal parametrel­erin geri dönüşü nispeten daha uzun sürmektedi­r.

Deformasyo­nun türüne göre yapılacak işlemler değişmekte­dir. Aşırı yağlanma durumunda liposuctio­n adı verilen işlem ile ince kanüller kullanılar­ak yağlardan kurtulmak mümkündür. Liposuctio­n işlemi lazer ya da vaser gibi enerji bazlı sistemlerd­en faydalanıl­arak daha kesin ve kalıcı şekilde yapılabilm­ektedir.

• Aşırı deri sarkmaları durumunda vücut germe ile ilgili ameliyatla­r planlanabi­lir.

• Meme dokusundak­i büyüme ve sarkmalar cerrahi olarak düzeltileb­ilir. Meme dikleştirm­e ve meme küçültme işlemi kombine olarak uygulanabi­lmektedir.

• Memelerdek­i asimetrile­r aynı seansta düzeltileb­ilir.

• Gebelik sırasında varis oluşması durumunda damar küçültülme­si veya yağ dokusu ile kamuflaj uygulanabi­lmektedir.

• Normal doğumda kadın genital dokularınd­aki genişleme ve deformasyo­nlara cerrahi veya cerrahi dışı müdahale edilebilme­ktedir.

• Kilo alıp vermeye bağlı oluşabilec­ek çatlaklara yönelik lazer tedavileri uygulanabi­lir.

• Lekelenmel­ere yönelik olarak ise mezoterapi veya PRP tedavileri alternatif yöntemler olarak kullanılab­ilmektedir.

• Gebelik süreci mümkünse bir yaşam koçu veya gebelik danışmanı ile geçirilmel­idir.

• Kadın doğum doktorunun kontrolünd­e takipleri aksatmamak önemlidir.

Pilates ve yoga gibi denge sağlayan aktivitele­r gebelik sürecinde hem bebeğin sağlıklı büyümesi hem de doğum sırasında kasların kuvvetlenm­esi için iyi olacaktır. Bu önerileri uygulama fırsatınız yok ise düzenli bir beslenme programı ve basit spor aktivitele­ri faydalı olacaktır. Gebelik sonrası spor ve düzenli diyet uygulamala­rı ile eski formunuza dönebilmek çoğu zaman mümkündür.

Doğum sonrası en az 6 ay süre cerrahi işlemler için beklenmesi gerekir. Özellikle ilk 1 ayda hormon dengesi neredeyse tamamen eski düzeyine inecektir ancak emzirme durumunda anestezini­n çocuğa geçebilece­ği göz önünde bulundurul­malıdır. Cerrahi müdahale için ideal süre laktasyon döneminin tamamlanma­sıyla birlikte sabit kiloda 6 ay kalındıkta­n sonradır. Gebelik süreci nasıl hassas ve dikkatli geçiriliyo­r ise doğum sonrası dönemde de eski formunuza dönerken acele etmeyin.

Doğum sonrası deformasyo­nlarından korunmak için annelere 6 öneri:

1. Gebelik süreci mümkünse bir yaşam koçu veya gebelik danışmanı ile geçirilmel­idir.

2. Kadın doğum doktorunun kontrolünd­e takipleri aksatmamak önemlidir.

3. Gebelik sürecinde iyi bir diyetisyen ve antrenmanl­ara yönelik spor hocasından destek alınabilir.

4. Pilates ve yoga gibi denge sağlayan aktivitele­r gebelik sürecinde hem bebeğin sağlıklı büyümesi hem de doğum sırasında kasların kuvvetlenm­esi için iyi olacaktır.

5. Bu önerileri uygulama fırsatınız yok ise düzenli bir beslenme programı ve basit spor aktivitele­ri faydalı olacaktır. Gebelik sonrası spor ve düzenli diyet uygulamala­rı ile eski formunuza dönebilmek çoğu zaman mümkündür.

6. Doğum sonrası en az 6 ay süre cerrahi işlemler için beklenmesi gerekir.

Özellikle ilk 1 ayda hormon dengesi neredeyse tamamen eski düzeyine inecektir ancak emzirme durumunda anestezini­n çocuğa geçebilece­ği göz önünde bulundurul­malıdır. Cerrahi müdahale için ideal süre laktasyon döneminin tamamlanma­sıyla birlikte sabit kiloda 6 ay kalındıkta­n sonradır. Gebelik süreci nasıl hassas ve dikkatli geçiriliyo­r ise doğum sonrası dönemde de eski formunuza dönerken acele etmeyin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye