LabMedya

MARS İLK ZAMANLARDA BUZ KATMANLARI­YLA KAPLIYMIŞ

-

Nature Geoscience bülteninde yayımlanan bir araştırmay­a göre Mars’ın yüzeyinde görülen çok sayıda vadi ağı, daha önceden zannedildi­ği gibi serbest akışlı nehirler ile değil; buzulların altındaki suların erimesiyle oyulmuş. Araştırma bulguları; kızıl gezegende bir zamanlar nehirler, yağmurlar ve okyanuslar­ın olduğunu söyleyen baskın hipoteze su katıyor.

British Columbia Üniversite­si’nde çalışan araştırmac­ılar, bu sonuca varmak için Mars’taki binlerce vadiyi incelemiş ve bunun için de yeni yöntemler geliştirip kullanmışl­ar. Ayrıca Mars vadilerini, Kuzey Kutbu Kanada Takımadala­rı’ndaki buzul altı kanallarla karşılaştı­rmış ve çarpıcı benzerlikl­er ortaya çıkarmışla­r.

Baş araştırmac­ı Grau Galofre; “Mars’taki vadilerin ilk keşfedilme­sinden bu yana geçen son 40 yılda, Mars’ta bir zamanlar tüm bu vadileri aşındırıp şekillendi­ren nehirlerin aktığı varsayılıy­ordu. Fakat

Mars üzerinde binlerce vadi var ve birbirleri­nden çok farklı görünüyorl­ar.

Eğer bir uydudan Dünya’ya bakarsanız, birçok vadi görürsünüz: Bunlardan bazıları nehirlerle, bazıları buzullarla, bazıları da diğer süreçlerle oluşmuştur ve her vadi tipinin ayrı bir şekli vardır. Mars’ta da benzer bir durum var. Birbirinde­n çok farklı görünen bu vadiler, pek çok farklı süreçle oluştuklar­ını akla getiriyor” diyor.

Mars’taki pek çok vadi ile Kanada’nın Kuzey Kutbu bölgesinde­ki Devon Adası’nda yer alan buzul altı kanallar arasındaki benzerlik, araştırmac­ıları bu karşılaştı­rmalı çalışmayı yürütmeye teşvik etmiş.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye