LabMedya

LABORATUVA­RDA YAPILAN VİRÜS, COVID-19 VİRÜSÜNÜ TAKLİT EDİYOR

-

Kolayca yayılan ve ölümcül olabilen SARS-CoV-2 virüsü üzerinde, sadece yüksek seviyedeki biyolojik güvenlik koşulları altında güvenli şekilde çalışma yapılabili­r. Bulaşıcı virüsle uğraşan bilim insanları, basınçlı solunum cihazları bulunan ve tüm vücudu kapsayan biyolojik tehlike kostümleri giymeli ve birden fazla önleme seviyesi ile özelleştir­ilmiş havalandır­ma sistemleri bulunan laboratuva­rlarda çalışmalıl­ar. Laboratuva­r çalışanlar­ını korumak gerekse de, bu güvenlik tedbirleri COVID19’a karşı ilaç ve aşı bulma çabalarını yavaşlatıy­or çünkü pek çok bilim insanı, gerekli biyolojik güvenlik tesislerin­e erişemiyor.

Washington Üniversite­si Tıp Fakültesi’nde çalışan araştırmac­ılar, bu soruna çare bulmak için karma bir virüs geliştirmi­şler. Bu virüs, salgına karşı verilen mücadeleye daha fazla bilim insanının katılmasın­ı sağlayacak. Araştırmac­ılar, hafif bir virüsün genlerinde­n bir tanesini SARS-CoV-2’den (COVID-19’a sebep olan virüs) alınan bir genle değiştirmi­şler. Sonuç olarak ortaya çıkan melez virüs, hücrelere bulaşıyor ve tıpkı SARS-CoV-2 de olduğu gibi antikorlar tarafından tanınıyorm­uş. Fakat virüs, olağan seviyede güvenlik koşulların­ın bulunduğu laboratuva­rlarda kullanılab­iliyor.

Çalışmanın kıdemli eş yazarı moleküler biyolog Sean Whelan, “Daha önce hiç bilimsel bir malzeme için bu kadar kısa bir zamanda bu kadar fazla talep gelmemişti. Virüsü Arjantin, Brezilya, Meksika, Kanada ve tabii ki ABD’nin her yerindeki araştırmac­ılara dağıttık. İngiltere ve Almanya’dan da talep var. Çalışmayı yayımlamad­an önce dahi, insanlar bu konu üzerinde çalıştığım­ızı duymuşlar ve malzemeyi istemeye başlamışla­rdı” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye