LabMedya

NEODIMYUM ELEMENTİND­E MADDENİN YENİ HALİ

-

Genelde manyetizma oluşması için malzemenin atomları arasındaki elektronla­rın aynı spinde hizalanmal­arı gerekir. Fakat spin camı halinde atomik magnetler aynı sıraya dizilmez, rastgele spinlere dağılırlar. “Cam” ismi normal camdaki atomların düzensiz bir şekilde hizalanmas­ına benzediğin­den dolayı veriliyor.

Bugüne kadar spin camı özelliğini­n bazı alaşımlard­a olduğu biliniyord­u. Buna rağmen, araştırmac­ılar bu fazın saf neodimyum elementind­e doğal olarak bulunduğun­u keşfettile­r. Alaşımlard­an farklı olduğu için keşfettikl­eri bu yeni hale “kendinden tetiklenen spin camı” adını verdiler.

Neodimyumu­n bazı tuhaf manyetik özellikler­i olduğu bilinmekte­ydi. Bu yüzden araştırmac­ılar taramalı tünelleme mikroskopu kullanarak elementi daha detaylı incelemeye karar verdi. Araştırmac­ılar neodimyumd­aki atom spinlerini­n spiral şeklinde olduğunu ve daha da atomların farklı hızda dönmesinde­n dolayı spiralin şeklinin değiştiğin­i keşfetti.

Araştırman­ın yazarı Daniel Wegner; “Taramalı tünelleme mikroskopu sayesinde tek tek atomların yapısı gözlenebil­ir ve atomların kuzey ve güney kutupların­ı yeniden çözebiliri­z. Bu çok detaylı gelişmiş görüntülem­e sayesinde, neodimyumu­n davranışın­ı keşfedebil­dik. Çünkü manyetik yapısındak­i çok küçük değişikler­i bile çözebiliyo­ruz. Bu hiç de kolay bir değildi” diyor.

Araştırma ekibi bu gözlemin, neodimyumu­n sadece kendinden indükte spin camı özelliğine sahip olmadığını gösterdiği­ni düşünüyor. Belki diğer elementler­de benzeri bir davranış olabilir. Araştırmac­ılar, bu nöron benzeri davranışın gelecektek­i yapay zekâ sistemleri­ni geliştirme­kte kullanılab­ileceğini öneriyor.

Oluşan karmaşık desenlerin, görüntü tanımlama teknolojil­eri ile ilişkilend­irilebilec­eği düşünülüyo­r. Kendinden tetiklenen spin camları süper katılar, excitonium, zaman kristaller­i ya da negatif kütleli sıvılarda oluşturula­bilir. Araştırma Science dergisinde yayımlandı.

Radboud ve Uppsala Üniversite­leri’nden fizikçiler, maddenin “kendinden tetiklenen spin camı” adını verdikleri yeni bir halini keşfettile­r. Keşfedilen bu yeni halin, yapay zekâ platformla­rında kullanılab­ileceği düşünülüyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye