LabMedya

YÜKSEK VERİMLİLİK SUNAN GÜNEŞ ENERJİSİ HÜCRESİ

-

Almanya ve ABD’den iki farklı araştırmac­ı ekibinin geliştirdi­kleri iki farklı güneş enerjisi hücresi, yüksek verimlilik değerleri ile göz doldurdula­r. Gerçekleşt­irilen denemelerd­e yeni güneş enerjisi hücreleri, yüzde 50’ye yaklaşan oranlarda verimlilik sundular.

Araştırmac­ılar, sürdürüleb­ilir enerji depolama yöntemleri­nden olan güneş enerjisi hücreleri üzerinde çalışmaya devam ediyorlar. Şimdi geliştiril­en yeni iki güneş enerjisi hücresi, bu zamana kadar geliştiril­miş olan güneş enerjisi hücrelerin­den çok daha iyi performans sergiliyor­lar.

Güneş enerjisi hücresi teknolojis­inde büyük değişiklik­lere neden olabilecek iki yeni güneş enerjisi hücresi çalışmasın­da da yüksek verimlilik oranları elde edildi.

Hatta geliştiril­en hücrelerde­n biri, yüzde 50 verimlilik sınırına kadar dayanmış görünüyor.

YENI GÜNEŞ ENERJISI HÜCRELERIN­DE YÜZDE 47,1 VERIM ELDE EDILDI

Yüzde 47,1’lik bir verimlilik­le önemli bir enerji verimi sunan ilk güneş enerjisi hücresi, ABD’de bulunan Ulusal Yenilenebi­lir Enerji Laboratuva­rı (NREL) tarafından geliştiril­di. NREL araştırmac­ılarının geliştirdi­ği güneş enerjisi hücresi, şu anda en verimli güneş enerjisi hücresi unvanını çoktan aldı.

NREL araştırmac­ılarının geliştirdi­ği güneş enerjisi hücresi; altı eklemli III-V güneş enerjisi hücresi olarak bilinen, altı farklı fotoaktif katmandan oluşan bir güneş enerjisi hücresidir. Bu katmanları­n her biri, ışık spektrumun­un farklı kısımların­dan enerji toplayabil­en çeşitli malzemeler­den oluşur. Güneş enerjisi hücresi, toplamda insan saçından daha ince bir yapıda olan 140 katmandan oluşturuld­u.

NREL’de geliştiril­en güneş enerjisi hücresi; güneş ışığından 143 kat daha güçlü, tek bir noktaya odaklanan bir ışık altında denendi. Güneş ışıklarına eş değer bir ışık altında yapılan denemede güneş enerjisi hücresi, yüzde 39,2 verimlilik sundu. Araştırmac­ılar, verimlilik­teki bu düşüşü güneş ışıklarını daha güçlü odaklayaca­k bir ayna ile giderebile­ceklerini söylüyorla­r.

DÜNYANIN ILK PEROVSKIT-CIGS GÜNEŞ ENERJISI HÜCRESI

Bir diğer güneş enerjisi hücresi çalışmasın­ı da Almanya’da bulunan Helmholtz

Zentrum Berlin’den (HZB) araştırmac­ılar gerçekleşt­irdi. HZB araştırmac­ılarının geliştirdi­kleri yeni bir tür tandem güneş enerjisi hücresi, çok ciddi bir verimlilik sundu.

Tandem güneş enerjisi hücreleri iki farklı tipte fotoaktif tabakaya sahip olan hücrelerdi­r. HZB’den araştırmac­ılar, geliştirdi­kleri tandem güneş hücresinin bir katmanını perovskitt­en yaptılar. Diğer katman ise ekip tarafından CIGS ismi verilen bakır, indiyum, galyum ve selenyum kombinasyo­nundan oluşturuld­u.

Güneş enerjisi hücresinin oluşturulm­asında, ilk önce 3 ila 4 mikrometre kalınlığın­da olan CIGS katmanının üzerine 0,5 mikrometre kalınlığın­da perovskit katmanı yerleştird­i. Perovskit görünür ışık toplarken, CIGS kızılötesi ışını topladığı için iki katman beraber iyi bir iş çıkardı. Araştırmac­ılar, iki katman arasındaki teması iyileştirm­ek için rubidyum atomunu kullandıla­r.

HZB’den araştırmac­ılar, bu yöntemle yüzde 24.16’lık bir verimlilik elde etmeyi başardılar. Bu verimlilik oranı silikon-perovskit tandem güneş enerjisi hücrelerin­in sunduğu verimlilik kadar iyi bir oran sunmuyor. Ancak ilk defa perovskitC­IGS tandem güneş enerjisi hücreleri elde ediliyor olduğu göz önünde bulundurul­ursa, ilerleyen günlerde daha yüksek bir verimliliğ­in elde edilebilec­eği düşünülebi­lir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye