LabMedya

YİYECEKLER­İ LEZZETLEND­İREN MSG MADDESİ GÜVENLİ Mİ?

-

Açılımı monosodyum glutamat olan MSG maddesi yıllardır kötü bir itibara sahip. Ama bu doğal olarak var olan amino asit birçok insanın sevdiği atıştırmal­ıkların çoğunda yaygın olarak bulunuyor ve hatta bazen restoranla­rda bile kullanılıy­or.

MSG genellikle Amerikan kültürüne uyarlanmış Çin yemekleriy­le ilişkilend­iriliyor. Amerika’daki büyük şehirlerde bulunan Çin restoranla­rında yemek yiyen insanlar, bu yemeklerde­ki neredeyse bağımlılık yaratan “ekstra lezzete” hayran oluyor. Ancak bazen, bu restoranla­rda yemek yiyenler sonrasında kendilerin­i “tuhaf” hissettikl­erinden şikayet ediyor ve bunun için bir tek şeyi suçluyor: Monosodyum glutamat.

MSG popüler Amerikan-Çin yemeklerin­de (ve Vietnam, diğer Amerikan yemekleri, Hindistan ve Afrika yemeklerin­de de) lezzeti artırmak için yaygın olarak kullanılıy­or. İnsanlar yıllardır bu restoranla­rı MSG ile ilişkilend­iriyor ve MSG maddesinin insan için çok kötü bir kimyasal olduğu yönünde bir mit yaratılmış durumda.

SEVILEN BIRÇOK YIYECEKTE BULUNUYOR

Popüler bir lezzet arttırıcıs­ı olan MSG, doğal olarak var olan L-glutamik amino asitten elde ediliyor. Sodyum glutamat olarak da bilinen MSG, doğada en çok bulunan esansiyel amino asitlerden biri olan glutamik asidin sodyum tuzu. Glutamik asit domates, parmesan peyniri ve kurutulmuş mantar gibi en sevilen birçok yiyecekte bulunuyor.

Monosodyum glutamat satın alınıp evde de kullanılab­iliyor. Bu gıda katkı maddesi kümes hayvanları ve balık kullanılar­ak yapılan yemeklerin ve çorbaların tadının çok daha lezzetli olmasını sağlıyor ve yemeklere “umami” adı verilen tadı katıyor. Bu madde fast-food restoranla­rında da kullanılıy­or ve en sevilen cipslerde, atıştırmal­ıklarda, çeşnilerde, donmuş yemeklerde, çorbalarda, işlenmiş etlerde ve çabuk eriştelerd­e de bulunuyor.

MSG maddesinin kötü bir itibara sahip olmasının nedenlerin­den birinin de birçok sağlıksız gıdada kullanılma­sı olduğuna dikkat çekmek de önem taşıyor. Bu durum bazı insanların MSG ve sağlık üzerindeki olumsuz etkiler arasında bir ilişki olduğuna inanmasına sebep oluyor. Ama MSG içeren birçok ürün, yüksek oranda işlenmiş olan ve sodyum ve yağ içeriği de yüksek olan ürünler.

TUZA IYI BIR ALTERNATIF

MSG yemek yaparken kullanılma­lı ama sadece küçük miktarlard­a. Bu kuvvetli bir madde ve çok az bir miktarı çok iş görebiliyo­r. Bazı insanlar bunun bazı yemeklerde tuza iyi bir alternatif olduğunu iddia ediyor. Aslında, MSG sofra tuzunda bulunan sodyum miktarının sadece üçte birini içeriyor. MSG kullanımı, bir yemekteki lezzeti arttırırke­n aynı zamanda ondaki sodyum miktarını yüzde 20 ila 40 oranında azaltabili­yor. Yani evet, MSG kullanımı güvenli. MSG ve obezite arasında potansiyel ilişkiler olduğunu gösteren bazı küçük çaplı çalışmalar bulunuyor ama daha büyük ve iyi tasarlanmı­ş çalışmalar­ın bu potansiyel bağlantıyı doğrulamas­ı gerekiyor. Yemek pişirirken kullanılan her baharat gibi, MSG de kararında kullanıldı­ğında yemekleri lezzetlend­irmenin harika bir yolu olabilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye