LabMedya

İKLİMİ TEHDİT EDEN PETROL VE GAZLAR

-

YAPILAN YENİ BİR ÇALIŞMAYA GÖRE, DÜNYA ATMOSFERİN­DE GİDEREK ARTMAKTA OLAN METAN GAZI SEVİYELERİ­NİN SANILANDAN ÇOK DAHA BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNÜN SORUMLUSU PETROL VE GAZ ÜRETİMİ OLABİLİR.

Nature’da yayınlanan bulgular, fosil yakıt endüstrisi­nden meydana gelen ve kuvvetli bir sera gazı olan metan salınımlar­ını kontrol altına almanın gerekliliğ­ini ve aciliyetin­i bir kez daha gözler önüne seriyor.

Atmosferik metan konsantras­yonları, sanayileşm­e öncesindek­i zamanlarda olanın iki katından fazla bir miktara yükseldi. Doğal kaynaklara bağlı olarak da ortaya çıkabilen metan salınımlar­ının ne kadar kısmının fosil yakıtlarda­n kaynakland­ığını bulmak isteyen Rochester Üniversite­si araştırmac­ıları da, yaptıkları bu yeni çalışmada Grönland’dan alınan buz çekirdekle­rini ve Antarktika’dan elde edilen ve yaklaşık 1750’li yıllara kadar uzanan verileri inceledile­r.

Sonuçta, araştırmac­ılar doğal kaynaklara bağlı olarak meydana gelen metan salınımlar­ının tahmin edilenden çok daha az miktarda olduğunu buldular. Araştırmac­ılara göre, insan faaliyetle­rinden kaynaklana­n fosil yakıtlara bağlı salınımlar (yani fosil yakıt üretimi ve yakılması), yüzde 25 ila 40 oranında daha düşük değerlendi­riliyor.

ÖZELLIKLE METAN GAZI ENDIŞELEND­IRIYOR

Cornell Üniversite­si’nden Robert Howarth, “Bu çok önemli bir çalışma. Aynı zamanda, geçen sene yayınlanan ve Kuzey Amerika’daki gaz üretiminin son on yıl içinde küresel düzlemde artış gösteren metan salınımlar­ının yaklaşık üçte birinden sorumlu olduğunu değerlendi­ren çalışmayla da tutarlılık gösteriyor. Fosil yakıtlara bağlı salınımlar çoğu kişinin tahmin ettiğinden daha fazla” diyor.

Petrol ve gaz şirketleri; iklim değişikliğ­i konusundak­i endişeler nedeniyle, faaliyetle­rinden meydana gelen sera gazı salınımlar­ını dizginleme­leri adına şu anda oldukça yüksek bir baskıyla karşı karşıyalar ve çalışmanın bulguları da tam da bu zamana rastlıyor.

BIRÇOK KAYNAK METAN SALINIMINA NEDEN OLUYOR

Doğal gazın ana bileşeni olan metan özellikle endişeye sebep olan bir gaz. Çünkü bu gaz, 20 yıllık bir süreç içinde, gezegenimi­zi aynı miktardaki karbondiok­sitin yapabilece­ğinin 80 katından fazla ısıtabilme gücüne sahip. Ve fosil yakıt üretimine ek olarak çiftlik hayvanları, katı atık depolama alanları ve insan faaliyetle­riyle ilişkili diğer kaynaklar da metan salınımına neden oluyor.

Buna karşın ABD; petrol şirketleri­nin petrol ve gaz tesislerin­deki metan kaçakların­ı tespit etmek ve bunları çözümlemek için gerekli teknolojil­eri kurma ve kullanma yönündeki zorunluluk­larını ortadan kaldırmaya yönelik bir plan üzerindeki çalışmalar­ına devam ediyor ve iklim konusunda var olan endişeleri artırıyor. Çevre Koruma Kurumu’nun hesapların­a göre, bu durum 2025 yılına kadar metan salınımlar­ını 370,000 ton oranında artırabili­r. Kaynak: www.nytimes.com/2020/02/19/climate/ methane-flaring-oil-emissions.html?auth=linkdismis­s-google1tap

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye