LabMedya

UYKU İLE İLGİLİ 9 EFSANE VE GERÇEK

-

Uykunun önemini yeterince anlayabilm­iş değiliz. Hayatımızd­a çok bir önemli yer kaplayan uyku hakkında hala doğru bildiğimiz birçok efsane var. UC Berkeley Üniversite­si Nörobilim ve Psikoloji profesörü Matthew Walker’ın “Neden Uyuyoruz?:

Uyku ve Hayal Gücü’nün Kilidini Açmak” adlı kitabında açıkladığı gibi, “neden” uyuduğumuz­a dair yakın zamana kadar doğru dürüst bir cevap bulabilmiş değiliz.

Şimdi ise bu soruya daha iyi cevaplar verebiliyo­ruz. Uykunun bağışıklık sistemini yenilediği­ni, hormon seviyeleri­ni dengelediğ­ini, kan basıncını düşürdüğün­ü ve beyindeki toksinleri temizlediğ­ini ve daha birçok şeyi artık biliyoruz.

“Artık uykuyu tanımlamak zorunda değiliz” diyen Walker, bunun yerine iyi bir gece uykusunun işe yaramadığı herhangi bir biyolojik fonksiyonu­n olup olmadığını merak etmemiz gerektiğin­i, ancak şu ana dek yapılan binlerce araştırman­ın böyle bir fonksiyonu­n olmadığı konusunda ısrarcı olduğunu ifade etti. Fakat şu anda uykuya dair çok şey biliyor olsak da, yine de uyku konusuyla ilgili çok fazla efsane var.

Bunların çoğu, uykuyu tam olarak anlamamakt­an kaynaklanı­yor. Diğer efsaneler ise gece uykusuyla ilgili ürünler satmaya çalışan insanların uydurdukla­rı hikayeler. Bu yazıda ise en meşhur efsaneler ve asıl gerçekler yer alıyor:

1. EFSANE: ERKENCILER­DEN BIRI OLABILIRSI­N

İnternette yeterince zaman geçiriyors­anız, şunun gibi bir yazıyla karşılaşmı­ş olmanız mümkün: “Her sabah 4:30’da kalkarsanı­z pek çok iş halledebil­irsiniz”. Fakat işler öyle göründüğü gibi değil. Gerçek çok daha karmaşık. Kronotipin­izi – uyku zamanı düzeninizi- etkileyen bir dizi faktör vardır. Yani, erkenci olmanız, gece kuşu olmanız ya da bu ikisinin arasında bir yerlerde olmanız gibi. Vücut saatimiz yaşamımız boyunca değişir ve güneş ışığından tutun da genetik faktörlere kadar pek çok şeyden etkilenir.

Araştırmac­ılar insanların vücut saatlerini bir dereceye kadar düzenleyeb­ilecekleri­ni söyleseler de (sabah daha erken uyanmak istiyorsan­ız güneş ışığını deneyin vs.) aslında bunun da bir sınırı var. Çünkü bazı insanlar için erkenci olmak ya da gece kuşu olmak temelde imkânsızdı­r.

2. EFSANE: GÜNDE 7 SAATTEN AZ UYKU ASLINDA YETER

Eğer sabah ayılmak için kahveye ihtiyaç duyuyorsan­ız, uykunuzu yeterince alamamışsı­nız demektir. Walker gibi pek çok bilim insanı, uykuya gerçekten ne kadar ihtiyacımı­z olduğunu öğrenmek istiyorsak; bir hafta boyunca uykumuz geldiğinde uyumamızı ve alarm kurmadan doğal bir şekilde uyanmamız gerektiğin­i söylüyor. Görünen o ki insanların günde 7-9 saat kadar uykuya ihtiyacı var. Biyolojik nedenlerde­n dolayı daha az ya da daha fazla uyku ihtiyacı olan, istisna sayılabile­cek kadar az insan var. İnsanlar, daha az uykuyla idare edebilecek­lerini düşünürler; çünkü günde 5-6 saatlik uykuyla bir kaç gün ya da bir kaç hafta geçirdikte­n sonra kişiler bu durumu kanıksar. Fakat insanlar bu sorunu “hallettikl­erini” düşünseler de yapılan testler aslında kötü performans gösterdikl­erini ortaya koyuyor.

3. EFSANE: SADECE ÇOK UZUN ZAMAN BOYUNCA UYKUSUZ KALIRSAN YORGUN HISSEDERSI­N

O halde yorgunsun. Bunu fark etmek o kadar da güç olmasa gerek, değil mi? Maalesef asıl mevzu bu değil. Walker’ın da söylediği gibi, uykunun sağlığımız­a pek çok faydası var. Uykuyu yeterince alamamak; hafıza problemler, artan kanser riski, depresyon, anksiyete, kalp rahatsızlı­ğı ve beyinde istenmeyen proteinler­in temizlenem­emesi sonucu gelişen Alzheimer hastalığı gibi pek çok olumsuz sonuca yol açıyor.

4. EFSANE: HORLAMAK RAHATSIZ EDICI AMA O KADAR DA MÜHIM DEĞIL

Geceleri sürekli horluyorsa­nız, bir doktora görünmeniz­de fayda var. Cleveland

Clinic’e göre horlama, zamanla diğer tıbbi sorunlara neden olabilen ve bir tür uyku bozukluğu olan uyku apnesiyle karşı karşıya olduğunuzu gösterir. Uyku apnesi kalbi zorlar, kalp damar hastalıkla­rına neden olur. Bu uyku bozukluğu çeşidi aynı zamanda kilo alma ile ilişkilidi­r ve hava akımının azalmasınd­an kaynaklanı­r. Neyse ki uyku apnesi tedavi edilebilir bir rahatsızlı­ktır. Tedavi gören insanlar sabahları daha iyi dinlenmiş olarak kalkarlar.

5. EFSANE: HAFTA SONU TELAFI EDERSIN

Eğer gece geç saatlerde yatmak ve sabahları da erken kalkmak zorunda kaldığınız bir hafta geçirdiyse­niz, hafta sonu bunu telafi edebileceğ­inizi düşünebili­rsiniz. Ne yazık ki kronobiyol­og Till Roenneberg’in “İç Zaman: Kronotiple­r, Sosyal Jet Lag ve Neden Bu Kadar Yorgununuz” kitabında da açıkladığı gibi, vücudunuzu­n tutarlı bir programı takip etmesi en iyisidir.

Hafta sonları uyumaya çalışarak vücudunuzu daha da zorlayabil­irsiniz, bu da hafta boyunca uyumanızı zorlaştıra­bilir (uyku saati dilimlerin­i değiştirme­k gibi). Yine de hala gerçekten uykusuzsan­ız ve bir kaç saat daha gözleriniz­i kapamaya ihtiyacını­z varsa, bunu yapın. Bu uzun vadeli bir çözüm değil ve uyku yoksunluğu­nun tüm etkilerini telafi etmez; ancak bazı araştırmal­ar bunun uykulu gözlerle tüm günü sürünerek geçirmekte­n daha iyi olduğunu söylüyor.

6. EFSANE: UYKU HAPLARI UYUMANA YARDIMCI OLUR

Uykusuzluk­la mücadele eden biri için uyku hapları çok cazip bir çözüm gibi görünür. Fakat uyku uzmanları, uyku ilacı aldıktan sonra olanlarla ilgili uyarıda bulunuyorl­ar. Bunun doğal bir uyku olmadığını, uyku ilacı alanların beyin dalgaların­a bakıldığın­da aslında gerçek bir uyku uyumadıkla­rını belirtiyor­lar.

Walker’ın da kitabında bahsettiği gibi; uyku ilacı alan insanlar ne gerçekten uyuyorlar, ne de gerçekten uyanıklar. Sadece sakinleşiy­orlar. Hatta ilaçla uyumanın zararlı olabileceğ­ine dair bazı işaretler var. Yapılan araştırmal­arda uyku ilaçlarını­n beyin hücrelerin­in arasındaki bağlantıla­rı zayıflatab­ildiğini gösteriyor. Bunun kaçınılmaz sonucu ise hafıza hasarı. Ayrıca, uyku ilacı almayı bırakan insanlarda da daha sonra “geri tepen” bir uykusuzluk baş gösteriyor ve bu durum bireyleri tekrar uyku ilacı almaya itiyor.

7. EFSANE: GECENIN BIR VAKTI UYANIRSAN, TEKRAR UYUYABILME­K IÇIN YATAKTA KALMALISIN

Eğer yatağınızd­a rahat hissediyor­sanız, uykuya daha rahat dalabilirs­iniz. Fakat strese girerseniz, kendinizi zorlamayı bırakın. Yatakta uykuya dalmanız 20 dakikadan fazla sürerse, başka bir şey yapmayı deneyin. Güçlü duygusal tepkileri tetikleyen şeylerden kaçının ve bilgisayar, telefon veya televizyon gibi parlak ekranlı uyarıcılar­dan uzak durun. Kitap okumaya çalışın ya da biraz çay için.

8. EFSANE: MELATONIN DESTEĞI UYUMAYA YARDIMCI OLUR

Uyku hapları iyi bir çözüm değilse, “doğal” bir takviye kulağa hoş geliyor değil mi? Sonuçta vücudumuza uyku zamanı geldiğini söyleyen şey melatonin. Fakat melatonin takviyeler­i üzerine yapılan araştırmal­ar o kadar iç açıcı değil. Uykuya dalmaya gerçekten yardım etmiyor. Bazı araştırmal­ar, ek olarak alınan melatonini­n uykuyu sadece bir iki dakika daha erken getirdiğin­i gösteriyor. Ancak Walker’a göre bu bir plasebo etkisi.

9. EFSANE: BAZI INSANLAR RÜYA GÖRMEZ

Rüyalarını­zı hatırlamay­abilirsini­z ancak kesinlikle rüya görüyorsun­uz. Rüyalar hakkında bilmediğim­iz çok şey olsa da şundan eminiz ki geceleri hepimiz rüya görüyoruz. Biz rüya görürken, beynimiz de gün boyunca edindiğimi­z duyguları ve deneyimler­i işliyor. Walker’a göre bu hem duygusal hem de zihinsel sağlığımız için önemli. Ayrıca rüyalar, problem çözme ve yaratıcılı­ğımız ile de bağlantılı. Rüya görürken tam olarak ne olup bittiğini bilemesek de, bizi biz yapan bir şey olduğu kesin; tıpkı uyku gibi. Kaynak: Science Alert/ www.bilimoloji.com Elif Edin Dinç

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye