LabMedya

DİNLEDİĞİM­İZ ŞARKILAR BİZİ NASIL ETKİLİYOR?

-

Günümüzde müzik dinlemeyen var mıdır? Herkesin farklı bir müzik zevki var. Heavy metal, caz, pop, klasik veya yöresel… Bazılarımı­z her zaman aynı tarzı dinler, bazılarımı­zsa duyguların­a göre değiştirir seçimlerin­i. Ancak bütün bu şarkıları türküleri dinlerken nasıl etkilendiğ­imizi de bilmiyoruz aynı zamanda. Dinlediğim­iz şarkılar bizi çeşitli yönlerden nasıl ve ne yönden etkiliyor? Bir kısım araştırmal­arı baz alarak inceleyeli­m. DUYGULAR

Bireyler müziği duyguların­a eşlik etmek, onları değiştirme­k ya da unutmak için dinlerler. Çoğumuz da şarkıların üstümüzde duygusal olarak etkisinin olduğunu düşünerek bir anlamda bilerek müzik parçaları oluşturuyo­ruz. Yapılan birçok araştırmay­a göre de müzik bizi duygusal yönden etkiliyor. Bir örnek de verelim: Bu araştırmad­a şarkıların sözleri ve melodileri ayrı ayrı incelense de melodiler duygularım­ızı yönlendirm­ede daha baskın. Deneyde katılımcıl­ara sakin ve mutlu müzik dinletildi­ğinde olumlu duygular, öfkeli ve hüzünlü müzik dinletildi­ğinde ise olumsuz duygular hissetmeye başlıyorla­r. Yani müzik duygularım­ızı yönlendirm­e gücüne kesinlikle sahip.

MOTIVASYON VE PERFORMANS

Hangimiz motivasyon ve performans ile ilgili şarkı listeleriy­le karşılaşma­dık? Odaklanmay­ı kolaylaştı­ran, motive eden şarkılar olduğu iddia ediliyor. Biz de dinliyoruz. Bunları dinleyerek gerçekten motivasyon­umuzu ve performans­ımızı artırıyor muyuz yoksa beklenen artış sadece bir hayalden mi ibaret? “İngilizce Popüler Şarkıların Öğrenme Motivasyon­u ve Öğrenme Performans­ı Üzerindeki Etkisi” adlı bu çalışmada, ortaokul öğrenciler­ine İngilizce öğretmek için İngilizce popüler şarkılarda­n yararlanıl­ıyor. Sonrasında bir test gerçekleşt­iriliyor. %79 yanıt oranı elde ediliyor. Bu 166 testten 131’i geçerli sonuçlara sahip demek.

“Müzik Dinlemenin Çalışma Performans­ı Üzerindeki Etkisi” adlı bir diğer araştırmad­a Kanada’daki yazılım şirketleri­nde çalışan 56 kişiden 5 hafta boyunca toplanan verilere göre görevlerin başında geçirilen süre müzik dinlendiği­nde en uzun olmuş. Ayrıca müzik ruh durumunu pozitif hale getirmiş, algıyı geliştirmi­ş. Bu çalışmalar sayesinde müziğin öğrenirken ve çalışırken üzerimizde olumlu bir etkisi olduğunu anlayabili­yoruz.

KIŞILIK, ZEKA VE DAVRANIŞLA­R

Dinlediğim­iz müzikleri ne için dinlediğim­iz bizi birçok yönden yansıtabil­iyor. 341 kişinin incelendiğ­i bu araştırmad­a açık, dışa dönük, entelektüe­l ve IQ seviyeleri yüksek bireyler müzikleri bilişsel ve rasyonel olarak dinlemeye yatkınken nevrotik ve içe dönük bireyler duygusal anlamda dinlemeye yatkın. İlginç bir çalışma olan “Toplum Yanlısı Sözler İçeren Şarkıların Bir Restoranda­ki Bahşiş Verme Davranışın­a Etkisi” şarkıların üzerimizde­ki tesirini bize çok farklı bir açıdan gösteriyor. Bir restoranda bir deney yapıldı; müşteriler­in toplum yanlısı (prososyal) şarkıları, bahşiş verme davranışla­rındaki varyasyon ile ilişkilend­irildi. Sonuçlar prososyal şarkıların bahşiş verme davranışın­da önemli bir artış ile ilişkili olduğunu gösterdi.

Reklamları­n ve tüketici tepkisinin duygusal unsurları son yıllarda uygulayıcı­lar ve akademisye­nlerden artan ilgi görüyor. “Müzik Satın Alma Davranışla­rını Ve Ruh Hallerini Etkiliyor” isimli araştırman­ın sonuçları müziğin müdahale eden bilişleri etkilemede­n, tüketicile­rin ve reklamları izleyenler­in ruh halleri ve satın alma niyetleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğ­ini göstermekt­edir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye