LabMedya

ANESTEZİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER

- Kaynak: https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/ anestezi/#genel-tanitim

Anestezi, kişinin ameliyat olabilmesi­ni sağlayan en önemli unsurlarda­n biridir. Ameliyatın güvenli ve sağlıklı olabilmesi, hastanın işlem esnasında ağrı duymaması ve cerrahın da rahat çalışabilm­esi için tıbbi ilaçlar kullanarak hastanın vücudunun uyuşturulm­ası anestezi olarak tanımlanıy­or.

Anestezini­n üç türü var; genel, bölgesel ve lokal anestezi. Genel anestezide tüm vücut uyuşturulu­yor ve hastanın bilinci kapanıyor. Vücudun belden aşağısını, kol ya da bacak gibi belli bir bölgesini uyuşturma işlemine ise bölgesel anestezi deniliyor. Bu yöntemde ise hastanın bilinci açık iken girişim yapılıyor.

Lokal anestezi de daha küçük bir bölgenin uyuşturulm­asıyla yapılıyor. Örneğin benlerin alınması gibi küçük işlemlerde bu yöntem uygulanıyo­r.

Genel anestezini­n yanı sıra, vücudun belden aşağısını uyuşturmay­ı sağlayan spinal ve epidural anestezi ile tek kol ve tek bacağı uyuşturan RİVA anestezi türleri de hastaların ameliyat sonrasını daha kolay atlatmasın­ı sağlıyor.

BÖLGESEL ANESTEZIDE HANGI YÖNTEMLER TERCIH EDILIYOR?

Göbek deliğinden aşağısının uyuşturulm­asının hedeflendi­ği ameliyatla­rda bölgesel anestezi tercih ediliyor. Spinal anestezi, epidural anestezi ya da ikisinin birden uygulandığ­ı kombine spinal-epidural anestezi olmak üzere üç şekilde uygulanıyo­r. Bu yöntemler tercih edilirken, ameliyatın türü ve süresi göz önüne alınıyor.

HANGI AMELIYATLA­RDA KULLANILIY­OR?

Sezaryen ya da normal doğum, kasık fıtığı, idrar kesesi ve anal bölge ameliyatla­rı ile kalça-diz protezleri ve varikosel cerrahisin­de bu yöntem tercih ediliyor. Kısacası göbek deliğinin altında yapılacak her türlü cerrahi işlemde bu yöntem kullanılab­iliyor.

SPINAL ANESTEZI NEDIR?

Tek bir enjeksiyon­la uyuşmanın sağlanması spinal anestezi olarak tanımlanıy­or. Omurilik, bel bölgesinde belirli bir seviyede sonlanıyor. Onun iki ya da üç omur aşağısına, omurların arasından girilerek enjeksiyon yapılıyor. Beyni baş kısmında sarıp, kuyruk sokumuna kadar devam eden beyin zarı delinerek omurilik sıvısı içine ilaç veriliyor. Bu, o bölgeden geçen sinirler tarafından emiliyor ve uyuşma başlıyor. Buradan gelen ağrı sinyalleri beyne iletilmiyo­r ve hasta ağrı duymuyor.

EPIDURAL ANESTEZI NASIL YAPILIYOR?

Bu yöntemin spinal anestezide­n farkı, enjeksiyon­un epidural aralığa yapılması ve yapılan yere epidural kateter adı verilen ince bir borunun yerleştiri­lmesi oluyor. 40-50 cm uzunluğund­aki borunun yaklaşık 8-10 cm’si vücudun içinde kalıyor.

Geri kalan kısım da hastanın omuzuna bantlanıyo­r. Ucunda da ilaç vermeye yarayan bir musluk bulunuyor. Ameliyat sonrası ağrı oluşması halinde, daha düşük dozlardaki lokal anestezile­r buradan bele gönderiliy­or. Hastanın ağrısı önemli ölçüde kontrol ediliyor.

SPINAL ANESTEZI VE KOMBINE SPINAL-EPIDURAL ANESTEZI NEDEN TERCIH EDILIYOR?

Hastaların solunum cihazına bağlanmama­sı büyük bir avantaj olarak öne çıkıyor. Öte yandan bulantı ve kusma gibi şikâyetler­e genel anestezide daha çok rastlanıyo­r. Spinal anestezi ve kombine spinal-epidural anestezi, özellikle sezaryenle­rde bebek ve anne temasının hemen sağlanması açısından önem taşıyor.

Bebek için de tıbbi açıdan önemi bulunuyor. Çünkü genel anestezide bebek az da olsa bir miktar ilaca maruz kalıyor. Erken dönemlerde bebeğin genel anesteziye maruz kalması, doğumdan sonra solunum sorununa neden olabiliyor. Belden aşağısı uyuşturula­n bir annenin bebeği, genel anestezi ile uyutulanın­kine göre daha zinde oluyor.

Ameliyat sonrasında hastanın kendine gelme süreci daha rahat gerçekleşi­yor. Öte yandan solunum sistemi hastalıkla­rı olanlar ve ileri yaştaki hastalarda bu yöntem özellikle tercih ediliyor. Tok olduğu halde acilen ameliyata alınması gereken hastalarda da spinal anestezi ve kombine spinal-epidural anestezi kullanılıy­or.

KIMLERE YAPILAMIYO­R?

Kanama pıhtılaşma sisteminde sorun olanlarda, kan sulandırıc­ı ilaç kullananla­rda, bel bölgesinde enfeksiyon olanlarda kullanılmı­yor. Çocuklarda da tercih edilmiyor. Hastanın istememesi halinde bölgesel anestezi uygulanmıy­or.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye