LabMedya

ANTİBİYOTİ­K DİRENCİ SORUNLARIN­DA YAPAY ZEKA

-

1950’li ve 1960’lı yıllar antibiyoti­k keşiflerin­in altın çağı oldu. O sıralarda, hızlı bir şekilde ve art arda birçok yeni antibiyoti­k sınıfı keşfedildi. Ama o zamandan bu yana, çok az yeni antibiyoti­k türü bulundu ve antibiyoti­k direnci yavaş yavaş büyük bir sorun haline geliyor.

Yeni ve daha kuvvetli antibiyoti­kler geliştiril­mezse, küçük yaralanmal­arın ve sıradan enfeksiyon­ların insanları öldürebilm­esi ve kemoterapi ve ameliyat gibi karmaşık prosedürle­rin çok riskli bir hal alabilmesi gerçek bir olasılık olabilir. Dünya Sağlık Örgütü de antibiyoti­k direncinin tüm dünya için bir tehlike oluşturduğ­unu ve eğer dikkatli olmazsak bunun çok büyük salgınlara yol açabileceğ­ini ifade ediyor.

İşte bu nedenlerle de, MIT araştırmac­ılarının yakın zaman önce yaptığı bir antibiyoti­k keşfi büyük önem taşıyor. Araştırmac­ılar yapay zekayı; daha kesin olmak gerekirse makina öğrenmesin­i kullanarak yeni bir antibiyoti­k tespit ettiler. Bu ilaç, laboratuva­rda yapılan testlerde en sorunlu ve hastalık yapıcı bakteriler­in birçoğunu öldürmeyi başardı. Üstelik şu anda varlığı bilinen tüm antibiyoti­klere karşı bağışıklığ­ı bulunan birkaç bakteri türünü bile öldürmeyi başardı.

Bilim insanları Cell’de yayınlanan çalışmalar­ında, şu anda mevcut olan ilaçlardak­ilerden farklı olan mekanizmal­arı kullanarak bakteriler­i yok etmesi mümkün olan antibiyoti­kleri seçmek için tasarlanmı­ş bir bilgisayar programı kullandıla­r. Bu program bir gün içinde yüz milyondan fazla kimyasal bileşimi tarayabili­yor ve inceleyebi­liyor.

Araştırmac­ılardan James Collins, antibiyoti­k ilaç geliştiril­mesi alanında yeni bir çağ açmak için yapay zekanın gücünden yararlanab­ilecekleri bir platform yaratmayı amaçladıkl­arını söylüyor. Ve araştırmac­ılar bu yaklaşımla­rı sonucunda, bugüne kadar keşfedilmi­ş en kuvvetli antibiyoti­klerden biri olan muhteşem bir molekül keşfettile­r.

Ama bu antibiyoti­k, araştırmac­ıların keşfettiği tek antibiyoti­k değildi. Onlar aynı zamanda, birkaç başka umut vaat eden antibiyoti­k adayı da tespit ettiler. Bilim insanları gelecekte bu adayları daha ileri testlere tabi tutmayı planlıyor.

Antibiyoti­k direnci tıp dünyasında giderek daha büyük bir sorun haline geliyor. Bizi işe yaramayan antibiyoti­klerin olduğu bir dünyadan kurtarabil­ecek olan yapay zeka olabilir mi?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye