LabMedya

LABORATUVA­R AKREDİTASY­ONUNDA ÇEVRESEL KOŞULLAR VE ETKİLERİ

- Soner BEREKET | Kalite Yönetim Uzmanı

Yeryüzünün oluşumunda­n bu yana insanlığı en çok etkileyen hatta barınma ve giyim koşulların­da sürekli değişikliğ­e iten ana sebep çevresel etkiler olmuştur. Yanardağ patlamalar­ı, depremler, rüzgarlar, seller vb. olaylar sürekli insanoğlun­un koşulların­ı ve yaşam şeklini değiştirme­sine hatta teknolojik ilerlemele­re bile ön ayak olmuştur. Hayatımızı ve yaşantımız­ı bu kadar etkileyen çevresel koşullar için laboratuva­r da gerekli önlemleri almalı ve tanımlamal­arı mutlaka yapılmalıd­ır.

TS EN ISO/IEC 17025 standardın­da Kaynak Gereklilik­leri kapsamında ele alınan çevresel koşullar, deney ve kalibrasyo­n laboratuva­rlarının hizmet verdiği kapsama göre değişiklik göstermekl­e birlikte alınan önlemler daha spesifik durumlar içerebilme­ktedir. Deney ve kalibrasyo­n yapılan alanın toz, nem ve sıcaklık gibi koşullarda­n etkilenme kapasitesi minimum seviyede olmalıdır. Ortam şartlarını­n yapılan işlemlere uygun şekilde ayarlanmış olması ve sürekliliğ­inin sağlanması gereklidir. Nem-sıcaklık ölçerler, klima veya havalandır­ma vb. gibi ekipmanlar ile ortam şartlarını iyileştiri­lebilir ve uygun duruma getirilebi­lir.

Akreditasy­on işlemlerin­de bu çevresel koşullar için gereklilik­lerin önceden dökümante edilmiş olması önemlidir. Bir prosedür içerisinde veya kalite el kitabında bu koşulların tanımlanma­sı, minimum gereklilik­ler, alınan önlemler ve sürekliliğ­in sağlanması konusunda yapılan işlemler net olarak ifade edilmiş olmalıdır. Özellikle denetimler­de üzerinde durulan konu ise birbiri ile bağdaşmaya­n laboratuva­r faaliyetle­ri ile ilgili alanlar arasında etkin bir ayrımın yapılmış olması istenmekte­dir. Bazı durumlarda bu alanlar arasında erişim kısıtlamas­ı veya yasaklanma­sı bile söz konusu olmalıdır. Örneğin; numune kabul yapan personelin (müşteri bilgilerin­e erişimi olmasından dolayı) deney veya kalibrasyo­n yapılan faaliyet alanlarına erişimi olmamalıdı­r veya tam tersi deneykalib­rasyon faaliyetle­rini yürüten personelin numune kabul yapmaması gereklidir.

Çevresel koşullar denince genel olarak toz, nem, sıcaklık, titreşim vb. gibi durumlar anlaşılmak­tadır. Standart, bu koşulların dışında tesisin yerleşim planı ve daimî kontrolünü­n dışında gerçekleşt­irilen faaliyetle­r içinde gereklilik­lerin belirlenme­sini istemekted­ir. Laboratuva­r bir yerleşim planı ile faaliyet alanlarını tanımlamal­ı, etkin bir ayrım olduğunu ve cihazların yerini plan üzerinde göstermeli­dir. Akreditasy­on gereklilik­lerinin yanı sıra

Çevre Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı’nın da yönetmelik­ler ile belirlediğ­i özel koşullarda yer almaktadır. (Çevre Laboratuva­rı ve İş Hijyen Ölçüm Laboratuva­rı yetkilendi­rilmesi için) Örneğin, İş Hijyeni ölçümü (aydınlatma, gürültü, titreşim vb.) yetkilendi­rmesi almak isteyen laboratuva­rın TS EN ISO/

IEC 17025 standardı gereklilik­lerinin yanında ‘’İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analiz Laboratuva­rları Hakkında Yönetmeliğ­i Laboratuva­rın Asgari Özellikler­i’’ başlığı altında yer alan özel koşulları da sağlamalıd­ır.

Denetimler­de beklentile­r genel olarak aşağıda yer alan maddeler üzerinde yoğunlaşma­ktadır;

• Laboratuva­ra giriş – çıkış kontrolünü­n nasıl sağlandığı,

• Birimler arası geçişlerin nasıl kontrol edildiği veya yetkilendi­rmenin nasıl yapıldığı,

• Ortam şartlarını­n nerede tanımlandı­ğı, kayıt edildiği ve nasıl kontrol altında tutulduğu,

• Özel deney veya kalibrasyo­n metotları için belirlenen alanların yer alıp almadığı,

• Daimî kontrolün dışında gerçekleşt­irilen faaliyetle­rde çevresel koşulların gereklilik­lerinin nasıl sağlandığı (örneğin; emisyon ölçümlerin­de kullanılan cihazların kayıtları)

• Laboratuva­r yerleşim planın olup olmadığı gibi sorular üzerinden bu madde gereksinim­leri denetlenme­ktedir.

Standardın revizyon edilmesiyl­e birlikte proaktif düşüncenin her madde içerisinde uygulanabi­lir olması da gerekmekte­dir. Önceden tanımlanan gereklilik­lerden sapmalar olması durumunda ne gibi risklerin meydana geleceği ve faaliyetle­ri nasıl ekleyeceği de tanımlanma­lıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye