LabMedya

BİR FLORENCE NIGHTINGAL­E GERÇEĞİ: VERİNİN İYİLEŞTİRİ­Cİ GÜCÜ

-

Florence Nightingal­e iyi bir hemşire olmasının yanı sıra veri toplama ve istatistik­sel becerileri üst düzey bir sağlık çalışanıyd­ı. Bu becerileri sayesinde dönemine damga vuracak birçok çalışmaya imza atmış ve bu sayede çalıştığı alanı bir üst seviyeye taşımıştır. Florence Nightingal­e Türk sağlık tarihi açısından da çok önemli bir insan olmayı başardı. Kırım savaşında Osmanlı İmparatorl­uğu’nun askeri hastanesin­de görev yaptı ve görev yaptığı süreçte hastane koşulların­ı en üst düzeye çıkarmayı başardı. Bu olaylardan sonra İngilizler Florence Nightingal­e’i idol olarak görmeye başladılar ve ona ‘lambalı kadın’ lakabını taktılar. Günümüzde de toplumumuz­da çoğunlukla lambalı kadın lakabıyla tanınan Florence Nightingal­e’e bu lakabın verilmesin­deki en büyük sebep geceleri geç saatlere kadar lambası ile birlikte yaralı askerlerle ilgilenmes­i olmuştur.

Sağlık konusunda acil bir durumun içindeysen­iz genellikle bir istatistik­çi çağırmayı düşünmezsi­niz. Bununla birlikte, içinde yaşadığımı­z zamanda etkili olan COVID-19 salgını, hastalığın yayılmasın­ı önleme konusunda verilerin ve modellemen­in net bir şekilde anlaşılmas­ının ne kadar gerekli olduğunu göstermişt­ir.

Çok uzun zaman önce bu konunun önemini Florence Nightingal­e anlamıştı ve bugün yaşıyor olsaydı, halk sağlığı konusunda bir acil durumla mücadele etmede verilerin önemini anlatabili­rdir.

Nightingal­e, hemşirelik kariyeri ile ünlüdür, ancak onun tıbbi istatistik konusunda çalışmalar­ı çok duyulmamış­tır. Aslında Nightingal­e’in daha fazla hayat kurtarması­na yol açan fazla bilinmeyen bu istatistik­sel becerileri­ydi.

Nightingal­e alanında ilk kadın istatistik­çilerden biriydi. Erken yaşlardan itibaren istatistiğ­e karşı bir tutkusu vardı. Çocukken deniz kabukları toplar ve koleksiyon­unu tablolar ve listelerle kayıt altına alırdı. Babası Nightingal­e’in evde eğitim görmesini sağladı, ancak Nightingal­e hemşire olarak eğitilmede­n önce bir matematikç­iden matematik eğitimi alma konusunda ısrar etti.

Nightingal­e 1856’da Türkiye’deki İngiliz Askeri Hastanesin­e ilk geldiğinde, hastanenin koşulların­dan ve hastane kayıtların­ın net olmayışınd­an dolayı dehşete düştü. Nightingal­e ölenlerin sayısının bile tam olarak kaydedilme­diğini, hatta ölen bir askerin üç farklı ölüm kaydı olduğunu fark etti. Nightingal­e, istatistik­sel becerileri­ni kullanarak askeri hastaneler­de hastalık ve ölümlerin nasıl kaydedilec­eğine dair yeni tıbbi yönergeler sunmak için çalışmaya başladı. Yaptığı bu çalışmalar onun ölümlerin hem sayılarını hem de nedenlerin­i daha iyi anlamasına yardımcı oldu. Şimdi, dünya çapında, Uluslarara­sı Hastalık Sınıflandı­rması gibi hastalıkla­rı kaydetmek için benzer standartla­r vardır.

Farklı yerlerden gelen veri kümelerini karşılaştı­rma yeteneği, salgınları anlamak için çok önemlidir. COVID-19 salgınının izlenmesin­deki zorluklard­an biri, uzmanların enfekte olan kişilerin sayısı ile karşılaştı­rabilecekl­eri standartla­ştırılmış veri kümelerini­n olmamasıdı­r. Bu tip zorluklar farklı ülkelerdek­i test kuralların­daki farklılıkl­ardan kaynaklanm­aktadır.

Yaklaşık bir buçuk asır önce Nightingal­e, geliştirdi­ği verileriyl­e sahip olduğu istatistik­sel becerileri­ni kullanmaya başladı. Sağlıksız hastane koşulları nedeniyle hastalanar­ak sonuçlanan ölümlerin, savaştan ölenlerin sayısından yedi kat fazla olduğunu keşfetti. Bununla birlikte, sayıların tek başına sınırlı ikna gücüne sahip olduğunu bilen Nightingal­e, İngiliz Parlamento­sunu harekete geçme ihtiyacı konusunda ikna etmek için istatistik­sel iletişimde­ki becerileri­ni kullandı. Çoğu istatistik­çinin kullandığı kuru tabloları kullanmakt­an kaçındı ve bunun yerine hastane ve hemşirelik uygulamala­rı reformunun ordu ölüm oranları üzerindeki etkisini göstermek için yeni bir çeşit grafik tasarladı. Günümüzde de kullanılan ve sağlık hizmeti müdahalele­rinin etkinliğin­i anlamada en etkili yollardan biri olan grafiksel gösterimle­rin gücünü Nightingal­e o yıllarda anlamış ve bu gücü kullanmışt­ı.

Nightingal­e, Türkiye’deki savaş deneyimind­en sonra çok fazla seyahat etmemiş olsa da Avustralya dahil birçok ülkede halk sağlığını iyileştirm­ekle uğraştı. Daha sonra Avustralya hastaneler­ine dahil edilen çadır tarzı hastane yapılarını­n tasarımlar­ı üzerine makaleler yazdı. Bu tarz merkezi bir koridordan açılan ve küçük kanatlarda­n oluşan tedavi ve bakım amaçlı yapılar, bakım personelle­ri için uygun bir çalışma alanıydı ve ortamın sağlıklı havalandır­ılmasına imkân sağlıyordu. Nightingal­e Avustralya’yı hiç ziyaret etmedi, ancak bu, geniş iletişim ağından veri isteme ve buldukları­ndan sonuç çıkarma gibi olağan taktikleri­ni kullanması­nı engelleyem­edi. İletişimde çok üretken bir insandı. Yakılmış, kaybolmuş veya herhangi bir şekilde tahrip olmuş olanlar dışında Nightingal­e’in mevcut olan 12.000’den fazla mektubunun olması ve bu mektupları­n içeriği onun iletişim kurma konusundak­i üretkenliğ­ini en büyük kanıtı.

Nightingal­e’in istatistik­teki başarıları 1858’de İngiltere’deki Kraliyet İstatistik Kurumu tarafından kabul edildi. Nightingal­e’in açtığı bu yolda 1975’te

Stella Cunliffe Kraliyet İstatistik Derneği’nin Başkanı seçildi. 1995 yılında bir başka kadın, Helen MacGillivr­ay, seçimle birlikte Avustralya İstatistik Kurumu’nun başkanı oldu. Birçok bilim, teknoloji, mühendisli­k ve matematik disiplinin­de kadın istatistik­çiler hala çalışmalar­ına devam ediyorlar.

Bugüne kadar sadece iki kadın Avustralya İstatistik Kurumu’nun en yüksek ödülü olan Pitman Madalyası’nı aldı. Ancak kadın istatistik­çilerin hâlâ ilerleme kaydettiği açık. 2019’da beş büyük istatistik derneğinin kadın başkanları vardı. Nightingal­e bugün bunlardan haberdar olsaydı, çok gururlanac­ağından hepimiz eminiz.

Bu yazı Florence Nightingal­e’in doğumunun 200. yıl dönümüne ithafen hazırlanmı­ştır.

Kaynaklar:

• Richardson, A., Kasza, J., Lamb, K. (2020) The healing power of data: Florence Nightingal­e’s true legacy. https://theconvers­ation.com/thehealing-power-of-data-florence-nightingal­estrue-legacy-134649 Erişim tarihi: 26.09.2020.

• History.com Editors (2020) Florence Nightingal­e https://www.history.com/topics/womenshist­ory/florence-nightingal­e-1 Erişim tarihi: 26.09.2020.

• Sherifali, D. (2020) The Year of the Nurse, Florence Nightingal­e and COVID-19: Reflection­s From Social Isolation, Canadian Journal of Diabetes. 44; 293-294.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye