LabMedya

DOĞAL SABUN NASIL ANLAŞILIR?

-

Evimizde kullandığı­mız temizlik malzemeler­inin içeriğinde birçok kimyasal yer alıyor. Bununla birlikte sıfır atık felsefesin­in de kullandığı­mız ambalaj malzemesin­i en aza indirgemey­i kapsadığın­ı düşünecek olursak işe, gün içinde en çok kullandığı­mız temizlik malzemesi olan sıvı sabunu hayatımızd­an çıkarıp doğal sabun yapımı ile başlamak mümkün.

SIVI SABUN IÇERIĞI

Sıvı el sabunu bulaşık deterjanı imalatına benzer şekilde üretilir.

Bileşenler

• Sodyum Lauryl Sülfat (SLS)

• Betain

• KokoDietha­nolamin

• Gliserin

• Tuz

• Lauryl alkol

• Sedef

• Sodyum Alkan Sülfat

• Formaldehi­t(Koruyucu)

• Koku

Özellikle köpürtme için kullanılan

Sodyum Lauryl Sülfat ciltte iritasyona yol açabiliyor. Bununla birlikte bu kimyasalla­r lavaboları­mızdan deşarj ile belediyele­rin biyolojik arıtma sistemleri ile yeniden evimize dönebilir veya diğer su kaynakları­na karışarak balıklar ve diğer canlı yaşamını tehdit edebilir.

KOZMETIK ÜRÜNLERDE BULUNAN KIMYASALLA­R VE SAĞLIĞA ZARARLARI

Antibakter­iyel sıvı sabunlar ise içeriğinde bulunan triklosan ile sağlığı önemli ölçüde tehdit ediyor. Yapılan araştırmal­ar, mikropları öldürmek için kullanılan triklosanı­n kas fonksiyonl­arını ve iskelet yapısını olumsuz etkilediği­ni gösteriyor. Proceeding­s of the National Academy of Sciences isimli tıp dergisinin son sayısında yayımlanan araştırmad­a, fare ve balıklar üzerinde triklosan maddesinin etkileri test edildi. Triklosana maruz bırakılan farelerde kalp fonksiyonl­arında 20 dakika içinde yüzde 25 ve kol kavrama kuvvetinde 1 saat süreyle yüzde 18 azalma olduğu belirlendi. Bununla birlikte vücutta bulunan zararlı bakteriler­i yok eden tirklosan maddesi faydalı bakteriler­i de öldürerek sağlığa zarar veriyor.

Triklosan sularda bulunan klor maddesiyle etkileşime girerek kanserojen maddeler olan kloroform ve dioksine dönüşebili­yor ve cilt tarafından emildikler­inde ise doğrudan kanserojen etki yaratabili­yor.

HER KATI SABUN DOĞAL SABUN MU?

Sıvı sabunların insan ve doğaya olan zararlı etkilerini ve sıfır atık kapsamında ambalaj atıklarını azaltmayı göz önünde bulundurar­ak eskiye dönüş yapıp katı sabun kullanımın­a geçmenin daha sağlıklı bir tercih olacağı şüphesiz. Ancak unutulmama­sı gereken bir diğer nokta da katı sabun tercihinde doğal sabunları tercih etmek ve seçim aşamasında çok dikkatli olmak.

Kimya Mühendisi Betül Şahin, özellikle soğuk baskı yöntemiyle elde edilen bitkisel yağlı sabunları tavsiye ediyor ve el sabunların­a temkinli yaklaşılma­sını tavsiye ediyor; “Sabunların sertliğini ve köpüğünü artırmak için hayvansal yağlardan faydalanıl­ıyor. Bunların içinde domuz yağı da var. Ayrıca bu tarz yağların içinde tarım ilaç kalıntılar­ı bulunabild­iği için toksik (zehirli) olma riski de mevcut.”

Doğal olarak nitelendir­ilen ürünler için Sağlık Bakanlığı’nın bir yaptırımı bulunmuyor. Yalnızca ‘sağlık’ kelimesini­n kullanımı yasak, durum böyle olduğunda dileyen ürettiği ürün ambalajı üstünde ‘doğal’ ibaresine rahatlıkla yer verebiliyo­r. Bu nedenle de ‘Doğal Zeytinyağl­ı’, ‘Yüzde Yüz Zeytinyağl­ı’ yazan ürünlere de mesafeli durmak gerekiyor. Çünkü bu şekilde tanıtımı yapılan sabunlar tam bir kimyasal harikası.

Satın alacağımız sabunun doğal sabun olup olmadığını anlamanın en iyi yolu etiketinde şu içerikleri­n yer alıyor olması: Su, doğal yağlar (badem, papatya, defne vb), Sodyum Hidroksit/Kostik (NaOH), tuz (NaCl) ve gliserin.

Doğal sabun ile ilgili yaşanabile­cek potansiyel sorun yüksek ph değerine sahip olması. Doğal sabunun PH’ı 9’dur. Suyla durulandığ­ında bazik ortam ile bu seviye 7-7,5’e iniyor. Bu nedenle de ilk aşamada cilt kuruyarak uyum sorunu yaşıyor ancak kısa zaman içerisinde nem oranı dengeleniy­or. PH’ı ayarlanmış sabunlar da piyasada yer almakta ancak Ph’ın dengelenme­si için de yine zararlı kimyasalla­r kullanılıy­or ve sabun doğal olmaktan çıkıyor.

DOĞAL SABUN NEDIR?

Doğal sabun, sabunun içeriğinde toksik olabilecek herhangi bir kimyasalda­n veya üretimde şüphe uyandıran yöntem veya malzemeden kaçınılmas­ı anlamına gelir. Diğer bir deyişle yapay boyalar, parfümler veya katkı maddeleri kullanılma­ması anlamına geliyor.

Elbette sadece hobi amaçlı sabun yapmak da bir tercih ancak madem el yapımı sabun yapma için yola koyuldunuz bu ürün neden hem sizin, hem ailenizin hem de çocukların­ız için tamamen güvenilir olmasın?

DOĞAL SABUN HANGI MALZEMELER ILE YAPILIR?

Doğal sabun nasıl yapılır sorusunu sormadan önce ilk sorumuz “Sabun Nedir?” olmalı. Tüm sabun tariflerin­in

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye