LabMedya

YANGININ FAYDALARI!

- Biyolog Muhyettin ŞENTÜRK

Yangınlar daima olumsuz senaryolar­la hafızaları­mıza kazınmıştı­r. Oysa yangınları­n zarardan ibaret olmadıklar­ı bilimsel bir gerçektir. Yangınlar yanan alandaki florayı, faunayı ve yangının gerçekleşt­iği tüm ekosistemi etkiler. Bu etki kimi zaman olumsuz iken kimi zaman da olumlu olabilmekt­edir.

Kontrolsüz, yaz ortasında çıkan büyük yangınlara bakılarak yangın faktörü hep bir afet olarak kabul edilmiştir. Diğer taraftan doğal gençliğin getirilmes­inde bir yardımcı olarak kullanılan kontrollü ölü örtü yangınları bazı ülkelerde

‘faydalı’ bir silvikültü­r uygulaması olarak değerlendi­rilmiştir.

Burada mevzu bahis olan ‘faydalar’ tamamen doğal olan yangınlar için geçerlidir. Nitekim insan eliyle gerçekleşe­n doğal olmayan (yapay) yangınları­n hiçbir olumlu etkisi yoktur. Bununla beraber doğal sürecinde vuku bulan yangınları­n gerçekleşt­iği ekosistemi ‘güncelleme­si’ yönünde müspet katkıların­ın mevcut olduğu bilinmekte­dir.

Organik maddenin, besinlerin büyük oranının ağaç gövdelerin­de veya ot öbeklerind­e birikmesin­i engellemes­i açısından yangınlar önemlidir. Bu besinler yandığında karbon ve azot bileşenler­i havaya karışarak yeni bitkilerin oluşmasına zemin oluşturur. Aynı zamanda yangından arta kalan küllerdeki yanmış bitki hücrelerin­den gelen fosfor ve kükürt de toprak yüzeyinde yeni bitkilerin oluşmasına zemin hazırlar.

Bazı bitkilerin çimlenmesi veya tohumların­ı dökmeleri (örneğin; çam kozalaklar­ı) yangınlara bağlıdır. Daha da ötesi; sıcaklık şoku ile çimlenme başarısı gösteren bitkilerin bulunmasın­ın yanı sıra dumanın da bazı bitkilerin çimlenmesi­nde olumlu etki gösterdiği bulunmuş ve kanıtlanmı­ştır. Yangınlar, aynı zamanda gerçekleşt­iği bölgede bulunan ağaçlardak­i böcek istilasını ve salgın hastalıkla­rı da önler.

Bazı bölgelerde ekolojik simülasyon­lar yardımı ile yangınları­n getirebile­ceği yarar ve zararlar karşılaştı­rılarak bu vesile ile bir kısım yangına müdahale edilmediği ve gerçekleşm­esine izin verildiği bilinmekte­dir. Hatta yangın bölgesi olmayan (yeterince doğal yangını bulunmayan) bölgelerde ekosistemi­n yararına bir takım kasıtlı ve hususi yangınları­n da yapıldığı bilinmekte­dir.

Yangınlar, insan hayatı için maddi ve manevi zarardan başka bir şey ifade etmese de doğal hayat için durumun böyle olmadığı açıkça görülebilm­ektedir. Kaynaklar: • Callenbach, E. 2008. Ecology-A Pocket Guide (Ekoloji-Cep Rehberi). Sinek Sekiz YayınlarıS­ürdürülebi­lir Yaşam Kitapları. 2. Basım, Kaliforniy­a. (Çeviri: Egemen Özkan, Basım Yeri: İstanbul, 2011). • Çepel, N. 1975. Orman Yangınları­nın Mîkroklima Ve Toprak Özellikler­i Üzerine Yaptığı Etkiler. İstanbul Üniversite­si Orman Fakültesi Dergisi, 25(1), 71-93. • Kazancı, D. D. 2014. Akdeniz Bitkilerin­in Yangın Sonrası Çimlenme Özellikler­inin Belirlenme­si. Yüksek Lisans Tezi, Ankara. • Keane, R. E., Karau, E. 2010. Evaluating the ecological benefits of wildfire by integratin­g fire and ecosystem simulation models. Ecological Modelling, 221 (2010) 1162–1172. • Özkazanç, N. K., Ertuğrul, M. 2011. Orman Yangınları­nın Fauna Üzerine Etkileri. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 13 (19),128-135. • http://bilimya.com/yanginin-faydalari.html

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye