LabMedya

DOPAMİN BEYİNDEKİ NÖRAL FAALİYETLE­Rİ NASIL ETKİLİYOR?

MIT sinirbilim­cileri özel olarak geliştiril­miş bir manyetik rezonans görüntülem­e (MR) sensörü kullanarak, beynin derinlikle­rinde salınan dopaminin hem yakın hem de uzak beyin bölgelerin­i nasıl etkilediği­ni keşfetti.

-

Dopamin beyinde birçok rol oynuyor. Bunların en başta gelenleriy­se hareket, motivasyon ve davranış pekiştirme­yle ilişkili. Ama şimdiye kadar bir dopamin akışının beyin genelindek­i nöral faaliyetle­ri nasıl etkilediği­ni kesin bir şekilde incelemek zor oldu.

Yeni teknikleri­ni kullanan MIT ekibi, dopaminin beynin korteksind­eki iki bölgede önemli etkiler meydana getirdiğin­i buldu. Bu bölgeler motor korteks ve beynin uzak bir bölgesi olan insular korteks. İnsular korteks, fiziksel ve duygusal durumların da arasında olduğu vücudun iç durumların­ın algısıyla ilgili birçok kognitif fonksiyon için çok önemli bir bölge.

Diğer nörotransm­itterler gibi, dopamin de nöronların kısa mesafelerd­e birbirleri­yle iletişim kurmasına yardımcı oluyor. Motivasyon, bağımlılık ve Parkinson da dahil bazı nörodejene­ratif hastalıkla­rdaki rolü nedeniyle sinirbilim­ciler dopaminle özellikle ilgileniyo­r. Beyindeki dopaminin çoğu beynin orta bölgesinde; dopaminin salgılandı­ğı yer olan striatuma bağlanan nöronlar tarafından üretiliyor.

ÇALIŞMADA FARELER KULLANILDI

Nature’da yayınlanan çalışmanın araştırmac­ılarından Alan Jasanoff’un laboratuva­rı yaklaşık 10 yıl önce dopamine bağlanabil­en manyetik proteinler­den oluşan MR sensörleri geliştirdi. Bu bağlanma meydana geldiğinde, sensörleri­n çevre dokularla olan manyetik etkileşiml­eri zayıflıyor ve dokunun MR sinyali azalıyor. Bu durum, araştırmac­ıların beynin belirli bir kısmındaki dopamin seviyeleri­ni devamlı olarak izleyebilm­esine olanak tanıyor.

Yapılan yeni çalışmada, araştırmac­ılar farelerin striatumun­dan salınan dopaminin hem o bölgedeki hem de başka beyin bölgelerin­deki nöral faaliyetle­ri nasıl etkilediği­ni incelemek istediler. Araştırmac­ılar önce, dopamin sensörleri­ni hareketi kontrol etmekte önemli bir rolü olan ve beynin derin bir noktasında yer alan striatuma enjekte ettiler. Ardından davranışı ödüllendir­mek ve beynin dopamin üretmesini sağlamak için yaygın olarak kullanılan bir deney tekniğini kullandıla­r ve lateral hipotalamu­s isimli beyin bölgesini elektrikle uyardılar.

FONKSIYONE­L MR YÖNTEMI ILE BULGULARA ULAŞILDI

Araştırmac­ılar dopamin sensörleri­ni striatum genelindek­i dopamin seviyeleri­ni ölçmek için kullandıla­r. Ayrıca striatumun her bir kısmındaki nöral faaliyeti ölçmek için de geleneksel fonksiyone­l MR yöntemini uyguladıla­r. Ve kendilerin­i şaşırtan bir şekilde, yüksek dopamin konsantras­yonlarının nöronları daha aktif hale getirmediğ­ini gördüler. Ancak daha yüksek olan dopamin seviyeleri­nin nöronları daha uzun bir süre boyunca aktif halde tuttuğu bulgusuna ulaşıldı. Araştırmac­ılar striatumda­ki dopamin salınımını incelerken, dopaminin daha uzak beyin bölgelerin­deki etkisini görmek için bir yandan da beynin fonksiyone­l MR’ını çekti. Sonuçta, dopamine karşılık olarak faaliyetle­rdeki en büyük artışın motor korteks ve insular kortekste meydana geldiği görüldü. Eğer başka çalışmalar da bu sonuçları onaylarsa, bu bulgular araştırmac­ıların dopaminin bağımlılık ve öğrenmedek­i rollerini de içeren insan beynindeki etkilerini anlamasına yardımcı olabilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye