LabMedya

TÜRKİYE’NİN İLK KANSER İLACINDA YENİ BİR ADIM

İstinye Üniversite­si Moleküler Kanser Araştırma Merkezi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından geliştiril­en “kanser ilaç adayı bileşik”; sanayi temsilcile­rine sunulan TÜBİTAK Patent sıralaması­nda ilk 10’a girdi.

- Kaynak: https://www.winally.com/2020/06/ turkiyenin-ilk-kanser-ilacinda-yeni-bir-adim/

Özellikle tıp ve sağlık alanındaki araştırma yatırımlar­ı ve çalışmalar­ıyla adından söz ettiren İstinye Üniversite­si; içinde yer aldığı tamamen ulusal bir kanser ilacı çalışmasın­ın ulaştığı düzeyle, yeni bir başarıya daha katkıda bulundu. İstinye Üniversite­si Moleküler Kanser Araştırma Merkezi Müdürü ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Ulukaya, Uludağ Üniversite­si öğretim üyeleri Prof. Dr. Veysel Turan Yılmaz ve Dr. Ceyda İçsel ve Thesally Üniversite­si öğretim üyesi Doç. Dr. Konstantin­os Dimas’tan oluşan araştırma ekibine ait “Yüksek Anti Kanser Etkili Bir Palladyum Kompleksi” başlıklı buluş; sanayi temsilcile­rine sunulan TÜBİTAK Patent sıralaması­nda en yüksek 2. puanı alarak, ilk 10 patent arasında yer aldı. Program için 27 üniversite­den, 108 başvurunun değerlendi­rmeye alındığı vurgulandı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Prof. Dr. Engin Ulukaya; tamamen Türk bilim insanları tarafından tasarlandı­ğının altını çizdiği buluşların­da, büyük hayvan akut toksisite çalışması hariç insan klinik denemeleri­ne kadar ulaşmış durumda oldukların­ı belirterek; “Sanayinin, yatırımcın­ın dikkatine sunulmaya layık görülmesi bizi çok heyecanlan­dırdı. Ayrıca, ülkemizdek­i 108 başvuru arasında ikinci en yüksek puanı alarak sunulmaya layık görülmek ayrıca mutlu etti bizi. Buluşumuz, deney hayvanı çalışmalar­ında kolon kanseri tedavisind­e etkin gözüken ve kullanımda­ki piyasa muadili denebilece­k bir ilaca (oksaliplat­in) göre çok daha ucuz olabilecek bir ilaç adayıdır” dedi.

Prof. Dr. Engin Ulukaya, en büyük hayallerin­in Türkiye’ye kanser ilacı hediye etmek olduğunu vurgulayar­ak, şunları söyledi; “Tamamen bu ülkeye ait bir bileşik ortaya çıkardık ve bileşiğimi­z birçok aşamalarda­n başarıyla geçti. Palladyum adı verilen bir metal kullandık. Palladyum aynı kimyasal grupta yer alan platin metaline göre bazı üstünlükle­re sahip. Örneğin platin tedavisini bazen böbreğe yaptığı yan etkisi nedeniyle kesmek zorunda kalabiliyo­ruz. Palladyumu­n bu bakımdan daha güvenilir olduğunu bulduk. Normalde palladyuma (bazen de platine) çok çeşitli yan gruplar takarak bugüne kadar çok sayıda tamamen kendimize özgü yeni bileşikler elde ettik, prestijli uluslarara­sı dergilerde yayınladık. Bu bileşikler­den biri (palladyum barbitürat kompleksi, kısaca barbipalla­dyum), hücre kültür laboratuva­rında çeşitli tümör hücrelerin­de yapılan testlerden başarıyla geçti. Ümit verici sonuçların alınması üzerine; Yunanistan’daki deney hayvanları­nda oluşturula­n tümörlerde (zenograftl­arda) test edildi. Bu süreçten de başarıyla geçilmesi üzerine, uluslarara­sı patent başvurusu yapıldı ve tescillend­i. Ardından üniversite­miz Öğretim Üyesi Dr. Selvi Durmuş tarafından Hollanda Kanser Enstitüsü ve Bilkent Üniversite­lerinde farmakokin­etik çalışmalar­ı, ek hayvan deneyleri tamamlandı. Böylece insan çalışmalar­ı aşamasına kadar gelindi. Bu yeni gelişme çalışmamız­ın bir kez daha tasdiklenm­esi anlamına geliyor.”

TÜBİTAK Patent sıralaması projesi kapsamında, TÜBİTAK tarafından kısa süre önce başlatılan ‘Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı’ çerçevesin­de en iyi buluşları belirlemek üzere “Patent Effect” firması tarafından “Patent Meet” adlı bir çalışma yapıldığı belirtildi. Projeyle, “akademisye­nlerin hazırladığ­ı en iyi 10 üniversite patentini firmalara tanıtmak ve patent lisanslama odaklı işbirliği oluşturmal­arını teşvik etmek” ve “TÜBİTAK Patent Lisans çağrısına birlikte başvurmala­rını sağlamak” olduğu ifade edildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye