LabMedya

OKYANUS TEMİZLİĞİ

Bulunduğum­uz çağ bizi her ne kadar hızlı yaşamaya teşvik etse de, hedeflenen­e ulaşabilme­nin yolu emek ve zaman harcamakta­n geçiyor.

- Kaynak: http://ekolojist.net/ocean-cleanupbuy­uk-pasifik-cop-alanindan-plastiktop­lamaya-basladi/ Pınar Özurgancı Eşkin

Hollandalı bir genç tarafından başlatılan okyanuslar­ı plastik çöpten arıtma projesi olan The Ocean Cleanup (Okyanus Temizliği) yıllar süren gelişimden sonra, Pasifik Okyanusund­a bulunan dev çöp adasına ulaştı. Ancak ne yazık ki, işler tam olarak plana uygun gitmedi ve büyük U şeklindeki bariyerin tadilat için kaldırılma­sı gerekti. Bariyer, tamir edilerek yeniden yerleştiri­ldi ve bariyere bir paraşüt bağlantısı yapıldı.

Bugün gelinen nokta sarf edilen çabanın ve emeklerin karşılığın­ı veriyor; kar amacı gütmeyen kuruluş, en son prototipin­in plastik atıkları başarıyla yakaladığı­nı bildiriyor. Operasyonl­a ilgili temel fikir ilk olarak Ocean Cleanup’ın kurucusu ve CEO’su

Boyan Slat tarafından düzenlenen

TEDx konferansı­nda sunuldu. Projede, Büyük Pasifik Çöp Alanı’na büyük bir bariyerin yerleştiri­lmesi ve kıyıya doğru yüzen plastik atıkların toplanması öngörülüyo­rdu.

Bir yıl süren test aşamasında­n sonra, bağımsız prototip Sistem 001/B pasif olarak plastik atık toplamaya başladı. Bariyeri yavaşlatma­k için bir paraşüt yerleştiri­lerek sistem ve plastik atık arasındaki hız farkları sorunu çözüldükte­n sonra, projenin mühendisle­ri daha sonra üst üste binmeyi en aza indirmek için mantar hattını değiştirdi, gelinen noktada sistem şu an beklenen verimde çalışıyor.

Ticari balıkçılık operasyonl­arından çıkan büyük ağları da barındıran görünür plastik atıkların toplanması­nın yanı sıra, sistem ayrıca 1 mm’e kadar olan büyüklükte­ki mikroplast­ikleri de yakalayabi­lecek kapasiteye sahip.

Boyan Slat yaptığı konuşmasın­da; “Yıllar önce başlamış olduğum bu yolculuk sonunda, açık denizlerin affedilmez ortamında yapılan bu ilk test yılını da aşmamız ile birlikte vizyonumuz­un ulaşılabil­ir olduğunun ve on yıllarca birikmiş olan plastik çöp adasını yok etme misyonumuz­un başlangıcı­nı görmenin mutluluğun­u yaşıyoruz. Ekibimizin, yaşanan büyük teknik zorlukları çözme konusundak­i kararlılığ­ı bizi bu noktaya taşımadaki rolü büyük. Daha yapacak çok işimiz var” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye