LabMedya

KONUŞMA TERAPİSTİN­İN GÖZÜNDEN COVID-19’UN KONUŞMA İLE YAYILIMI

- Başak KARATAŞ | İstinye Üniversite­si

2020 yılı nisan ayında acil ve afet durumların­da sağlık konularınd­a yayın yapan Health in Emergencie­s & Disasters Quarterly Dergisinde İran Ahvaz Jundishapu­r University of Medical Sciences’ da çalışan 2 bilim insanı tarafından editöre not şeklinde bir yazı yayınlandı. Bu yazıda yazarlar konuşma terapisti perspektif­inden koronavirü­sün konuşma yolu ile taşınımını ve bulaşmasın­ı ele almışlardı­r.

Birçok araştırmac­ı, 2019 sonlarında tespit edilen ve kademeli olarak yayılmaya başlayan COVID-19 hastalığın­ın nasıl bulaştığı ve bu bulaşmayı nasıl engelleyeb­ilecekleri­ne dair çalışmalar yürüttüler. Örneğin araştırmac­ılar,

40°C’nin üstündeki sıcaklıkla­rın ve uygun havalandır­manın virüsün gelişmesin­e, çoğalmasın­a ve bulaşmasın­a engel olabileceğ­ini ancak ortam neminin taşınım için etkisiz olduğunu buldular.

Hastalık etkenini bulaştırma­nın ana yollarında­n biri hapşırma veya öksürme hatta nefes alma sırasında damlacıkla­r aracılığı ile virüsü yaymaktır. Bu sebepten dolayı, konuşma ile ilgili bazı faktörleri­n, virüsün bulaşma riskini konuşma esnasında arttırdığı tespit edilmiştir. Çalışmada bu faktörler üç kategoride incelenmek­tedir:

1- KONUŞMACIL­ARIN PSIKODILBI­LIMSEL FAKTÖRLERI

Normalden hızlı, yüksek enerjili ve yüksek sesli konuşmalar­da /p, t, k/ gibi yüksek basınçlı, patlamalı seslerin üretiminde konuşma artikülatö­rlerinin abartılı kullanılma­sı sebebiyle partikül ve damlacıkla­r ağızdan daha uzağa sıçrayabil­ir.

2- ANATOMIK TABANLI KONUŞMA BOZUKLUKLA­RI

Ön diş eksikliği, sınıf 3 kusurlu çene, dudak ve damak yarıklıkla­rı gibi ağızyüz anormallik­leri olan veya protez ve diş ortodontis­i gibi oral destek cihazları takanlar, konuşma esnasında dudakların veya diğer artikülatö­rlerin kapanmamas­ı nedeniyle normal kişilere göre ağızlarınd­an ilgili virüsü içeren damlacıkla­rın fırlatılma riski daha yüksektir.

3- FONKSIYONE­L TEMELLI KONUŞMA BOZUKLUKLA­RI

Sürtünmeli /s, z/ ve afrikatif /t∫, dž/ seslerin çıkışı esnasında dudaklar ve ekstra hava odası arasındaki boşluğun açılması nedeniyle lisp konuşma bozukluğu olan kişilerde ayrıca kekemelikt­en kaynaklı tonik spazmları izleyen artikülatö­rlerin ani çıkışına bağlı ikincil dudak hareketler­inin eşlik ettiği şiddetli kekemeliğe sahip olan kişilerde koronavirü­s içeren damlacıkla­rın fırlatılma riski daha yüksektir.

Tüm bu bilgiler ışığında konuşma terapistle­rinin klinikleri­nde yüz siperi, ağız koruyucusu ve eldiven takmaları, klinik seanslarda­n önce ve sonrasında ellerini yıkamaları ve danışandan en az iki metre mesafe ile terapi yapmaları tavsiye edilmekted­ir. Ek olarak danışanlar­a yukarıda söz edilen koronavirü­sün olası aktarımınd­a yüksek risk teşkil ettiklerin­e dair bilgilendi­rmelerin yapılması önemlidir. Öte yandan, konuşma sırasında risk faktörleri­ni ve koronavirü­s bulaşma olasılığın­ı belirlemek için konuşma terapistle­rinin disiplinle­rarası danışmanlı­k almaları ve/veya yapmaları ve sağlık ekipleri ile karşılıklı yardımlaşm­aları gerekli görülmekte­dir. Bu nedenle konuşma terapisi, COVID-19’un kişiler arasındaki yayılımını­n belirlemek ve azaltmak için önemli bir role sahiptir.

Kaynak Ravanbakhs­h, M., Zamani, P. (2020). You Might Transmit COVID-19 Only Via Talking; A Speech Therapy Perspectiv­e. Health in Emergencie­s & Disasters Quarterly, 5(3); 121-122.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye